Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A zöldség-gyümölcs ágazat fejlődését és a Földművelésügyi Minisztérium 2013. őszén megalkotott zöldség-gyümölcs ágazati stratégia megvalósítását is meghiúsíthatja az öntözés szabályozásának és támogatásának tervezett átalakítása a Fruitveb, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Alma Terméktanács) szerint; ezért a szervezetek egyeztetést sürgetnek a témában.

alma2

Az MTI-nek pénteken elküldött dokumentumban – amelyet Ledó Ferenc, a Fruitveb, illetve Takács Ferenc az Ékasz elnöke írt alá – kiemelték, a kidolgozás alatt lévő új vízgyűjtő gazdálkodási terv (VGT 2) alapján fennáll a veszélye annak, hogy a felszín alatti vizek védelme miatt nem, vagy csak korlátozottan lehet majd öntözni a zöldség-gyümölcs termelési területek jelentős részét.
Hozzátették, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) ültetvénytelepítési pályázatainak felhívása is komoly korlátokat állít az öntözött területeket növelő beruházások támogatása elé, amit elfogadhatatlannak tartanak.
A két terméktanács a közleményben emlékeztetett: a stratégia célja a termelés 50 százalékos növelése és ezzel mintegy 100 ezer új munkahely megteremtése az elkövetkezendő 5-10 évben. A dokumentum aláírói szerint ennek egyik alapvető feltétele az öntözés fejlesztése, mivel professzionális szintű, versenyképes zöldség-gyümölcs termesztés csak így végezhető.
A állásfoglalásában azt is hangsúlyozta, egyetértenek minden, a környezet és a természet védelmére irányuló racionális intézkedéssel, de nem tartják megengedhetőnek, hogy – az Európai Unióra való hivatkozással – felesleges és túlszigorított, a termelőket ellehetetlenítő intézkedések szülessenek a vízgyűjtő gazdálkodási tervben. A két szerveződés egyeztetéseket tart szükségesnek a szakmai szervezetek bevonásával, aminek eredményeként mind a termelői érdekek, mind pedig a hazai vízbázisok megfelelő védelme érvényesülhet majd.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22