Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A közérdekű adatigénylés egy egyszerű módjáról tartott bemutatót Nyíregyházán Becker András újságíró és Tóth Balázs jogász. Az Átlátszó munkatársai annak a weboldalnak a működését ismertették meg az érdeklődőkkel – jellemzően a szabolcsi megyeszékhelyen is működő demokratikus ellenzéki pártok képviselőivel, aktivistáival és érdeklődő civilekkel -, amelyet az Open Society Institute támogatásával az atlatszo.hu fejlesztett, hívott életre.

Becker András
Becker András és   Tóth Balázs – Fotó: Móricz Csaba 

Bár a közelmúltban dörgedelmes írás kárhoztatta a helyi önkormányzati lapban a közérdekű adatigénylést, úgy beállítva, mintha az kifejezetten a patásördög leleménye lenne, és direkt a munkájukat odaadással végző közhivatalnokok bosszantására, valamint irdatlan költségek elherdálására szolgálna, ráadásul csupán a helyüket nem lelő, pirosas színben foszforeszkáló libsik unaloműző játéka lenne. A valóság egészen más…

Még csak nem is az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényt tolnánk előre az érvelésben, bár ennek lététől, hatályosságától már csak azért sem tekintenénk el egyetlen pillanatra sem, mert annak célja is épp az, amit mondani szeretnénk. Hogy tudniillik, az állam, az önkormányzatok és a közhivatalok, közintézmények, állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok minél hatékonyabb, ésszerűbb és tisztább működése mindannyiunk érdeke. Elvitathatatlan jogunk tudni, hogy abból az irdatlan mennyiségű pénzből, amit minden keservesen megkeresett forintunkból automatikusan levonnak adóként, s amit illetékek, ilyen-olyan díjak formájában még besepernek, mire mennyit költenek.

Az államnak nincs pénze. Nekünk, állampolgároknak van, és azért mondunk le egy részéről és adjuk oda neki – az államnak -, hogy abból olyan szolgáltatásokat működtessen, ami mindannyiunk életminőségét befolyásolja. Normális országokban erre nem kell szót vesztegetni, olyan természetes az átláthatóság követelménye, mint hogy reggel felkel a Nap. Már az abszurd, hogy demokráciában indokolni kelljen, miért érdekel az engem, hogy ki, mennyiért festette azokat a pompás csíkokat, amitől a járda felét mától bicikliútnak nevezzük. (Azért mert az én pénzem is benne van, és az én bokámat zúzza a biciklis pedálja, ha egyikünk nem elég ügyes a találkozáskor- mondanám, ha indokolni kellene, de most írtam, hogy nem kell az ilyesmit demokráciában megindokolni.)

A kimittud.atlatszo.hu weboldal átsegíti a tudatos állampolgárt minden olyan nehézségen, amitől egyébként vagy agyvérzést kapna, vagy vérmérséklete szerint káromkodva illetve apátiába zuhanva feladná azt a természetes kíváncsiságát, amit pedig eredetileg a felelősségérzet táplált. Már tudniillik a közös ügyeink, a település, a megye, az ország sorsa, működése, fejlődése, a jövőnk iránt érzett felelősség. Tény, hogy komoly erők dolgoznak az érdeklődés kioltásán, egyszerűbb a hatalomban lévők helyzete, ha a választópolgár csak szavazó. Volt már itt ilyen, akinek még volt iskolaköpenye, nem ok nélkül érzi, hogy ismerős világ felé rohanunk.

A kimittud.atlatszo.hu-t bemutató szakembereket már csak azért is nagyon jó volt hallgatni, mert azt az érzetet tudták kelteni, hogy tényleg az a természetes, ha megkérdezem azt, amire kíváncsi vagyok. (Mondjuk, lenne még egy opció, hogy teszem azt, a praktizáló újságírók kérdezzék meg helyettem, és írják meg az újságjukban, mondják be a rádiójukban, mutassák be a tévéjükben, mire jutottak merő közszolgálatból, amiről megint csak a naponta felkelő Nap juthat eszünkbe, de ezt most ne piszkáljuk.) A közérdekű és a közérdekből nyilvános adatot nem titkolhatják, nem hallgathatják el az emberek elől azok, akik mellesleg a felhatalmazásukat is, meg a fizetésüket is tőlünk kapják. A legitimitásukat és a jövedelmüket is mi, adófizető állampolgárok dobjuk össze.

Ha ez a felismerés megvan, már csak a kimittud.atlatszo.hu-ra kell klikkelni. Aki idáig elmozgatta a kurzort, azon a portálon is könnyűszerrel elboldogul…

Kárpáthy Andrea

This slideshow requires JavaScript.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22