Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Váratlanul felmondtak Schlanger Andrásnak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójának, noha  tavaly kötött szerződése eredetileg öt évre szólt.

12627

 

Indoklás nélkül, rendes felmondással megszüntette Schlanger Andrásnak, a Móricz Zsigmond Színház Nonprofit Kft.-ben betöltött ügyvezetői megbízatását Kovács Ferenc. Az ügyvezetői feladatokkal az átmeneti időszakra a 2002 óta a színház vezetésében dolgozó jelenlegi cégvezetőt, Kirják Róbertet bízta meg a polgármester.

Schlanger Andrást tavaly február 19-én választotta meg a nyíregyházi közgyűlés a Móricz Zsigmond Színház vezetőjének. Megbízatása 2015. július elsejétől öt évre szólt volna.

Schlanger András 1961-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. A nyíregyházi színháznak 1984 és 1988 között színész-rendezője, 1990 és 1993 közötti pedig művészeti vezetője volt.

Mindenkit váratlanul ért a keddi bejelentés. Színházi körökből a megdöbbenés hangját halljuk: semmilyen előjele nem volt az igazgató leváltásának.

Ugyanakkor egyesek azt feltételezik, hogy maguk a színészek írtak  dr. Kovácsnak- állítólag nem akartak együtt dolgozni  Schlanger Andrással. ( Ezt eddig senki nem erősítette meg.)

Mindenesetre az indoklás nélküli felmondás bizalomvesztésre utalhat.

De mi lehet a volt igazgató bűne, ha egyik pillanatról a másikra,  látható előzmények nélkül kirúgják? Mert azért valljuk be, bizalomvesztés a város egy másik cégének vezetőjénél is lehetne.  De a NYÍRVV  ügyvezetőjébe vetett bizalom töretlen, miközben bírósági szakaszban  van a 83 milliós ügye…

Személyes konfliktus, kicsinyes bosszú? 

Színházba járók közt  terjed egy-két   “pletyka”

Decemberben a színház által szervezett „Vers és bor” rendezvényen fellépett Lator László Kossuth-díjas költő, és ifj. Szepsy István borász, a mádi Szent Tamás Pincészettől. Részvételüket Máthé Csaba, a 2014-es önkormányzati választáson dr. Kovács független kihívója, valamint  a Nyíregyházi Borozó támogatta. Meg nem erősített információink alapján, a rendezvényt követően behívatták a Városházára az igazgatót és arra kérték, hogy  szakítson meg Máthé Csabáékkal minden kapcsolatot. Schlanger András erre nem volt hajlandó, mert véleménye szerint Máthé huszadrangú szereplő ebben a történetben és ez egy előre leszervezett programsorozat volt.

De nem ez volt az egyetlen eset, hogy a politika beleszólt az igazgató munkájába, így például a szilveszteri műsor elmaradásának közvetett oka lehetett, hogy Schlanger Verebest akarta meghívni konferansziénak, ez meg Halkónénak, a fideszes képviselőnek  nem tetszett,  mivel állítólag több évvel ezelőtt Verebes “különös” megjegyzést tett a polgári körökre.

És, esetleg van-e összefüggés a Tasnádi Csaba által rendezett, jelenleg futó, Az ördög című darab és a menesztés között –  csak Kovács tudja a választ.

Ő egy nagy manipulátor. Mindenkinek belelát a vágyaiba, az álmaiba, a fejébe, és úgy alakítja az eseményeket, hogy véletlenül mindig úgy történjenek a dolgok, ahogyan ő szeretné. De mindenki úgy képzeli, hogy ő dönt. Az ördög lop, csal, hazudik, levelet hamisít, de nem erőszakos, hanem nagyon ravasz és roppant empatikus- nyilatkozta Schlanger András Az ördög olvasópróbáján az általa megformált szerepről.

Meg nem erősített információk szerint dr. Kovács állítólag egy papírt tolt a színigazgató elé, hogy egészségi állapota miatt mondjon le, ezt nem vállalta, majd jött a bejelentés.

Mindenesetre, ez egy színház és nem egy termelő cég, ahol mindenféle magyarázat nélkül ki lehet rúgni embereket. Bár munkajogilag rendben van, valóban nem kell indokolni a kirúgást. De morálisan, emberileg magyarázattal tartozik a polgármester a színházba járóknak és a város lakóinak.

Móricz Csaba

1 comments

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22