Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az ÖRDÖG: „A név csak akkor fontos, ha az ember maga nincs jelen.  Mert akkor a név egy írott arc. De ha az ember maga is itt van, mindegy.”

– Kovács, Szabó, Durand. Mayer . . . mellékes.  Mondjuk: Kovács.  Ha akarod: doktor Kovács.

MCS19688
Egérfogó Metcalf őrnagya, Schlanger András. – fotó: Móricz Csaba

Molnár Ferenc darabjában rögtön felbukkan az egész cselekmény fő mozgatója, aki kellemetlen titkokat tud, s akit mindenki Ördögnek nevez.

Schlanger András még 2016. február 8-án élőben jelentkezett be a közszolgálati M1 csatornán a Táncfarsangról nyilatkozva, majd másnap arról szólt minden híradás, hogy dr. Kovács azonnali hatállyal felmondott a színházigazgatónak.

A menesztést nem előzte meg semmilyen konzultáció, egyeztetés, így a gazdasági, de még a dr. Halkóné vezette kulturális és oktatási bizottság sem tárgyalta a döntést.  És ha igaz, hogy dr. Kovács szobájában kik voltak jelen és milyen körülmények között menesztették az igazgatót…  Információink szerint ugyanis elég különös volt a szereposztás: Loványi Ágnes portfoliókezelő, Batizi Tamás kabinetvezető és dr. Kovács ült az egyik oldalon.

Mint már írtuk, információink szerint két opció volt: vagy önként s dalolva egészségügyi okokra hivatkozva, vagy ki vagy rúgva… Hogy Loványinak vagy Batizinak mi köze van a színházhoz, talán dr. Kovács adhatna választ! Ám arra is választ várnak sokan, hogy az önkormányzat bizottságai, vagy maga a képviselőtestület miért nem kapott információt a döntés előtt?

De a legfőbb kérdés: ki irányítja hát a várost valójában?

A menesztett igazgató nem nyilatkozik.  Nem is az ő feladata, pláne, hogy ő sem kapott magyarázatot a kirúgására, így nem is tudna mit mondani.  Mint mondják mások, akik ismerik őt, nem állna bele egy méltatlan helyzetbe, itt nem neki kell magyarázkodni, magyarázattal a polgármester tartozik a városlakóknak.

Semmi nem indokolta az igazgató menesztését

Ami tény, Schlanger András azt valósította meg a Móricz Zsigmond Színházban, amit a pályázatában vállalt. Gazdaságos, nyereséges működést, a ”mindenki színházának” létrehozását. Mindezt alig egy év alatt teljesítette az igazgató. Nyereséges, állandó teltházas előadások jellemezték az utóbbi egy évben a teátrumot. Noha valóban kevesebb bemutató volt. De mint tudjuk, a kevesebb olykor több.

Hallani olyan pletykákat, hogy az igazgató „neves nyíregyházi színészeket akart meneszteni”. Nos, egy színházvezetőnek szíve joga, hogy megválogassa a munkatársait, színészeit, hiszen a direktornak van koncepciója és a vezetői pályázatában tett vállalása a fenntartó önkormányzat felé. Ha nem teljesülnek a számok, vállalások, azt nem a színészeken fogják számon kérni, hanem az igazgatón. Logikusnak tűnik: kevesebb bemutató, kevesebb színész.  Schlanger minőségi színházat csinált, távol tartva a középszerűséget, a vidéki jelzőt – bizonyára nem véletlen, hogy mind több budapesti meghívása volt a társulatnak. Közben nyereségesen, hisz kevesebb bemutatóval 8 millió forintos plusz bevételt elérni, nem tűnik kis teljesítménynek a mai viszonyok közepette.

Nincs épeszű magyarázat a polgármesteri döntésre, hacsak nem, hogy hamarosan elkezdődik a szabadtéri színpad felújítása… Mint emlékezetes: a Váci Mihály Kulturális Központ kinevezett igazgatóját is a felújítás előtt rúgták ki… A végeredményt meg látja mindenki… Nehéz távol tartani a feltételezést, hogy nem csak az új műsorhoz, de az új mutyihoz is új férfi kell…

Innen nézve már az sem zárható ki, hogy Schlanger eszköz volt Tasnádi Csaba leváltásra, mert ő is elég következetesen kijelölte a határokat, vagy ha úgy tetszik, komolyan vette a törvények által kijelölt határokat. Nos, a gyanúra csak az idő adhat választ…

Mindenesetre, most egy nem színházi ember lett megbízva a vezetéssel egy évre. Az meg, hogy este pezsgőztek a színház büféjében…

 

“-Tudod vállalni a holnap esti előadást?

– Természetesen. Én egy régi vágású úriember vagyok, amit megígérek, ahhoz tartom magam.” – mondta február 10-én Venyige Sándornak, a Veres1 Színház igazgatójának kérdésére, egy nappal a nyíregyházi színházigazgatói székből való eltávolítása után, és egy nappal a nyírbátori előadás előtt az Egérfogó Metcalf őrnagya, Schlanger András.

A menesztés harmadnapján egy vendégjátékban láthattam színpadon az igazgatót. Végtelen nyugalom és harmónia vette körül. Láthatóan megkönnyebbült.  Nem a sebeit nyalogatja, előrenéz, van mire és merre.  Van még olyan kőszínház, ahol a politika és a korrupció a falakon kívül marad.

 

Móricz Csaba

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22