Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Habár egy évszázaddal ezelőtt még mintegy 100 000 tigris élt szerte Ázsiában, mára a szabad természetben élő állományukat legfeljebb 7 000 egyedre becsülik, korábbi elterjedési területüknek pedig már csak 7%-án fordulnak elő. Kilenc alfajából három már kihalt: a bali tigris az 1940-es években, a kaszpi tigris az 1970-es években, a jávai tigris pedig az 1980-as években tűnt el végleg a Földről.


This slideshow requires JavaScript.


Fotó: Révészné Petró Zsuzsa

A Természetvédelmi Világszövetség a hat élő alfajból kettőt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorol: a szumátrai tigris vadon élő állományát 400-500, míg a dél-kínai tigrisét ma már mindössze 20-30 egyedre becsülik. A többi négy alfaj a veszélyeztetett kategóriába tartozik .Fennmaradásukat elsősorban az orvvadászat és az élettércsökkenés veszélyezteti.
A legnagyobb ma élő macskafélének a méretei és egyéb jellemzői alfajonként változóak. A legkisebb alfaj, a szumátrai tigris, testtömege átlagosan 90–110 kg, míg a legnagyobb a szibériai tigris súlya akár a 300 kg-ot is meghaladhatja.
A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg maláj és szumátrai tigris tenyészpár és egy 6 fős szibériai tigris család él, -melyek az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek -, valamint 5 fehér színű bengáli tigris látható.

Hogyan is lehet megkülönböztetni őket? Ismerd meg a Nyíregyházi Állatparkban élő alfajokat!
A maláj tigris kisebb, sötétebb színű, és a csíkjai is keskenyebbek, mint a bengáli tigrisnek. Egyedszáma élőhelyén az utóbbi 12 évben több mint 70 százalékkal csökkent. Jelenleg mindösszesen 400- 500 egyed él belőle a természetben.
A legnagyobb termetű s a leghalványabb sárga szőrű tigrisalfaj, a szibériai tigris tulajdonképpen nem Szibériában, hanem az Amur és az Usszuri folyók vidékén él, ezért amur tigrisnek is szokták nevezni. A tigrisek közül a szibériainak van a legdúsabb bundája, erre szüksége is van, mert élőhelyén a telek igen hidegek. Így az amur tigris család Állatparkunkban is a szabad ég alatt tölti a telet. Vadon mindössze 400-500 egyede él, és a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét. Az állatkertekben ez az alfaj a leggyakoribb,hiszen nem kell számunkra fűtött belső helyet biztosítani.
A szumátrai a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Jelenleg mindössze 400 egyed él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 300. Természetvédelmi státusza: kihalástól közvetlenül veszélyeztetett. A többi alfajtól apró termete és pofa sörénye különbözteti meg.

 

A fehér tigris a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. Az első fehér tigrist 1951-ben fogták be Közép-Indiában , s Mohannak nevezték el. Ettől a nagymacskától származik, az összes fogságban élő fehér tigris. Ez a színváltozat nem élne meg a természetben, hiszen nem tudna rejtőzködni.

A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a tigrisrajongóknak, hiszen a 6 még élő alfajból 4 itt látható!

Mivel a Nyíregyházi Állatpark a fajmegőrzés mellett nagyon fontosnak tartja az oktató tevékenységet is, ezentúl a honlapján –www.sostozoo.hu – és a hivatalos facebook oldalán  bemutatja az itt élő kihalás szélén álló fajokat.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22