Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Moszkvában gyanúsan méregetik a NATO erőteljesebb felvonulási terveit a török partoknál. Moszkva idegességét tovább fokozhatja, hogy a szaúdiak megkapták Washington áldását szárazföldi különleges erők Szíriába küldésére. Egyes elemzők szerint Washingtont aggasztják az oroszok harci sikerei és a beavatkozással meg akarják hiúsítani, hogy Moszkváé legyen a döntő szó Szíria eljövendő felosztásakor.

 Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa
Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa

Törökország és Németország a jövőben közösen erősíti a tengeri megfigyelési kapacitásokat a török-görög vízi határon. A két ország emellett nem zárkózott el a NATO-csapatok bevetésétől az embercsempészet elleni küzdelemben – jelentette be Ankarában Angela Merkel német kancellár és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfő közös sajtótájékoztatóján.

A NATO-főtitkár már pár óra elteltével reagált. Elmondta, telefonon beszélt a török védelmi miniszterrel, aki arról tájékoztatta, hogy fel fogja vetni a szövetség szerepvállalásának kérdését a katonai szervezet védelmi minisztereinek ma kezdődő kétnapos találkozóján.

Berlin és Ankara közelebb húzódik

Moszkvában azonban egyelőre gyanúsan méregetik a NATO erőteljesebb megjelenési terveit a török partoknál. Bizalmatlanul méregetik Merkel hétfői ankarai kijelentését, amellyel első alkalommal az észak-szíriai menekültdrámáért a felelősséget Oroszországra tolta és egyben német segítséget ajánlott fel az Aleppó környéki harcok miatt kiújult menekülthullám török kezelésére.

A német kancellár szerint „az elmúlt napokban elszörnyedve figyeltük, hogy tízezrek számára milyen szenvedést okoztak elsősorban orosz részről a bombatámadások”. Merkel szerint Berlin és a Ankara az ENSZ Biztonsági Tanácsában együtt fog dolgozni a közös Szíriáról szóló határozat betartásában. Moszkva is megszavazta ugyanis tavaly december 18-án, hogy a civilek elleni támadásoknak azonnal be kell fejeződniük.

A szaúdiak is közvetlenül beszállnak

Moszkva idegességét tovább fokozhatja, hogy a szaúdiak megkapták Washington áldásátszárazföldi különleges erők Szíriába küldésére. A szaúdi külügyminiszter szerint az amerikai csapatokkal vállvetve fognak harcolni Szíriában. Nos tehát, amíg eddig – Kína kivételével – a nagyhatalmak légitámadásaikat intézték Szíriában, az most egy olyan szárazföldi háborúvá eszkalálódhat, amelyben Moszkva és szövetségesei harcolnak az egyik oldalon, Washington és Rijád pedig a másikon.

Az oknyomozó újságírásra szakosodott Consortiumnews híradása szerint más Öböl-menti államok is szeretnének szárazföldi csapatokat bevetni Szíriában A beszámoló szerint Washingtont aggasztják az oroszok harci sikerei és a beavatkozással meg akarják hiúsítani, hogy Moszkváé legyen a döntő szó Szíria eljövendő felosztásakor.

Káncz Csaba – privatbankar.hu 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22