Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nem csak Miskolcon lesz fáklyás vonulás február 3-án, a pedagógusok a központi rendezvény mellett az ország több pontján, köztük a fővárosban és több megyeszékhelyen is demonstrálnak majd. A jelek szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) korábbi igyekezete, hogy a tanárokat „lekösse” a tüntetések időpontjára, éppen ellenkező hatást váltott ki.

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

Valami marha nagy probléma lehet országunk keleti részében, vagy pont hogy nem.

Vagy lehet, hogy ott nem olvasta senki a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelét?

De tényleg lehet az is, hogy az ország keleti végén minden nagyon happy! Hallgatásukkal azt sugallják, hogy valóban jó kis fizetésemelést kaptak, már délben otthon ülnek, teljes a tanszabadság. Úgy látszik, náluk valóban három hónap a nyári szünet. Az is elképzelhető, hogy ők annyira elégedettek az oktatás jelenlegi rendszerével, hogy náluk nem is létezik lemorzsolódás, nem lökődnek tizenhat éves gyerekemberek a közmunka mocsarába! Az égvilágon minden a legnagyobb rendben van a diákok teljesítményével. Gondolom, nem küzdenek olyan piszlicsáré problémával, mint fénymásoló papír, és nyakra-főre tudják gyártani a jobbnál jobb teszteket, számonkérésekhez szükséges dolgozatokat. Ott az állami tankönyvek is hibátlanok.

Sőt! Már azt vizionálom, hogy onnan küldik a mestertanárokat az ország másik végére minősíteni, mert olyan jól keresnek, hogy ők ezt saját pénzből is rendre meg tudják oldani, és szerfelett sok kedvük is van hozzá, mert nem okoz gondot még a helyettesítésük megoldása sem.

Biztos olyan sok diák jár az iskolákba, hogy egyikük sem szorong a bezárástól, légből kapott átszervezéstől, illetve semmi kivetni valót nem találnak abban, hogy kétévente kísérletezgetnek a tanulókkal. Az sem tűnik fel nekik, hogy mekkora tananyag mennyiséget kell letolniuk a diákjaik torkán, illetve hogy amit „leadnak”, azt már a legjobbak sem bírják „visszaadni”. Bár felmerül bennem a kérdés: nincs is saját gyerekük? Azon sem látják, mennyire leterheltek az iskolások? Mit művel velük az elszabadul hajóágyúként viselkedő központosított oktatásirányítás?

Lehet, náluk adminisztrálni sem kell, mert jólfizetett segítő munkatársaik vannak? Arany élet lehet arra, kérem szépen. Tanítani élvezetes, nyugalmas, és csupa jó tanuló szaladgál az utcán.

Vagy.

Félnek.

Mitől? A KLIK-től?

Az ezerszer elátkozott, lojalitásból csillagos ötösre teljesítő, egyébként iskolát szinte sose szagolt csinovnyikoktól? Akik most jól irányzott megjegyzésekkel igyekeznek kilátásba helyezni a mézesmadzagra fűzött kokikat?

Ha most összefogtok, ha kiállásotokkal felhangosítjátok azt, amit a Hermanosok mindannyiunk helyett felvállaltak, akkor minden megváltozhat. Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy egy egész tanári kart el lehet távolítani? Ugye nem hiszitek, hogy nélkületek is működne az oktatási rendszer? Van egy jó hírem számotokra: kizárólag a ti odaadásotok, felelősségvállalásotok miatt működik!

De nem csak ti szenveditek el azt, ami ma történik az oktatásban, hanem a gyerekek is. A diákjaitok is és a saját gyermekeitek és. Akkor pedig ti kettős minőségben: tanárként és szülőként. Biztos, hogy ez a hatalom érdemes rá, hogy csak úgy odavetitek eléjük a fiatalokat? Szerintem lelketek mélyén ti is tudjátok, hogy ez így nem helyes.

És van más is. Nem sok a tanári fizetés, ez igaz. De amikor bementek a gazdasági irodába, nem sütitek le a szemeteket, mikor a bérjegyzéket aláírjátok? Mert az, aki aláíratja veletek, az nettó 79 ezer forintból kell, hogy megéljen! Vagy amikor az iskolatitkárhoz mentek piszlicsáré dolgokkal, hányszor jut eszetekbe, hogy ők mennyiért ülnek ott?

Kedves nyíregyházi, szabolcsi pedagógusok!

A félelem, a kiszolgáltatottság nagy úr, tudjuk. Gonoszkodó víziónk a keleti végekről csak azt akarta tudatosítani, hogy most helyzet van. És ezt észre kell vennie mindenkinek! Azt is, hogy csak együtt, hogy csak közösen szerezhetünk érvényt a jogainknak, azoknak a jogos követeléseknek, mely végső soron az egész nemzet jövőjét jelenti.

Hogy más kaparja a ki a gesztenyét nekünk is – nos, erre hiába várunk, ez eddig se működött. Olyan hatalommal állunk szemben, amelyik csak az erőből ért, és a teljes pályás letámadásból.

Ha a most formálódó érdekérvényesítés is kudarcba fullad, kin kéred számon?

Van, amikor nem lehet megúszni. Vagy ha arra játszol, akkor pisszenés nélkül, hátratett kézzel viselni kell a következményeket… Ne félj, krétát biztos kapsz.

Kárpáthy Andrea

 

Helyszínek:

Békéscsaba
Helyszín: Békéscsaba, Szent István tér, Városháza előtt
Kezdés: 17:00
Link: https://www.facebook.com/events/1151668338191816/

Budaörs
Helyszín: Budaörs, Ifjúság u. 6. (Herman Ottó Általános Iskola)
Kezdés: 16:30

Budapest
Helyszín: Szabadság tér
Kezdés: 17:00
Link: https://www.facebook.com/events/958527350891703/

Miskolc (bázis tüntetés)
Hely: Miskolc, Herman Ottó Gimnázium Sportcsarnoka – Hősök tere
Kezdés: 16:30
Link: https://www.facebook.com/events/933297490087140/

Pécs
Helyszín: Pécs, 48-as tér (biciklis-fáklyás vonulás a tankerület épületéhez)
Kezdés: 17 óra

Sopron
Helyszín: Sopron, Széchenyi tér 1.
Kezdés: 17:30
Link: https://www.facebook.com/events/506725886173998/

Szeged
Helyszín: KLIK Szegedi tankerületének Kálvária sgt. 84-86 szám alatti épülete
Kezdés: 17:30
Link: https://www.facebook.com/events/950335425060448/

Szombathely
Helyszín: 9700 Szombathely Borostyánkő áruház előtt
Kezdés: 17:00
Link: https://www.facebook.com/events/1790621821165278/

Veszprém
Helyszín: Veszprém, Szabadság tér
Kezdés: 18:00
Link: https://www.facebook.com/events/1790621821165278/

Február 13-án az Országház előtt tüntetnek a tanárok

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22