Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében – jelentették be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Idén először magyarországi vonatos zarándoklatokat is szerveznek: a Szent Márton-év alkalmából júliusban Szombathelyre, szeptemberben, Kisboldogasszony ünnepén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre is indul majd különvonat.

Gyimesfelsõlok, 2015. május 24. A csíksomlyói búcsú magyarországi résztvevõit szállító Székely Gyors-Csíksomlyó expressz zarándokvonat Gyimesfelsõloknál 2015. május 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Gyimesfelsõlok, 2015. május 24.
A csíksomlyói búcsú magyarországi résztvevõit szállító Székely Gyors-Csíksomlyó expressz zarándokvonat Gyimesfelsõloknál 2015. május 24-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke kiemelte, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat mára nemzeti eseménnyé vált, olyan ünnepé, amely nemcsak a katolikus, nemcsak a hívő emberek szívét mozgatja meg, hanem minden magyar emberét. Ünnepé vált a zarándokvonatok indulása, megérkezése és köszöntése is egy-egy magyarok lakta településen.
Az MKPK elnöke szólt arról, hogy a zarándoklat régóta igazi lelkigyakorlat a hívő ember életében, hiszen a zarándoklaton lévő ember ezt az időt “teljes egészében Isten és a saját kapcsolatának rendezésére kívánja fordítani”.
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelentette, a kormány 15 millió forinttal támogatja, hogy katolikus iskolák diákjai, gyermekvédelemben lévő fiatalok, illetve fogyatékossággal élők és kísérőik is részt vehessenek több zarándoklaton. A támogatásból 400 fiatal, illetve kísérőik utazhatnak el Csíksomlyóra, Mariazellbe, illetve Krakkóba.
A csíksomlyói pünkösdi búcsúba május 12-én indul el Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat, amelyre Cegléden, Szolnokon és Püspökladányban is fel lehet majd szállni. A szerelvény a magyar-román határt átlépve Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely érintésével érkezik az esti órákban a vendéglátó településre, Gyergyószentmiklósra. A zarándoklat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt. A programot a negyedik nap Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja.
Budai László, a Misszió Tours alapítója szólt arról, hogy vonaton a lelki vezető Bíró László tábori püspök, Burbela Gergely verbita szerzetes, Görbe László piarista szerzetes és Timár Asztrik ferences szerzetes lesz. A zarándoklat világi fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, egyházi fővédnöke pedig Veres András.
Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vonatokon gondoskodnak hangosításról és étkezőkocsiról, valamint újdonságként említette, hogy a csíksomlyói vonaton helyet kap a társaságuk által tervezett, fejlesztett és gyártott egyik InterCity Plusz kocsi.
A Szent Márton zarándokvonat július 9-én indul Szombathelyre a Szent Márton-emlékév központi, kétnapos eseményére.
Veres András az MTI-nek elmondta: az első nap ünnepi szentmisére várnak az egész Kárpát-medencéből zarándokokat azokról a településekről, amelyek Szent Márton nevét viselik, illetve azokat a plébániai közösségeket, amelyek temploma vagy települése Szent Márton oltalma alatt van. Ugyanakkor ott lesz a misén a teljes püspöki konferencia, illetve a Kárpát-medencéből és a szomszédos országokból érkező püspökök.
Este kezdődik és 24 órán keresztül tart a fiataloknak szóló második nap programja, melynek záró eseménye 10-én este egy Ákos-koncert lesz.
A második nap célja a fiatalok evangelizálása, az, hogy vallásos és nem hívő fiatalokat egyaránt meg tudjanak szólítani. A pontos program még készül – tette hozzá az MKPK elnöke -, de lesznek koncertek, beszélgetések híres emberekkel, akik tanúságot tesznek majd hitükről, lesz szentségimádás és elmélkedések is.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22