A vizet nem lehet megvesztegetni!

A 2,1 milliárdos „Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó-Gyógyfürdőn” projektben, az Észak-magyarországi Operatív Program keretében 19 millió forintért felújított csónakház az első télnek megadta magát. Pontosabban, az átadást követő első hónap után a pusztulás jeleit mutatja.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


 

A kertvégi budin se lenne elfogadható az a minőség, amit a csónakházon produkáltak a kivitelezők! Az összevetés abból ered, hogy az új csónaktároló nem sokkal nagyobb ama objektumnál, de hogy a réginél lényegesen kisebb, az biztos. A teljes összegből másfél milliót szántak a felületkezelésre, de a megrendelt és ki is fizetett munka finoman szólva elmarad a várakozásoktól.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a Sóstón három hónapja átadott csónakház állapotára. Utánajártunk, igaz nem volt nehéz, hisz ennek a beruházásnak a folyamatos nyomon követésében igen nagy kedvünket leljük.

Az árazott költségvetés szerint az épület fafelületeinek – összesen 62 négyzetméter – kezelése megközelítőleg egymillió forintba került, több fázisban, többféle alapanyaggal. Az átadást követő egy hónap után az esőzésnek köszönhetően gyakorlatilag feltárta magát a csónakház burkolata,  mint a Sóstó tajtékzó vize. Mint a mellékelt kép mutatja, itt is “a víz az úr”.

A felvételeken tanulmányozhatjuk, hogy a fa felületkezelése csak ott történt meg, ahol látszik, de így betekintést engedve, azt is megállapíthatjuk, hogy a szigetelés is hagy némi kivetnivalót maga után. Decemberben a kivitelező cég emberei, némi erőszak árán visszatuszkolták a nyers-fát a helyére, de ez aligha nyújt végleges megoldást, mivel a szakszerű felületkezelést, impregnálást nem pótolja a kalapács.

A harminc négyzetméteres stégpadlónak minden második eleme meghajlik a teher alatt – mivel nem a tervekben előírt minőségű padlódeszkát építették be – , ennek ellenére az önkormányzat kifizette: csak a faanyag 300 ezret kóstált és ezt festették le 738 ezer forintért, ám csak ott, ahol a papok táncolnak. A csónakház és a stégfelület „kezelése” a városlakóknak egymillió háromszázötvenháromezer  adóforintjába került. A gond, hogy ezek a „hiányosságok” nem garanciális problémák, mert a kifizetett munkák egy jelentős része egyszerűen nem úgy, vagy egyáltalán nem lettek elvégezve.

A dokumentációt tanulmányozva arra jutottunk, hogy az átadás után egy hónappal módosított szerződés szerint – egy tétel kivételével – az összes megrendelt munkát a vállalkozó első osztályú minőségben elkészítette és a város – a műszaki ellenőr alapos, tételes vizsgálatát követően – átvette. Ezt követően pedig a polgármesteri hivatal fizetett, mint a katonatiszt!

Hogy a kétoldalú ragasztóval rögzített hungarocell betűk a faburkolat vetemedése miatt szublimáltak, már csak apró, de azért elég látványos hiba a gagyi beruházáson.

 

Móricz Csaba

Költségvetés
[powr-file-embed id=”db65268f_1454755811503″]

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök