Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Orbán a pénteki szokásos győzelmi jelentésben ismételten sikerágazatként jellemezte az oktatást, majd a következő napon megtörtént a köznevelési államtitkát menesztése – kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Jeszenszki András, az MSZP oktatási szakpolitikusa. 

This slideshow requires JavaScript.

Jeszenszki emlékeztetett: a köznevelési politikában semmilyen változás nem történt, mikor Hoffman Rózsa államtitkár lemondott és ez Czunyiné távozása után sem lehet másként, mivel az oktatás irányvonala, szervezése, a köznevelés alakítása közvetlenül Orbánhoz és a miniszteréhez kötődik.

A szocialista politikus aláhúzta, nem elég a köznevelési államtitkár menesztése, nyilvánvalóan a miniszternek is mennie kell, hisz a Fidesz oktatáspolitikája bukott meg –  és ettől nem vonatkoztatható el a kormányfő személye sem.

Az új államtitkár nevéhez fűződik a felsőoktatás forrásainak megnyirbálása és az iskolák autonómiájának megszüntetése – emlékeztetett Jeszenszki András, majd hozzátette, Palkovics államtitkárhoz kapcsolódik a kancellária intézményének bevezetése is, ami jelentősen csorbította a felsőoktatási intézmények függetlenségét, autonómiáját.

Jeszenszki véleménye szerint az oktatásban strukturális problémák vannak és ezt személycserével nem lehet megoldani. Attól, hogy az államtitkárt most Palkovicsnak hívják, nem lesz kevésbé túlterhelt a diák és a tanár, nem teremtődik meg a 32 órás kötelező bent tartózkodás infrastrukturális feltétele.  Jeszenszki András hangsúlyozta, itt elsősorban a gyermekekről van szó: teljesíthetetlen tananyagmennyiség, abszurd értékelési rendszer őket sújtja és lassan a pedagógus oda jut, hogy nem diákot tanít, hanem tananyagot. „Legyen papíron rendben minden, legyen meg a teljesítmény, így a gyermek ebben a rendszerben másodlagos szempont” – jellemezte Jeszenszki a Fidesz oktatáspolitikáját.

Ugyanakkor álláspontja szerint a jelenlegi pedagógus bérrendszer a teljesítmény ellen hat és igazságtalan, mivel a kialakított bértáblában nincs különbség az alacsonyabb végzettségű és a magiasan kvalifikált pedagógus bére között.

Ezeket a problémákat nem lehet megoldani személycserével, így az MSZP várja azokat a konstruktív javaslatokat a kormánytól, amelyek a magának az oktatási rendszernek az átalakításra irányulnak.

 

 

Vadász S. Tamás 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22