Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság előző évet értékelő értekezletét 2016. február 12-én Nyíregyházán tartották.

Farkas József r. dandártábornok elmondta, hogy bár a megye rendőri szervei által regisztrált bűncselekmények száma, így az állományra háruló munkateher is nőtt, de ezt gyakorlatilag három, csalással és magánokirat-hamisítással összefüggő ügy generálta, melyekben több ezer rendbeli bűncselekmény valósult meg. A leglényegesebb azonban, hogy az évek óta csökkenő tendencia folytatódott három rendkívül fontos, a lakosság biztonságérzetére kiható mutató tekintetében: a megye területén elkövetett, a közterületen elkövetett és a kiemelten kezelt bűncselekmények számában. A kedvező trend mellett tovább javult a nyomozáseredményességi mutató, amivel a főkapitányság országosan az első helyre került.

This slideshow requires JavaScript.


2015-ben összesen három szándékos befejezett emberölést és három emberölés kísérletet regisztráltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, míg a nyomozáseredményességi mutató ezen a területen 100% volt. Sőt, a nyomozók a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Kiemelt Ügyek Főosztályával közösen ebben az évben derítettek fel egy tizenhárom évvel korábban Kántorjánosiban elkövetett emberölést is.
Feltétlenül kiemelendő, hogy a fokozott közte­rületi rendőri jelenlétnek is köszönhetően a rablás bűncselekmények száma 2015-ben az előző évben regisztráltnak csaknem felére csökkent. Kevesebb volt a lakásbetörés is, ami szintén jelentősen kihatott a lakosság biztonságérzetére. A személygépkocsi lopás egyáltalán nem jellemző a megyére: 2015-ben mindössze tizenkét ilyen bűncselekményt regisztráltak. A garázdaságok tekintetében is folytatódott a csökkenő tendencia, országos összehasonlításban azonban még így is magas volt a regisztrált esetek száma. A büntetőeljárások során alkalmazott lefoglalásoknak és egyéb biztosítási intézkedéseknek köszönhetően a bűncselekményekkel okozott anyagi kár megtérülési aránya 2015-ben az országból Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb.

A személyi sérüléssel járó és a halálos közúti közlekedési balesetek száma is csökkent 2015-ben; a megye útjain balesetben elhunytak száma pedig csaknem harmadával esett vissza. Természetesen egy értelmetlen haláleset is sok, így a közúti intézkedések elsődleges célja a balesetek számának további csökkentése.
Nőtt a határátkelőhelyek forgalma, nyolcmilliót meghaladta az éves személyforgalom, a járműforgalom pedig hárommillió fölött volt. Bár a migrációs nyomás nem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére koncentrálódott, az illegális bevándorláshoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma itt is nőtt.

Farkas József r. dandártábornok értékelőjében beszélt a bűn- és baleset-megelőzési tevékenység fontosságáról, a jól működő programokról és a fejlesztendő területekről. A főkapitány hangsúlyozta az önkormányzatokkal, a Polgárőrséggel, a társzervekkel, egyházakkal és oktatási intézményekkel folytatott konstruktív együttműködés szerepét. A közbiztonság érdekében kifejtett erőfeszítések hatékonyságát mutatja a megye önkormányzatai körében végzett felmérés eredménye is, melyben a településeken végzett rendőri tevékenységet az előző évinél is magasabb – ötös skálán 4,32-re pontozták.

A beszámoló végén a tábornok köszönetét fejezte ki a megye rendőri állományának, akiknek szakmai elhivatottsága lehetővé tette az eredmények elérését. Az értekezlet elöljárója, Dr. Balogh János r. vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes kiváló, kivételes színvonalúnak értékelte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság elmúlt évi tevékenységét.
Kiemelkedő szakmai teljesítményük elismeréseként a megyéből három rendőr vehetett át jutalmat az évértékelő értekezleten.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22