Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Jogerősen pert nyert a NYÍRVV- ügy kirobbantója, Orosz Zoltán, a munkahelye ellen indított munkaügyi perben. A Szalókiné dr. Szőllősi Anna vezette fellebbviteli tanács minden tekintetben helybenhagyta az első fokú ítéletet, álláspontja szerint az megalapozott és jogszerű volt.

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

Orosz Zoltán kálváriája 2013 márciusában kezdődött, miután vélelmezhetően a városüzemeltetési cégnél olyan munkákat számláztak le, amik el sem készültek, így felügyelő bizottsági tagként feljelentést tett az ügyészségen. A feljelentést követő ötödik napon azonban rendkívüli felmondással kirúgták Oroszt a NYÍRVV-től.  Indokként az állt a felmondásban, hogy Orosz Zoltán megsértette a keresőképtelenségi szabályokat, mivel az alperes álláspontja szerint Orosz annak ellenére, hogy táppénzen volt, munkát végzett.  (Képviselőként részt vett Kótajban egy testületi ülésen – a szerk.)

A fellebbviteli tanács minden tekintetben helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, mivel nem tartotta megalapozottnak a felperes Orosz Zoltán és az alperes NYÍRVV keresettét. Felperes kártérítési összeg megállapítást, míg az alperes az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezést és új eljárás lefolytatást kérte a bíróságtól.

A felperes jogi képviselője dr. Helmeczy László sérelmezte, hogy az alperes ügyvédje egy 14 oldalas beadványt nyújtott be a bíróságra 2016. január 18-án, noha a tárgyalás időpontja már 2015. október közepén tudható volt. Az ügyvéd álláspontja szerint az alperes ezzel csak az időt akarta húzni. A NYÍRVV jogi képviselője leszögezte, hogy a tárgyalás napjáig lehetősége van beadványt beterjeszteni, így nem sértett semmilyen törvényt. Helmeczy válaszában rávilágított, hogy törvényt valóban nem, de az ügyvédi etikai kódexet megsértette az alperes ügyvédje.  Az alperes jogi képviseletét ellátó dr. Kovács Előd sérelmezte, hogy őket vádolja Helmeczy időhúzással, noha a felperes a keresetét 12 alkalommal módosította. Orosz Zoltán jogi képviselője válaszában tájékoztatta a bíróságot, hogy a módosítások oka elsősorban a kártérítés összegének pontosítására vonatkozott.

A csaknem másfél óráig tartó tárgyaláson, az érvek és ellenérvek elhangzást követően meghozott jogerős ítélet alapján a Nyíregyházi Vagyonkezelő Nonprofit kft-nek vissza kell állítania Orosz Zoltán munkaviszonyát, továbbá meg kell fizetnie az elmaradt munkabért, valamint a felügyelő-bizottsági díjának elmaradt összegét és egyéb járandóságait és ezek kamatait- a megfizetés napjáig számolva. Így az ítélet szerint közel négymillió forint illeti meg a felperes Orosz Zoltánt, aki közel 2, 5 éve munkanélküli.

Ugyanakkor a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy az egyenlőbánásmód elvét megsérttette a munkáltató, így nem vagyoni kárt nem állapított meg a felperesnek, mivel a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy Orosz eltávolítása a cégtől összefüggésbe hozható a feljelentéssel. Mind ezt arra alapozva, hogy dr. Kovács Ferenc nem tudott a feljelentésről, amikor Orosz Zoltánt kirúgták. A bíróság ezzel a döntésével az alperes álláspontját fogadta el, miszerint nem volt megállapítható oksági láncolat.

Dr. Helmeczy László lapunk kérdésre elmondta: a nem vagyoni kártérítés ügyében újabb pert indítanak, mivel véleménye szerint ügyfelét megalázták. Továbbá kifejtette: mivel az elmaradt munkabér csak a felmondást követő egy évre vonatkozik, ebben az ügyben is várható még egy per és hozzátette: erre a lehetőségre a fellebbviteli tanács bírója is felhívta felperes figyelmét.

További jogorvoslatai lehetőség tekintetében már csak a Kúria marad, de ennek már nincs joghalasztó hatálya, így Orosz Zoltánt 15 napon belül a korábbi, vezető raktárosi munkakörébe vissza kell helyezni.  Jogi szakértőnk elmondta, hogy a NYÍRVV-nek gyakorlatilag- amennyiben jogkövető magatartást tanúsít- nincs más választása.

Móricz Csaba.

 

This slideshow requires JavaScript.

1 comments

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22