Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Jelentősen csökkenti dohánytermelő területeit, valamint a gazdálkodóktól átvett termésmennyiséget az idén az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt. – közölte az amerikai Universal Corporation nyíregyházi dohányfeldolgozójának vezérigazgatója a termelők részére szervezett fórumon kedden, Nyíregyházán.

Bittner Imre ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy az egész világon emelkednek az eladatlan dohánykészletek, a nyíregyházi feldolgozónak is készletproblémái keletkeztek a korábban felvásárolt és beraktározott dohány miatt.

dohanyultetveny
Tavaly összesen 6100 tonnányi Virginia és Burley típusú dohányt termeltetett és vásárolt fel a többségükben szabolcsi szerződéses termelőktől a cég, harminc százalékkal kisebb mennyiséget, mint két évvel ezelőtt. Ennek ellenére a 2014-es és a 2015-ös termés nagy része még a raktárakban van eladatlan készletként – jelezte a vezérigazgató.
Bittner Imre elmondta, az idén a Virgina esetében várhatóan 1500-1600, a Burleynél 500-550 hektáros területre fognak szerződést kötni a termelőkkel, korábban a szerződött termőterület 2800, illetve 1200 hektár volt. Az ULT által átvett mennyiség is csökken 2016-ban: Virginiából a korábbi 5500-6000 tonnához képest az idén 3500 tonnát, míg Burleyből az átlagos 2500 tonna helyett csak 1000 tonnát vásárol meg a termelőktől a cég.
A fórumon a vezérigazgató hangsúlyozta, a társaság 2016-ot átmeneti évnek tekinti, a csökkentett területek ellenére minden eddigi termelővel szerződni akarnak. Tájékoztatása szerint az ULT a termelői területeket az elmúlt három évi átlagtermelés alapján korrigálja, valamint a kormány segítségével megpróbálják elérni, hogy a nagy multinacionális vevők visszatérjenek a magyarországi dohánypiacra.
Amennyiben 2017-re nem sikerül visszaemelni a korábbi területi és termelési volument, akkor jövőre tovább romlik a helyzet, hiszen az ULT Zrt. “egész biztosan” nem köt termelési szerződéseket a Burley dohányfajára – szögezte le Bittner Imre, hozzátéve, hogy ez a legtöbb kistermelőt érinteni fogja.
A vezérigazgató ugyanakkor jelezte, az intézkedés érinteni fogja a Virginia fajta területeit is, így – ha nem lesz pozitív változás -, körülbelül 2000 tonna átvett mennyiségre lehet számolni 2017-ben.
A nyíregyházi fermentáló ennek a mennyiségnek a többszörösét is fel tudja dolgozni, a kapacitáscsökkenés miatt viszont kényszerűségből “újabb fájó lépéseket” jelent be a cég, azaz valószínűleg megszünteti a dohányfeldolgozást – közölte Bittner Imre.
Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke a fórumon elmondta, megdöbbent a feldolgozó döntésén, bár már évek óta tudott volt, hogy az ULT-nek piaci problémái vannak. A Madosz kiáll a termelők változatlan nagyságrendű területéért, ennek érdekében a szervezet pedig a hazai és az európai illetékeseket is megkeresi – közölte.
Az elnök arra kérte az ULT vezetését, hogy gondolja át a döntését. Megjegyezte, az egyik évről a másikra véghezvitt radikális területi és mennyiségi csökkenés komoly problémákat okoz a termelőknek, amire a 2016-os termelési év tervezésekor nem gondolhattak. Rámutatott: azok a termelők, akik komolyan gondolták az idei termelési évet, már megvásárolták például a növények neveléséhez szükséges fóliát és tőzeget, lekötötték a termeléshez szükséges energiaforrásokat is.
A dohánytermelés Magyarországon mintegy húszezer embert foglalkoztat, főként a termőterület mintegy 80 százalékát adó kelet-magyarországi térségben.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22