Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Szinte naponta olvasható a hírekben, hogy kéménytűz miatt vonultak ki a tűzoltók egy-egy lakóingatlanhoz. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltók 2015-ben 117 esetben kaptak riasztást kéménytűz miatt. Pedig a kéménytüzek elkerülhetőek lennének. A hogyanra Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője adott választ.

Fotó: Nagyatád HTP
Fotó: Nagyatád HTP

A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló BM rendelet értelmében Nyíregyházán és a környező településeken a Kéményseprőipari Kft. szakemberei az épület részét képező és a gázkészülékekkel nem együtt tanúsított égéstermék elvezető berendezéseket (vagyis a kéményt- a szerk.) éves gyakorisággal ellenőrzik.

A vizsgálatról, és így a munka elvégzéséről tanúsítványt állítanak ki a szakemberek. Ugyanakkor, a szóvivő szerint nagyon sok esetben a tulajdonosok nem engedik be a kéményseprőket, ami növeli az esélyt, az elhasználódott füstelvezetőkben keletkező tűzesetek bekövetkeztére. Ráadásul többen nem csak a kazánhoz engedélyezett tüzelőanyagokat használják, így például: műanyag palackot, festékes éghető anyagokat, szemetet, fáradt olajat is felhasználnak a tüzeléshez, és ez a növeli a kockázatot, még ha a jelenlegi nehéz szociális helyzetben ez érthető is.

Dóka Imre hangsúlyozta, a sok elhanyagolt, és gyakran ellenőrzés nélkül, házilag ki- vagy átalakított, potenciális veszélyeztetést jelentő kémény indokolja az ellenőrzések rendszeres elvégzését és hozzátette:

Hibás kémény esetén a közszolgáltató határidő megjelölésével előírja annak kijavítását. Közvetlen élet- vagy tűzveszély esetén, a kéményseprő köteles kezdeményezni – a fogyasztó egyidejű tájékoztatása mellett – az elosztói engedélyesnél az érintett készülék(-ek) üzemen kívül helyezését.

Ezért fontos, saját biztonságunk érdekében, hogy beengedjük a kéményseprőt!

Mi a teendő kéménytűz esetén?

 

  • Értesítsük a tűzoltóságot! (105)

 

  • Képeket, éghető anyagot távolítsuk el a kémény faláról!

 

  • Zárjuk el a tüzelőberendezésen az égési levegőszabályozó kart! (levegő utánpótlás csökkentése).

 

  • Felügyeljük a kéménytüzet a tűzoltóság kiérkezéséig (pincétől a padlásig).

 

  • Kéménytüzet vízzel oltani tilos! (a kémény belső hőmérséklete kb. 1000 fokos )

 

  • Tájékoztassuk a kéményseprő szolgáltatót!

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22