Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Akár évi több százmilliót is fizethet Nyíregyháza őrzés- védelmi feladatokra, ha a szerkesztőségünk birtokába jutott ajánlatot fogadja el a NYÍRVV.  Mivel a régi szerződések lejártak még 2015 decemberében, ezért az őrzés-védelem 2016-os feladatára vonatkozó közbeszerzés nyílt felhívását 2015. október 30-án kiírták. Eredményhirdetés a mai napig nem volt. Pedig a Jonatán kommandó volt főnöke, 320 000 forintért ad tanácsokat a NYÍRVV-nek, ezzel segítve a döntés meghozatalát…

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

Az összegző értékelésnek a borítékbontást követő negyedig napon készen kellett volna lennie – legalábbis a tanácsadói szerződés ezt tartalmazza. A beérkezett ajánlatok bontása 2015. november 20-án megtörtént, eddig azonban eredményhirdetésre nem került sor.  A NYÍRVV hivatalos tájékoztatása szerint – amit Bocskai Péter cégvezető a borítékbontás után két hónappal, 2016. január 18-án küldött meg szerkesztőségünk részére –, meghosszabbították a bírálati határidőt. Arra kérdésre, hogy mi indokolta a hosszabbítást, és hogy jelenleg ki és hogyan őrzi az objektumokat, rövid választ kaptunk, később ismertetjük.

Hogy jól értsük, ahhoz rövid visszapillantás szükséges.

A városüzemeltető cégnek összesen 14 telephelyen kell biztosítania különböző őrzés-védelmi feladatokat. A 2011-től felelhető dokumentumok szerint a többszereplős megbízásoknak köszönhetően kedvező áron kötött szerződéseket a NYÍRVV:  2011 és 2013 között átlagosan 570 forint/ fő/ óra áron őrizték az épületeket az Origo-Pont és a PBSZ Kft munkatársai. Aztán a 2014-ben kiírt közbeszerzés nyertese ismét az Origo-Pont Kft lett 568 forintos ajánlatával. Igaz a döntést a Gepárd Őrzés-védelem konzorcium megtámadta, mivel álláspontja szerint a nyertes aránytalanul alacsony árakkal nyert. Bocskai – finoman fogalmazva – elutasította az előzetes vitarendezést.

Ezen a közbeszerzésen, 2014-ben egyébként összesen hét ajánlattevő indult, köztük az S-System Service Kft – Creativ Mogul Hungary Kft Konzorcium, melynek kisebbik tagja nyíregyházi kötődéssel bír.  De ez a konzorcium ekkor a „futottak még kategóriában” volt.

A Creativ Mogul Kft-t 2011 szeptemberében alapította a Nyíregyházán élő örmény Malhazjan Vahan és Malhazjan Armen, de már az alapítást követő évben 322 millió forintos nettó árbevételt értek el. Malhazjan Vahan a nyíregyházi örmény önkormányzat elnökhelyettese, valamint az országos örmény önkormányzatban is szerepet visz.  A jelenleg 55 főt foglalkoztató vállalkozás fő tevékenységi köre személybiztonsági tevékenység és jellemzően a konzorcium kisebbik tagja – de csak pénzügyileg. Ugyanis az S-System Service Kft a 16 bejelentett dolgozójával 2014-ben megközelítette a kétmilliárd forintos nettó árbevételt! A 2006 óta S-System Service Kft néven működő biztonsági vállalkozás alapítója dr. Kántor Tibor, aki a cég vezetéséről a belügyminiszterhez kötődő Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) megszerzése után mondott le.  Nem tudni, a Pintér-cég megszerzésének hatására-e, de az S-System Service a 2010-es 216 millió forintról növelte árbevételét 2014-re csaknem kétmilliárd forintra.

Az egykori Pintér cég, a CBSZ Zrt, nem ismeretlen Nyíregyházán, ugyanis 2011-ben a nyíregyházi önkormányzat őket találta legalkalmasabbnak a polgármesteri hivatal őrzésére és gyorsan kötöttek egy 10 milliós forintos szerződést. Ekkor a cég vezérigazgatója már Kántor Tibor volt.

Az Origo-Pont Kft honlapján referenciaként a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft szerepel még mindig. Igaz, a cég, ahogy elvesztette nyíregyházi munkáit, felszámolta itteni telephelyét és a székhelyét Budapestre helyezte át.  Több régi dolgozó elmondása szerint Bocskai Péter elégedett volt az Origo-Pont Kft által nyújtott szolgáltatásokkal és ezt látszik alátámasztani, hogy a meglévő szerződésen felül – valószínűleg közbeszerzés nélkül – 2012. október 1-én havi 762 ezer forintos megbízást adott Bocskai az Origo-Pontnak munkavállalók ellenőrzésére. Az, hogy ez a szolgáltatás mit tartalmazott, nem lehet tudni, de annyi biztos, hogy nem alkoholszondás ellenőrzést-, ugyanis arra egy másik szerződés volt életben akkor.

