Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Új rendezője lesz a Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválnak az idei évtől: az Európa-szerte ismert háromnapos kulturális esemény szervezését a nyírségi város önkormányzata vette át a magánvállalkozásként működő fesztiváli művészeti tanácstól.

This slideshow requires JavaScript.

Dózsa György, a korábbi fesztiváligazgató szerdán közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a rendezés jogát kényszerű ok, “pénztelenség miatt” adták át a nyírbátori önkormányzatnak.
Nyírbátor polgármestere az MTI megkeresésére közölte: a helyhatóság megvásárolta a rendezési jogot, és saját kulturális kft.-je már szervezi is a következő fesztivált, amely július 8-10. között lesz. Máté Antal hozzáfűzte, hogy a pályázati lehetőségek szűkülése miatt az utóbbi években a nyírbátori önkormányzat volt az egyetlen támogatója az utcaszínházi fesztiválnak. Emiatt finanszírozási nehézségek is adódtak, nem egy esetben utólag kellett korrigálni, növelni a támogatási összeget.
A jövőben – folytatta Máté Antal – az önkormányzat 5 milliárdos éves költségvetéséből megfelelően tudja finanszírozni a rendezési kiadásokat, stabillá téve a fesztivál anyagi hátterét.
A polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy a korábbi fesztiváligazgató továbbra is részt vesz a szakmai munkában, segíti a szervezést.
Dózsa György szerint a magánvállalkozásban működő négytagú fesztiválművészeti tanácstól “felelőtlen lépés, több mint kockázatos lett volna a gyakorlatilag veszteséges fesztivál rendezésének további vállalása”.
Hozzátette: 23 éven át rendezték a fesztivált, a szakma által is elismert kulturális seregszemlét szerveztek, amely 2009-ben a Magyar Fesztivál Szövetség Kiváló művészeti fesztivál elnevezésű minősítését is kiérdemelte. A múlt évben a Euronews európai hírtelevízió forgatócsoportja is ott volt a nyírbátori rendezvényen, a fesztivál programjáról 17 nyelven számolt be a tévé.
A 23 év alatt 450 társulattól több mint ezer produkciót láthatott a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi fesztivál soktízezres nézőserege.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22