Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A magyar emberek biztonságát jelentős mértékben garantálja a különleges műveleti erők katonáinak speciális tudása és felkészültsége – közölte Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred megalakításáról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón Szolnokon.

Az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison tartott rendezvényen Simicskó István kiemelte: óriási szükség van különleges műveleti tevékenységre, ezt az elmúlt csaknem tíz esztendő bizonyította. A katonák Magyarországon kívül nemzetközi missziókban, a nemzetközi feladatok ellátása során is bizonyították legmagasabb szintű tudásukat – hangsúlyozta.

Szolnok, 2016. február 4. A különleges mûveleti erõk katonái a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésû Ezred megalakítása kapcsán rendezett sajtóbemutatón Szolnokon 2016. február 4-én. MTI Fotó: Mészáros János
Szolnok, 2016. február 4.
A különleges mûveleti erõk katonái a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésû Ezred megalakítása kapcsán rendezett sajtóbemutatón Szolnokon 2016. február 4-én.
MTI Fotó: Mészáros János

A miniszter hozzátette: az elmúlt években a NATO-tól érkező visszajelzések is azt mutatják, hogy a katonák tudása, képessége, speciális felkészültsége magas szinten elismert, “úgy érzem, helyes, ha ezen az úton járunk”.

A mai korban, a terrorizmus elleni küzdelemben rendkívül hasznos és erőteljes fellépést tud jelenteni a különleges műveleti képesség. Ez látható a világ bármely más országában, elsősorban a NATO-tagországokban és az a helyes, ha ezt a képességet hazánkban is erősítjük – mondta.
Simicskó István kiemelte: a nemzetközi példák, visszajelzések szerint a magyar katonák a legjobbak között vannak, “ha nem a legjobbak”. Benkő Tibor vezérkari főnök a sajtótájékoztatón elmondta: az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán jött létre a Különleges Rendeltetésű Ezred januárban. A két zászlóalj 1993 óta működik együtt, egyebek között az ideiglenes biztonsági határzár építésében is közösen dolgoztak.
Kitért arra, hogy Magyarországon 2005 óta tart az úgynevezett különleges műveleti erők kiképzése, felkészítése. Hozzátette: munkájukat hazai és nemzetközi szinten is elismerik.
Példaként említette, hogy néhány évvel ezelőtt az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka Szolnokra utazott, hogy köszönetét fejezze ki és átadja kitüntetését a magyar különleges művelet katonáinak, akik egy harci feladat közben amerikai katonák életét mentették meg.
A különleges műveleti zászlóalj 2014-re elérte a legmagasabb készültségi fokot, amelyet egy nemzetközi ellenőrzés alkalmával egy ilyen jellegű kötelék elérhet – hangsúlyozta.
Benkő Tibor szerint napjaink kihívásai megkövetelik, hogy Magyarországon legyen olyan katonai erő, amelyet nagyon gyorsan, rövid időn belül alkalmazni lehessen, levegőben, szárazföldön, vízen és víz alatt is legyen képes műveleti feladatok végrehajtására.
Hozzátette: zömében katonaviselt emberek jelentkeznek különleges katonai képzésre, de csak a jelentkezők mintegy 15-20 százaléka lesz alkalmas különleges műveleti feladat végrehajtására.
Kérdésre elmondta: továbbra is összhangban állnak az amerikai különleges műveleti erők elgondolásával. Meggyőződése, hogy az Amerikai Egyesült Államok az eddigihez hasonlóan támogatni fogja ennek a képességnek a megszerzését.
Az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred (KRE) létszámát mintegy 1200 emberben határozták meg és csupán 15-20 ember döntött úgy, hogy nem ebben a kötelékben kívánja folytatni tovább a szolgálatot – mondta.
Simicskó István kérdésre elmondta, kiemelt feladat, hogy a különleges műveleti erőket a legjobb felszereléssel lássák el. Hozzátette: hoztak már döntéseket a ruházatra vonatkozóan, de a fegyverzet és az eszközök biztosítása is prioritást élvez, igyekeznek a költségvetésből erre kellő forrást biztosítani.

Szolnok, 2016. február 4. A különleges mûveleti erõk katonáinak helikopteres dinamikus bemutatója a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésû Ezred megalakítása kapcsán rendezett sajtóbemutatón Szolnokon 2016. február 4-én. MTI Fotó: Mészáros János
Szolnok, 2016. február 4.
A különleges mûveleti erõk katonáinak helikopteres dinamikus bemutatója a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésû Ezred megalakítása kapcsán rendezett sajtóbemutatón Szolnokon 2016. február 4-én.
MTI Fotó: Mészáros János

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22