Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A 2,1 milliárdos „Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó-Gyógyfürdőn” projektben, az Észak-magyarországi Operatív Program keretében 19 millió forintért felújított csónakház az első télnek megadta magát. Pontosabban, az átadást követő első hónap után a pusztulás jeleit mutatja.

This slideshow requires JavaScript.


 

A kertvégi budin se lenne elfogadható az a minőség, amit a csónakházon produkáltak a kivitelezők! Az összevetés abból ered, hogy az új csónaktároló nem sokkal nagyobb ama objektumnál, de hogy a réginél lényegesen kisebb, az biztos. A teljes összegből másfél milliót szántak a felületkezelésre, de a megrendelt és ki is fizetett munka finoman szólva elmarad a várakozásoktól.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a Sóstón három hónapja átadott csónakház állapotára. Utánajártunk, igaz nem volt nehéz, hisz ennek a beruházásnak a folyamatos nyomon követésében igen nagy kedvünket leljük.

Az árazott költségvetés szerint az épület fafelületeinek – összesen 62 négyzetméter – kezelése megközelítőleg egymillió forintba került, több fázisban, többféle alapanyaggal. Az átadást követő egy hónap után az esőzésnek köszönhetően gyakorlatilag feltárta magát a csónakház burkolata,  mint a Sóstó tajtékzó vize. Mint a mellékelt kép mutatja, itt is “a víz az úr”.

A felvételeken tanulmányozhatjuk, hogy a fa felületkezelése csak ott történt meg, ahol látszik, de így betekintést engedve, azt is megállapíthatjuk, hogy a szigetelés is hagy némi kivetnivalót maga után. Decemberben a kivitelező cég emberei, némi erőszak árán visszatuszkolták a nyers-fát a helyére, de ez aligha nyújt végleges megoldást, mivel a szakszerű felületkezelést, impregnálást nem pótolja a kalapács.

A harminc négyzetméteres stégpadlónak minden második eleme meghajlik a teher alatt – mivel nem a tervekben előírt minőségű padlódeszkát építették be – , ennek ellenére az önkormányzat kifizette: csak a faanyag 300 ezret kóstált és ezt festették le 738 ezer forintért, ám csak ott, ahol a papok táncolnak. A csónakház és a stégfelület „kezelése” a városlakóknak egymillió háromszázötvenháromezer  adóforintjába került. A gond, hogy ezek a „hiányosságok” nem garanciális problémák, mert a kifizetett munkák egy jelentős része egyszerűen nem úgy, vagy egyáltalán nem lettek elvégezve.

A dokumentációt tanulmányozva arra jutottunk, hogy az átadás után egy hónappal módosított szerződés szerint – egy tétel kivételével – az összes megrendelt munkát a vállalkozó első osztályú minőségben elkészítette és a város – a műszaki ellenőr alapos, tételes vizsgálatát követően – átvette. Ezt követően pedig a polgármesteri hivatal fizetett, mint a katonatiszt!

Hogy a kétoldalú ragasztóval rögzített hungarocell betűk a faburkolat vetemedése miatt szublimáltak, már csak apró, de azért elég látványos hiba a gagyi beruházáson.

 

Móricz Csaba

Költségvetés
[powr-file-embed id=”db65268f_1454755811503″]

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22