Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nyíregyháza egyik legszebb szecessziós épülete már több éve pusztul. Két világháborút, egy tucat rendszerváltozást élt túl, mégis úgy tűnik, pont a felújítását már nem vészeli át. Szellemház lett, üres. Teljesen elhagyatottá 2016. októberétől válik, a tervek szerint ekkor költözik ki a Kállay Gyűjtemény is az épületből.

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

A Nyírvíz Palota városunk éke, szecesszió és az eklektika, szép kifinomult érintkezése a belvárosban. Kávézója, étterme hangulatossá varázsolja környékét. Szemünket az épülettömb robosztussága helyett annak könnyedsége vonzza és az erkélyek, az oromzati díszek futása mindig kalandra csábítja a tekintetet, új felfedezni való bőven van rajta. Ebbe az utálatos galambháló, mondjuk, nem feltétlenül tartozik bele, és esténként a vakon meredő ablakok láttán könnyen észrevesszük, milyen üres. Az épület lépcsőháza belülről pusztul, és fájdalmasan kihalt.
Elkészültekor, 1914-ben, a gazdaságilag még fejlődő megyeszékhely legszebb és legmodernebb háza volt, sokáig az egyetlen a megyében, ahol felvonó és telefon is működött minden lakásban.
Kálváriája az ezerkilencszázhatvanas években kezdődött, ekkor a mai Országzászló tér felőli oldalán a pincerendszerének szellőzését biztosító légaknáit és az itteni üzletek rakodó pinceaknáit járdarekonstrukció címén, kissé szórakozott módon befedték. Az épület egésze penészedni kezdett, vakolata mállott, és ez a nedvesedés volt az, ami különösen rongálta lépcsőházainak állagát is. Emellett sose volt elég pénz tatarozására, gondos gazda helyett rossz gazdája volt az önkormányzat. Szép, iparművészeti értéket képviselő ólmozott, és festet üvegtábláit sokszor szakszerűtlen kezek toldozgatták és tákolták össze, egyedül a hetvenes élvek eleji felvonó hozott némi jót, bár ez meg elpusztította az akkor, ha jól tudom, még eredeti, de előtte évekig használhatatlan, szintén ipartörténeti emléket képező liftjét.

 

Az épület 1912 novembere és 1914 nyara között épült, mint a Nyírvíz Szabályozó Társulat irodaháza. Csak akkoriban még működő piacgazdaság volt, így a társulat irodája egy első emeleti lakást foglalt magában, nem többet, a Széchényi utcára néző ablakokkal. Papp Gyula és Szabolcsi Ferenc az épületet úgy tervezte meg, ahogy az a nagyvárosokban szokás: üzletek, külön jégkamrával, és elektromos hűtőkamra az éttermeknek és élelmiszerboltoknak. Ennek maradványa egy régi ételfelvonó lift is, a hűtőkamrák lejáratához a főkapun kell bemenni és megtaláljuk a belső macskaköves parkolóban, ráccsal lezárva.
A lakások modernek voltak, folyó víz, beltéri illemhely, fürdőszoba. A nagypolgári lakások külön cselédlépcsővel és cselédlakással. A cselédlépcső feljáróját a Széchényi étterem felől találjuk a főkapu mögött. Szerényebb, de összkomfortos lakásokat is kialakítottak magas jövedelmű polgároknak – ezekben csak cselédszoba volt. Az Országzászló téren lévő kapubejáró felől bérelhető szobák nyíltak – amolyan londoni stílusban -, azoknak, akik csak egy szobát tudtak bérelni, de feljegyzések szerint kizárólag hölgyek jöhettek szóba. A viceházmester szobabérlőknek kulcsátadásra szolgáló kapus pultját még a romok között egy kétszárnyas ajtó mögött megtaláljuk!
Gyönyörű üvegezését Róth Miksa, korának legismertebb üvegművese készítette. A világhírű mester díszüvegeket, épületüvegeket és üveg dísztárgyakat készített. Művészete a szecesszió maga, világszerte számos ragyogó épülethez köze volt. Sok, savmaratási technikával készített díszüvegének alapjait -üvegtábláit – Muránóban, egyedi igényeknek megfelelően készítette, a világon akkor rajta kívül csak a pápa üveg konyhai használati tárgyait készítő embereinek volt joga.
A Nyírvíz Szabályozó Társulat igényes, míves székházát úgy találták ki, hogy a földszintet kávézók, üzletek foglalták el, az emeleti lakások is biztos bevételt termeltek, és így tették a Nyírvíz Palotát bevételt termelő beruházássá, mert tulajdonosai jól felmérték az akkori piaci feltételeket, és pénzt akartak vele keresni. Akkor ez működött.

