Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

„Komplett engedélyes tervekkel rendelkezünk és jogerős építési engedélyünk van a 4 csillagos szálloda építésére. Megépítjük a wellness- és konferenciaszolgáltatást nyújtó, 128 szobás szállodát, ami összesen 14 ezer négyzetméter beépítését jelenti.” Még mielőtt önfeledt örömbe révednénk, sietünk leszögezni, hogy 2009-es állapotokat idézünk. Akkor, 2009. szeptember 15-én, az első kapavágással és a munkanapló megnyitásával elkezdődött a szálloda építése Sóstón, a város kiemelt idegenforgalmi övezetében, a volt Szeréna-lak helyén.

This slideshow requires JavaScript.

Még mindig az „elmúlt nyócévben” fürdőzve mondjuk, hogy a beruházás finanszírozója a Révész Cégcsoport tagja, a Grand In-Vitál Kft. lett volna, tervezett költsége mintegy hárommilliárd forintra rúgott akkor, de ehhez 542 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a cégcsoport.

Az ügy arra jó volt, hogy a Fidesz prominens emberei támadják az előző városvezetést, nem kerülve olykor a személyeskedő inzultusokat sem.  Csabai Lászlóné, a város előző polgármestere 2013 októberében világossá tette, hogy a beruházás azért marad el, mert a vállalkozó nem kapott hitelt. Nem csak a nyíregyházi beruházó járt így a régióban.  A telekért akkor 300 millió forintot tett le a vállalkozó, ugyanakkor a meg nem valósult beruházás a Révész csoportnak 150 millió forint veszteséget okozott.

Adorján Gusztáv 2013-as nyilatkozata szerint, ők voltak azok, akik „visszaszerezték” az egyébként is előnytelen szerződés alapján eladott telket. Nos, ha tudjuk, hogy a szerződés egyértelműen rögzítette, hogy amennyiben adott határidőn belül nem kerül beépítésre a telek, a város visszavásárolja azt, akkor tudjuk helyesen értelmezni Adorján szavait a „visszaszerzés” érdemeit illetően!

Az immáron dr. Kovács által fémjelzett városvezetés az első sóstófejlesztési koncepciójában ismét elővette a négycsillagos szálloda tervét, de ekkor kormányzati szándék, illetve uniós finanszírozás hiányában elmaradt a beruházás. A mintegy 2,1 milliárd forintos Sóstó-fejlesztés kezdeti „tervezési” szakászáról sem sokat lehetett tudni. Legalábbis a 2010-2014-es testületi ülések jegyzőkönyveiből az olvasható ki, hogy az ellenzéki képviselők – bár próbáltak információt szerezni – csak a sajtóból értesültek még a lényeges fejlesztési elképzelésekről is.

Úgy tűnik, nincs ez most sem másként. Révészék 2009-ben 128 szobás szállodát álmodtak a Szeréna–lak helyére. A fidesz.hu-n dr.Kovácsék 2015 októberében már 200 szobás szállodáról kommunikálnak! Hogy mibe lenne és miből, arról nem esik szó…

A dolgok pillanatnyi állása szerint nagyjából csak annyi tűnik biztosnak, hogy közpénzből építkeznének, vagyis megkerülhetetlenül szükséges lenne bevonni a lakosságot. Azért is egyébként, mert Sóstó összképét változtatja meg alapvetően egy több szintes szálloda.

Az általunk megkeresett képviselők a tervezett szállodáról szinte semmit nem tudnak, testületi, bizottsági ülésen ugyanis nem volt téma.  Mint ahogyan valószínűleg a lakosság sem tud részleteket, annyit tud – már ha olvasta a helyi önkormányzati lapot -, hogy lesz.

Mindenesetre a beruházás első szakasza elkezdődött, mert láthatóan készülnek a felmérések, a tervezés megalapozása. Hogy közbeszerzésre vonatkozó adatot miért nem találunk, az rejtély.

