Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Összeült Nyíregyháza képviselőtestülete

Indulatoktól nem mentes közgyűlésen van túl a nyíregyházi testület. Helyszíni tudósítónk szerint dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere indulatosan kérte számon Lövei Csabán, az Együtt és Hunyadi Jánoson, a Demokratikus Koalíció képviselőjén, a legutóbbi közgyűlés óta történt eseményeket.

Mint emlékezetes, Lövei képviselő a Legfőbb Ügyészségen tette meg a feljelentést hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával, miután azt érzékelte, hogy a polgármester nem akar vizsgálatot a Sóstó fejlesztésével kapcsolatban, majd 2016. január elején újabb feljelentést tett Budapesten a párt alelnöke, Juhász Péter is. De valószínűleg az is fokozta a hangulatot, hogy a jobboldali hírtelevízió is részletesen foglakozott a sóstófejlesztési anomáliákkal.    Ezen túl a polgármester lelki állapotának, bizalmasa, Bocskai Péter NYÍRVV ügyvezető múlt héten elindult büntetőpere sem használhatott…

 

 

 

A polgármester felszólalásában leszögezte: a képviselők lejárató, mocskolódó kampányt folytatnak a város ellen. Többek közt dr. Kovács azzal vádolja a demokratikus úton a közgyűlésbe választott képviselőket, hogy „károkozók, rossz hírét keltik a városnak és maguk a képviselők generálják az ügyeket”. És nyomatékosan hozzáfűzte: „sőt, már fel is jelentenek!”   Kovács Ferenc némileg meglepetést okozva a két képviselőnek, olyan ügyeket rótt a rovásukra, amelyek idején még csak a politika közelében sem voltak, így szemrehányást kaptak a Krúdy Szálló és a 2009-es Sóstó Zrt. ügyvezetőjének ügye miatt is. Arra szólította fel Lövei és Hunyadi képviselőket, hogy azonnal hagyják abba a város jó hírnévének csorbítását, és közölte:

a közgyűlésen nem enged semmi olyan hozzászólást, ami a város lejáratását szolgálja.

Jogi lépéseket tettek a lejárató portál ellen és ismétlődés esetén fellépnek a két ellenzéki képviselővel szemben is.

Majd valószínűleg dr. Kovácsnak eszébe juthatott, hogy egy demokratikusnak mondott ország demokratikus úton megválasztott képviselőit, akik a munkájukat végzik, nem korlátozhatja felszólalásban és így folytatta:

A vélt, vagy tapasztalt hibákról tájékozódjanak a képviselők, nyitva áll az ajtaja, senki nem akarja csorbítani jogaikat, legyenek viták, de ne keltsék rossz hírét a városnak!

Mint emlékezetes, Lövei és Hunyadi képviselők pont a tisztánlátás végett, még 2015 októberében kezdeményeztek vitát a testületi ülésen egy tényfeltáró cikk súlyos vádjai miatt. Akkor dr. Kovács úgy fogalmazott, hogy nem egy „szennylapban” leírt dolgokra kell alapozniuk a képviselőknek. Viszont Lövei Csaba és Hunyadi János érdemi kérdésekre nem kaptak megnyugtató, kielégítő választ és a már fent idézett kommunikációs panelt használva, akkor is lejáratással vádolta a két képviselőt a polgármester.

A két ellenzéki képviselő a testületi ülésen visszautasította a vádakat és leszögezték: ők a munkájukat végzik, azt teszik, amire felesküdtek, védik a közvagyont és a közpénzek ésszerű elköltését, majd Lövei még hozzátette: „Megértem a polgármester felháborodott hangnemét, a helyében én is feszült lennék, ha ilyen nyomozati és büntető ügyek folynának a város cégeinél.  Bebizonyosodott, hogy nagyon másképp látjuk a képviselői eskü és felelősség kérdését, mint a polgármester, de a továbbiakban sem fogom szó nélkül hagyni az újabb ügyeket. Nem vagyok egy ijedős ember, nyugodtan fenyegessen perrel, akkor is teszem a kötelességemet.”

Nagy László, az MSZP frakcióvezetője a városi sajtóorgánumokat bírálta az eset kapcsán az egyoldalú tájékoztatás miatt, de a konkrét ügyekről és a két képviselőtársát ért fenyegetésről nem fogalmazott meg határozott véleményt, mint ahogyan a nyomozásokkal kapcsolatban sem volt észrevétele.

A Fidesz részéről, helyszíni tudósítónk beszámolója szerint, erőtlen támogatást kapott dr. Kovács a mintegy másfél óráig tartó adok-kapokban, de azért egységesnek tekinthető a kiállás.

A parázs vitát követően – noha eddig Kovács Ferenc mindig elutasította az országos politikai ügyek felemlegetését a városatyák részéről -, a közgyűlés megtárgyalta a bevándorlási kvótát ellenző kormányhatározat támogatását. A Fidesz országosan, minden nagyobb településen napirendre vétette a kérdést, Lövei megfogalmazása szerint „a pártközpontból elrendeltek szerint” tárgyalták meg tehát a szabolcsi megyeszékhelyen is.  Dr. Kovács a kérdést azzal zárta le, hogy ez több mint országos, ez nemzeti ügy, majd névszerinti szavazást rendeltek el. A Fidesz és a Jobbik képviselői, valamint a független Póka Imre támogatták a javaslatot, a többi ellenzéki képviselő közül Lövei, Hunyadi és Nagy nem vettek részt szavazáson. Jeszenszki András távol maradt a közgyűlésről.

A testület ezután elfogadta város ez évi költségvetését. Erről részletesen itt

 

Vadász S. Tamás

1 comments

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22