 

Nyíregyháza akkori – Csabai Lászlóné vezette – önkormányzata 2008. januárjára elkészítette, és a Közgyűlés elfogadta Nyíregyháza Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiáját (IVS).  Ez a tervezet foglalkozott a Nyírvíz Palota sorsával is. Ez az épület országos műemléki védettséget élvez. Tehát belső lakótereit felújítani, az épület külsejét, annak lépcsőházát, és minden szegletét – törvény van rá -, csak az állam által kijelölt műemlékvédelmi szakember jóváhagyásával lehet, jellegét megváltoztatni tilos.

A város közgyűlése akkor úgy határozott, hogy irodaházat épít belőle. Egy pályázat keretében, melynek címe Belvárosi Terek Integrált Funkcióbővítő Fejlesztése Nyíregyházán, közel 500 millió Forintot költöttek arra, hogy felújítsák a Nyírvíz Palota utcafronti, és belső homlokzatát. Akkor, és még 2011-ben is, ezt a munkát a Nyíregyházi Ipari Park kft menedzselésével a Lengyel és Fia kft. végezte.

This slideshow requires JavaScript.


A belső lakóterek felújítására, villamos vezetékek, vízvezetékek és a lakóingatlan lépcsőháznak, pincéjének, tetőszerkezetének felújítására nem került sor, mert annyi pénzt még az uniós pályázati forrásból se lehetett megszerezni. Így váltak kiadhatatlanokká az ingatlanok, melyekből szépen lassan kiköltöztették a korábbi bérlőket, ma már csak a lenti étterem, kávézó, az üzletek, és a patika az, ami funkcionalitást ad az elárvult épületnek.
Irodaházat azért akartak belőle, mert úgy gondolták a belváros gazdasági vonzereje elég lesz cégek irodájának ide költözéséhez. Sajnos erre nem sok esély van, nem feltétlenül a gazdaság „olyan amilyen” állapota miatt. Ez a belvárosban lévő régi, országos műemléki védettséget élvező- vagy abba belepusztuló- épület nem igazán alkalmas irodai célokra. Parkolási lehetőségei rosszak, bár megközelíthetősége jó. A régi, nagy légterű lakások, nagy alapterületük miatt kis és közepes vállalkozásoknak drágák, nagy cégeknek meg kicsik. Az igazán nagy világcégek meg inkább maguk építenek székházat, ott, ahol akarnak egy adott városban. Legutóbb 2015-ben, április és augusztus hónapokban is megpályáztatta az önkormányzat, bérlőket keresve, sikertelenül. Ha kicsit körbenézünk, modernebb és üres irodaház is van bőven a környéken, jobb parkolási lehetőséggel.
Így a pályázatban vállalt kötelezettséget, miszerint 2018. december 31-ig itt irodákat vesznek bérbe lelkes bérlők – előre sejthettem -, nem tudják teljesíteni.
Luxusszállodának a belső terek megváltoztatásával alkalmas lehetne, de szerencsére ezt még törvény tiltja.
Pedig ez a gyönyörű épület a mostani kárhozatot nem érdemli meg! Sokat megélt: két világháborút, három idegen ország megszállását rettegte végig lakóival. Két forradalmat, hétfajta államformát vészelt át eddig lakottan, és úgy néz ki, a 2011-ben befejezett felújítása lesz az, mely meghozta a véget számára.
Eredetileg ugyanis lakóingatlannak épült, és ez az egyetlen olyan funkció, mely megmenthetné a teljes leromlástól. Az épület masszív falaival jó természetes hőszigetelésű, nyáron nem kell légkondicionáló berendezés hűtéséhez, ablakai nagyobbak a szabványosnál, több fényt engednek be, világos belülről egy ilyen típusú ház. Meg kellene próbálni a piaci alapú hasznosítását az eredeti funkció szerint. Nem lehet, hogy a város szívében ne akarnának jómódú családok nívós lakásban élni!

Az már csak keserű iróniám, hogy az épület sose volt ilyen színű. Paszteles mustársárga és fehér, vagy hófehér zöld zsalukkal, ezt a jelenlegi színét úgy az ötvenes években kapta… Érdekes róla tudni, hogy a villamos pályától egy fasor védte, ahogyan a villamos pályát is fasor választotta el az akkori autóúttól, védve az épületet a portól…
Karakó Tamás

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22