Ilyen előzmények mellett írt ki újabb közbeszerzést az objektumok őrzésére a NYÍRVV 2015 tavaszán, ahol persze az Origo-Pont Kft is indult, de itt már nem ők voltak a nyertesek. A pályázatukat arra hivatkozva nyilvánították érvénytelennek, hogy nem támasztották alá megfelelően a szakmai megfelelőséget. Ami több mint furcsa, mivel ez a cég 3 évig látta el a NYÍRVV-nél az őrzés-védelmi feladatokat, tehát a gyakorlatban bizonyított, de ez még csak hagyján, mert a hab a tortán, hogy az Origo az egyik legkedvezőbb ajánlatot nyújtotta be a tenderen.  Többek közt az Origo-Pont ügyvezetője is előzetes vitarendezést kért az anomáliák láttán, de ez a kezdeményezés egyik esetben sem vezetett eredményre, így a tenderen induló 14 vállalkozás közül a S-System Service Kft – Creativ Mogul Hungary Kft Konzorcium lett a befutó nettó 1030 forintos ajánlatával.

Az elfogadott ár 81 százalékkal lett magasabb, mint az előző, az Origo-Ponttal megkötött 2014-es szerződésben. Ez az értékes kontraktus járt le 2015. december 31-én, így a jó gazda gondosságával a NYÍRVV 2015 őszén kiírta az újabb nyílt közbeszerzést.

 

2015. november 20-án nyolc borítékot bontottak ki a NYÍRVV irodájában. A legolcsóbb ajánlat 1020 forint/ óra/ fő, miközben az átlagos ajánlati érték 1200-1480 forint között alakult ezen a tenderen. A jelenleg szolgáltató S-System Service Kft – Creativ Mogul Hungary Kft brutális, 1850 forintos ajánlatot adott be, ami az előző szerződéshez képest újabb 80 százalékos emelés. Ez a második legdrágább ajánlat, ennek ellenére, meg nem erősített információink szerint ezzel a S-System Service Kft – Creativ Mogul Hungary Kft Konzorcium megint nyerésre áll. Mert őket kell kihozni győztesnek…. Ha ez igaz, akkor valóban szükséges a 320 ezer forintos tanácsadói szerződés, amit dr. Juhász Zoltánnal kötött a NYÍRVV a pályázatok elbírálásának elősegítése érdekében.

Mert ennyiért el kell tekinteni például attól a körülménytől is, hogy a S-System Service Kft nettó 1260 forintért is tud szolgáltatni. Csak nem Nyíregyházán, hanem mondjuk a nyilvánosság nagyobb kontrolljának kitett fővárosban. Legalábbis, a 2016. szeptemberig érvényben lévő Budapest III. kerületével megkötött szerződés tanúsága szerint. Viszont, ennek ismeretében tényleg kérdés, hogy Nyíregyházán miért a nettó 1850 forintos ajánlatot tevő cégnek kellene befutónak lennie.

 

Mi mindenesetre időben szólunk, ugyanis a mai napig nem hirdettek nyertest a tenderen – legalábbis Bocskai Péter, a NYÍRVV hűtlen kezelésért perbe fogott cégvezetője  hivatalos tájékoztatása szerint . (Valószínűleg folynak a jogorvoslati eljárások, előzetes vitarendezés – a szerk.)  Bocska Péter kérdésünkre válaszolva még annyit közölt, hogy jelenleg is a konzorcium látja el az őrzés-védelmi feladatokat. Mintha a többi kérdéshez nem lenne köze a nyilvánosságnak.

Pedig van. Nem csak azért, mert közpénzt költenek, hanem mert számos egyéb méltányolható szempontot is lábbal tipornak éppen. Az például végképp elkeserítő és egyben elgondolkodtató, hogy noha Nyíregyházán több őrzés-védelemmel foglakozó, nagy múltú és tekintélyű cég van, ezek közül egy sem indult a nyílt közbeszerzésen, sőt egyetlen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cég sem. Portálunk egyiküket megszólította, de a vezető nem akart nyilatkozni. Név nélkül annak a véleményének adott hangot, hogy itt nem érdemes indulni, mert minden „előre le van zsírozva”.

Az nyilvánvaló egyébként, hogy a végén úgyis helyi emberek végzik el a melót. Hogy a kényszervállalkozásba, számlaképessé nyomorított őrző-védőknek a végén mennyit csurgatnak, az is egy fontos szempont lehetne, de az a vállalkozás belügye, amibe nem érdemes belebocsátkozni. Ellenben, hogy a több százmilliós szerződés után esedékes iparűzési adót nem Nyíregyházának fizeti meg az itt szolgáltató cég – mivel a konzorcium székhelye Budapesten van-, az már nagyon is közügy.

Majd lesz másból bevétele a város kasszájának, gondolhatja a NYÍRVV fölötti tulajdonosi jogokat gyakorló döntéshozó. Majd fizetnek a nyíregyházi vállalkozók. Lényeg, hogy a fővárosi haverok elégedettek legyenek…

 

Móricz Csaba 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22