Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Újra látogatható péntektől a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz (FMC) tartozó, frissen felújított szentendrei Czóbel Múzeum. Az intézmény az Újragondolt Czóbel című új állandó kiállításával várja ismét a közönséget. Az ünnepélyes megnyitón L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Czóbel Béla (1883-1976) egész életében őszintén, mély meggyőződéssel és szeretettel vallotta magát magyarnak, magyar művésznek, s bár élete nagyobb részét a hazájától távol töltötte, mégis mindig, minden megszólalásában, számos témaválasztásában visszatért szülőföldjéhez.

Szentendre, 2016. február 4. Érdeklõdõk az Újragondolt Czóbel címû kiállítást nézik a megnyitón a felújított szentendrei Czóbel Múzeumban az avatóünnepség napján, 2016. február 4-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Szentendre, 2016. február 4.
Érdeklõdõk az Újragondolt Czóbel címû kiállítást nézik a megnyitón a felújított szentendrei Czóbel Múzeumban az avatóünnepség napján, 2016. február 4-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

A világhírű magyar festőt méltatva hangsúlyozta: rendkívül gazdag életpálya áll mögötte nagyon sok kiváló alkotással, életművét szinte nem lehet számba venni, mérhetetlenül változatos és összetett.
Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a szentendrei múzeum új lendületet kapott, és úgy fogalmazott: Gulyás Gábor személyében a Ferenczy Múzeumi Centrumnak olyan vezetője van, aki képes a kortárs európai művészetben elhelyezni a szentendrei örökséget, és akinek van elképzelése a gazdag szentendrei múzeumi kinccsel kapcsolatban.
L. Simon László kitért arra is, hogy a megnyitó rávilágít arra is, hogy Szentendre múzeumi rendszerét újra kell gondolni. Az egykor létrehozott sok kicsi múzeumi egység szerinte ma már nem működőképes, s ez a kiállítás tesztje lesz annak, hogy milyen módon kell hozzányúlni a széttagolt, sok-sok kis épületből és múzeumegységből álló nagy rendszerhez. A város és a múzeum vezetése felismerte a változtatás szükségességét – mondta az államtitkár, aki a kormány oldaláról partnerséget és segítséget ajánlott fel. Megjegyezte: a csütörtöki múzeumavató az első fontos lépése a változásnak.
Verseghi-Nagy Miklós, a város polgármestere köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a megnyitóval új, egész Szentendrére kiható korszak kezdődik. Úgy fogalmazott: a Gulyás Gábor vezette múzeumi centrum elképzelései, melyek szerint Szentendre visszakerül a nemzetközi művészeti élet térképére, a város vezetése számára is fontos és támogatandó célkitűzés.
Gulyás Gábor igazgató többek között azt hangsúlyozta, hogy Szentendre hatalmas képzőművészeti gyűjteményének nagyon fontos részét képezik az ott gondozott és őrzött Czóbel-művek. Megjegyezte: az elmúlt évtizedekben nagyon sok támogatást kapott a feldolgozáshoz a Ferenczy Múzeum, s az igazgató reményei szerint a mostani újranyitás nem a vége, hanem a kezdete valaminek.
Az újjászületett állandó kiállítással kapcsolatban szólt arról is, hogy a tárlat egy része időről időre megújul majd, a korszerűsített és megszépült épületet méltatva pedig kiemelte, hogy az már megfelel a nemzetközi sztenderdeknek.
Barki Gergely művészettörténész, a kiállítás kurátora egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum Czóbel-gyűjteményére épül, de kölcsönzött művet a kiállításra a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is. Rámutatott arra is, hogy “nem az állandóságon lesz a hangsúly”, mert időről időre új művek kerülnek be.
A kurátor jelezte azt is, hogy bár majdnem mindegyik képet évtizedek óta ismerik, a tárlat a kutatásnak olyan terepe lehet, ahol újabb és újabb összefüggésekre derülhet fény. Hozzátette: változó és mindig megújuló kiállítás lesz a kutatás szempontjából is.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22