Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Február 17-én tartotta évértékelő tiszti értekezletét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházán, ahol a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Tóth Ibolya tű. ezredes, mb. gazdasági főigazgató-helyettes képviselte. Az értekezleten részt vett a megyei kormánymegbízott, valamint a társ-, és rendvédelmi szervezetek képviselői is.

Az előjáró fogadását követően egy perces tiszteletadással emlékeztek meg a résztvevők a tavaly június 24-én tragikus hirtelenséggel távozott Csepely Zsigmond tű. dandártábornokról, korábbi megyei igazgatóról.

This slideshow requires JavaScript.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság életében 2015 meghatározó volt, hiszen több változás is érintette a szervezetet. Változás következett be az igazgató és igazgató-helyettesi poszton, július elsejével pedig életbe lépett az életpálya modell a hivatásos állomány vonatkozásában, valamint a tavalyi évben nagyobb hangsúlyt fordított az igazgatóság a megelőző munkára, valamint erősítette kapcsolatát az önkéntesekkel – kezdte beszámolóját Varga Béla tű. ezredes, megyei igazgató.
A megyei vezető elmondta, hogy rendkívüli helyzet nem alakult ki, 2015-ben 3110 esetben végeztek beavatkozást a megye tűzoltói, ebből 1707 tűzeset, amelynek több mint a felét a szabadtéri tüzek jelentették, de a bázisévnek tekinthető 2012-es évhez viszonyítva ez még mindig közel 24%-os csökkenés. 1010 esetben pedig műszaki mentésekhez vonultak, ami az előző évhez képest stagnálásnak tekinthető, ugyanakkor mind két területen jelentősen nőtt a megmentett személyek száma.
Az ezredes kitért arra is, hogy az önkormányzati tűzoltók 18 százalékkal több esetben vonultak, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek az összes vonulás 7 százalékában végeztek beavatkozást. A művelet irányítás folyamatos képzésével, a döntéstámogató rendszerek alkalmazásával sikerült elérni a túlriasztások elkerülését, amely jelentős erő, eszköz leterheltség csökkenést, költségtakarékos, de hatékony végrehajtást eredményezett
A polgári védelmi szakterületen is jelentős feladatok voltak a mögöttünk hagyott évben, hiszen a megye valamennyi településéről a kockázat elemzés elkészült, illetve a belterületi vízelvezető rendszereket, az állami és az önkormányzati védműveket, a települési vízkár-elhárítási terveket, a lakossági riasztó- és riasztó-tájékoztató eszközöket, a téli kockázati helyszíneket is ellenőrizni kellett – tette hozzá az igazgató.
Varga Béla tű. ezredes kiemelte: 2015. év egyik kiemelt feladata volt a települési mentőcsoportok megalakítása, rendszerbeállítása és minősítése. 55 településen alakult meg önkéntes mentőszervezet, így a járási és a megyei mentőcsoportokkal kiegészülve 1008 fő az, akik az alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületi minősítést megszerzett.
A megyei igazgató a hatósági ellenőrzésről szólva elmondta, hogy a közúton 173 alkalommal 314 veszélyes áruszállító járművet ellenőriztek, amelyekből összesen 16 esetben tártak fel szabálytalanságot az ellenőrök, amely némi növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A vasúton 66 ellenőrzésen 1327 jármű közül 19 nem felelt meg a szállításra vonatkozó előírásnak.
Stabil létszám és eredményes munkavégzés jellemzi a személyi állományt- tette hozzá az ezredes, amelyet az is bizonyít, hogy kiemelkedő teljesítményért az év során 26 fő magasabb, míg 40 fő területi szintű elismerésben részesült.
A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott gazdasági főigazgató-helyettese évértékelő beszédében kiemelte: a tavalyi esztendő csendes év volt, amelyet a korábbi megyei vezető távozása megtört. Tóth Ibolya tű. ezredes a szakmai tevékenységet értékelve elmondta, hogy mind a hatósági ellenőrzések számával, valamint az önkéntesekkel való szorosabb együttműködés is hozzájárult a statisztikai számok stagnálásához, vagy javulásához. A megbízott gazdasági főigazgató-helyettes a megyei igazgatóság tavalyi évi munkáját eredményesnek és kiemelkedőnek értékelte, aki több bejelentést is tett nyíregyházi látogatásán.
Egyfelől, hogy az önkéntes szervezetek 2016-ban nagyobb, hatszázmillió forintos keretre pályázhatnak országosan, másrészt, hogy az országos járműfejlesztési programból két új magasból mentővel és két gépjárműfecskendővel gazdagodik megyénk.
Az ezredes asszony hozzátette, nemcsak a technikai eszközparkban, de a személyi állomány elhelyezésében is kiemelkedő lesz az idei év, miután Fehérgyarmaton egy három szerállásos laktanya építésének előkészületei kezdődnek meg, amely várhatóan 2017-re épül majd fel.
A főigazgató a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi évi munkáját eredményesnek és kiemelkedőnek értékelte.
A tiszti értekezletet követően, Kozma Péter megyei kormánymegbízott, a MVB elnöke mondott pohárköszöntőt, amelyben megköszönte a megyei katasztrófavédelem állományában dolgozók áldozatos munkáját.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22