Megint bíznunk kellene a polgármesterben…

A szállodaépítéssel kapcsolatban megkerestünk minden, a nyíregyházi közgyűlésben képviselettel rendelkező pártot, alább olvashatják, mire jutottunk:

Demokratikus Koalíció, Hunyadi János:

  • Szállodaépítést csak piaci alapon tudnék elképzelni. Az, hogy a város építsen, és különösen hogy üzemeltessen szállodát, nem tartom jónak. Egyrészt, mert korlátozza a vállalkozói tevékenységet, másrészt torzíthatja a versenyt, harmadrészt egy esetleges veszteség esetén közpénzeket kellene beleforgatni. Én nem érzem azt a feszítő igényt, hogy a városnak szállodát kellene közpénzből építeni akár a Sóstón, akár a városban, mert ha erre valós igény lenne, a vállalkozói szféra már rég megtette volna. Azt tudnám elképzelni ebben a tárgyban esetleg, hogy a város kedvezményes telek értékesítéssel, vagy önkormányzati tulajdon kedvezményes, hosszú távú bérbeadásával segítse a vállalkozásokat.

Együtt, Lövei Csaba:

  • Ha eddig nem jöttek befektetők, akkor annak üzenetértéke van, nem szabad egy ilyen beruházást költségvetési forrásokból megvalósítani. Egy szálloda felépítését, amiben az üzemeltetés során sok a kockázat, üzleti alapon kell megvalósítani. Sokkal fontosabb lenne, a nyíregyházi lakosok számára hasznosítható fejlesztéseket megvalósítani uniós, költségvetési forrásokból és nem egy olyan beruházást, ami tipikusan a befektetői, vállalkozói szféra feladata. Egyébként, gyakorlatilag semmit nem tudunk a tervezett beruházásról, ugyanis eddig még nem kaptunk tájékoztatást, így a költségekről sem tudunk semmit. 

 

Fidesz – KDNP, dr. Adorján Gusztáv: megkeresésünkre nem érkezett válasz

Jobbik, Béres Csaba: 

  • A Sóstó- Gyógyfürdőn megvalósítani kívánt 4 csillagos szállodát, az u.n. Modern Városok Program keretein belül tervezik megvalósítani. A városvezetés részéről nem érkezett irányunkba előzetes megkeresés, egyeztetésre nem került sor tavaly sem, és azóta sem. Sőt, mi több, a Jobbik nyíregyházi önkormányzati képviselőcsoportját, arra az eseményre „elfelejtették” meghívni, ahol Orbán Viktor, a program Nyíregyházára vonatkozó fejlesztési csomagját bejelentette, mi is a sajtó által értesültünk a nagyszabású tervekről. Ez, véleményem szerint sok mindent elárul a Fidesz-KDNP ellenzékhez való hozzáállásáról.
  • Sóstóra, Nyíregyháza turisztikai központjára az elmúlt években, és jelenleg is rengeteg pénzt költöttek és költenek, a milliárdos beruházásoknak szeretnénk már látni a gyümölcsét. Ideje volna, hogy a folyamatos likviditási problémákkal küzdő Sóstó- Gyógyfürdő deficit helyett, hasznot termeljen végre. Nem tudjuk, hogy készült e hatásvizsgálat, tanulmány arra vonatkozóan, hogy ez a beruházás mennyi idő alatt térül majd meg, továbbá azt sem tudjuk, hogy a szálloda tervezett befogadó képessége összhangban van e a felmerült igényekkel? Sok kérdés van, melyeket szándékunkban áll majd feltenni az illetékeseknek, ha elérkezettnek látjuk az idejét.
    A Jobbik fejlődésorientált, támogatunk minden Nyíregyházát pozitív irányba elmozdító projektet, de nem vagyunk partnerek az esztelen pénzszórásban. Zászlónkra tűztük a korrupció felszámolását, hogy minden közpénzből finanszírozott beruházás átláthatóbbá, nyomon követhetőbbé váljon, és ebből egy fikarcnyit sem engedünk!

 

MSZP, Nagy László: megkeresésünkre nem érkezett válasz

Póka Imre, független: megkeresésünkre nem érkezett válasz

Amennyiben a pártok eljuttatják szerkesztőségünkhöz álláspontjukat, természetesen ismertetjük olvasóinkkal.

Ha véleménye van a témáról, akkor keressen minket a szerkeszto@ezahir.hu  e-mail címen!

[powr-poll label=”Enter a Label”]

 

Móricz Csaba

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22