Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Színházat alapítani érdekes kettősség. Minden színházalapító hályogkovács. A felelőtlen magabiztosság lendülete nélkül érdektelen lehet a színidirektori körültekintés. A mi felelősségünk abban áll, hogy olyan színházat hozzunk létre, amely érvényes, egyenértékű alternatívát jelent egy Budapesttől 25 kilométerre lévő kisváros, budapesti színházi kultúrán szocializálódott közönsége számára. Belépőjegyeikkel nyolc hónap alatt tízezer néző szavazott arra, hogy ez valószínűleg sikerült. – Írja Venyige Sándor bevezetőjében 

This slideshow requires JavaScript.

 

Venyige Sándor színművész húsz esztendő után hozott erős döntést. 2014-ben elhagyta Nyíregyházát. Nyugalomra vágyott, elege lett a mindennapi csatározásokból, a nyírségi partikularitással a középszer diadalából. Húsz évig tartotta magát, majd tovább állt.

 

Veresegyház 25 kilométerre fekszik Budapesttől. Lakossága 16 esztendő alatt a duplájára nőtt, naponta átlagban két ember választja új otthonául a kisvárost. A száz százalékosan közművesített utcák több mint felén működő tömegközlekedés a diákok számára ingyenes. A városban egyetlen pártnak sincs irodája. Mentális Szilíciumvölgy. Polgármestere 50 éve áll megszakítás nélkül a település élén. Európa bajnok e téren. Privát telefonszáma a város honlapjának nyitóoldalán található. Nem mellesleg „B-kategóriás” színházi rendező.

 

Alex – sokan így ismerik Nyíregyházán-, Veresegyházon találta meg a nyugalmat és színházalapító lett. A Veres 1 Színház régi szakmai kapcsolatokat talált meg, sztárokat szerződtetett, helyi művészközösségekben castingolt. Országosan kitekintett, lokálisan integrált. Az évtizedek során gellert kapott „ügy” fogalmát visszahelyezte valós tartalmába – ez a színház „veresi üggyé” lendült.  A nulláról építkeztek. Színházi startup. Zöldmezős szellemi beruházás.

Másfél év után Venyige és társulata két felvonásos krimivel tért vissza a térségbe. A három településen – Sátoraljaújhelyen, Nyírbátorban valamint Tiszavasváriban – teltházas, pótszékes előadásokat tartottak.

Az Egérfogót Londonban 63 éve játsszák megszakítás nélkül. Bemutatásakor Sir Winston Churchill volt a miniszterelnök, jegyre adták még a húst, szalonnát, cukrot és a vajat. A közel 26 ezer előadásban eddig 414 színész állt a színpadon. 136 mérföldnyi inget vasaltak ki és az előcsarnokban 462 tonna jégkrém fogyott el. A Big Ben és a Towel-híd után, a darabnak otthont adó St. Martin’s Theatre a leghíresebb londoni turistalátványosság.

A Veres 1 Színház előadása abba a legendás Agatha Christie-panoptikumba enged bepillantást, mely kép mindenkiben benne él, aki egy könyvet is olvasott a krimik koronázatlan királynőjétől. A fiatal házaspár kandallójában ég a tűz, a havat is behordja a szél a zord angol téli hóviharból, a legapróbb részletekig kidolgozott ruhák pedig mintha a 20-as évek angol coulour locale-ját idéznék elénk. A szórakoztató feszültséget a mikrorealista aprólékossággal kidolgozott látványvilághoz társult érzékenyen pontos színészi játék adja. Egyébként nem is valósulhatna meg a legfontosabb műfaji elvárás, az, hogy két óra elteltével is folyamatosan ott munkáljon a nézőben a kérdés: ki lehet a gyilkos? De ott munkál, hiszen az utolsó pillanatig “mindenki gyanús”.

 

Mr. Paravicini: SZÉKHELYI JÓZSEF Jászai-díjas

Mollie Ralston: VEREBES LINDA

Giles Ralston: PÁL TAMÁS

Christopher Wren: DÓSA MÁTYÁS

Trotter rendőr őrmester: MOHAI TAMÁS

Mrs. Boyle: ZORGEL ENIKŐ

Metcalf őrnagy: SCHLANGER ANDRÁS

Miss Casewell: MIKLÓS KRISZTA

 

Zene: LENCSÉS BALÁZS

Dramaturg: VENYIGE SÁNDOR

Díszlet-jelmez: GEDEON BORÓKA

Rendező:  SCHLANGER ANDRÁS

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22