Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Madarász Péternek, a tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatójának szegezte a kérdést a bukott államtitkár, Hoffmann Rózsa: Igazgató úr, ön nem érzi magát főnöknek?  Madarász Péter annyit jegyzett meg, hogy nem született volna meg indulatos levelük, ha rendben mentek volna a dolgok a Herman Ottó Gimnáziumban.

1984-John-Hurt

A folyamatos krétázás árnyalására – nehogy véletlenül valaki azt higgye, hogy a kréta hiánya lenne az oktatási rendszer legnagyobb problémája! – álljon itt egy példa szűkebb pátriánkból.

A vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában történt, hogy 2015 nyarán egy vihar megrongálta az iskolaépület tetőszerkezetét.  A 686 gyermeket oktató intézménynek, pontosabban a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak tanévkezdésre nem sikerült a viharkárok felszámolása. De nem csak akkorra. A mai napig használhatatlan az épület egy része, több gyermekcsoport különböző más helyeken tanul –ideiglenes megoldásként.

Szerettük volna megtudni, hogy ez az „ideiglenes” állapot hány gyermeket érint, mikorra várható a végleges megoldás, vagyis az épület tetőszerkezetének helyreállítása. Megkeresésünkre két nap után sem érkezett válasz, és mint kiderült, hiába is vártuk. Miután telefonon érdeklődtünk, hogy a kérdéseinket tartalmazó levelet megkapták-e, a portáshoz irányítottak…, végül némi értetlenkedés után az igazgató szólalt meg a vonal másik végén.  Kérdésünkre, hogy kapunk-e választ, a felelet egyértelmű volt: Nem.

A beszélgetés, mintha 1984-ben zajlott volna. Az intézményt igazgatóként jegyző tanerő tökéletesen alkalmazkodott a fenntartó állam elvárásaihoz: az olyan egyszerűnek tűnő kérdésre sem tudott választ adni, hogy a viharkár miatt használhatatlan épületrész hány gyermeket érint. Az ártatlan és ártalmatlan újságírói kérdést, hogy mikorra lesz megoldás, már nem is erőltettük… Mert semmi kétség, hogy az egykoron tekintélyt élvező, önálló döntéseket hozó iskolaigazgatók saját intézményükben lassan portások.

Hasonlóképp járt egyébként a körzet országgyűlési képviselője, Tukacs István is, aki Balog emberminiszternek szögezte a kérdést még 2015. december 15-én, hogy próbálja megsürgetni a helyreállítást. Balog akkor elismerte a helyzet tarthatatlanságát és ígéretet tett a probléma megoldására. Ígéret tehát van, tető meg azóta sincs.

A képviselő februárban ismét interpretálta a Balog emberminisztert, akinek most nyilván még annyi ideje sincs a vásárosnaményi tetővel foglalkozni, mint eddig, hisz épp arról győzködni a tanárokat, hogy a rendszerben nincs hiba.

 

Móricz Csaba

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22