Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

 

Szerkesztőségünk birtokába jutott a Szakértői Tanács 2015. december 4-én szignált szakvéleménye: a Fátum- Property Kft. felhasználta, áttervezte a Nyírterv-plusz Kft. által a Jósa András tömbkórházra készített terv-dokumentációt. A törvényszék által felkért szakértői grémiumnak tizenegy kérdésre kellett választ adnia. Amennyiben a törvényszék elfogadja a szakértői jelentést, ez az adófizetőknek több százmillió frontjába kerülhet-, nem beszélve a Fátum- Property által majd duplájáért elkészített tervekről.

This slideshow requires JavaScript.

 

Most már biztos: a Fátum- Property Kft-nek nem volt jogalapja, felhatalmazása, engedélye a kórház-beruházás terveinek átdolgozására, felhasználására.

A 2010-es választásokat követően, nem csak a politikai, de a gazdasági hatalomátvétel is megtörtént Nyíregyházán.

A váltás egyik leglátványosabb elemeként 2010 elején a Jósa András tömbkórház   tervein évek óta dolgozó tervezőcéggel, a Nyírterv-plusz kft-vel szerződést bontottak, majd de facto közbeszerzés nélkül a Fatum Property Kft-t bízták meg 501 millió forintért ugyanezzel a munkával. A kirúgott tervező szerződése 252 millió forintról szólt.

A Bogár László által irányított Nyírterv-plusz Kft-t nemcsak, hogy nem fizették ki, de a vezető állítása szerint a Fatum az ő kifizetetlen terveit fejlesztette tovább. Az ügyben a mai napig több bírósági eljárás is folyik.

Nem elhanyagolható tény, a kórházfejlesztési projektben a megrendelő nem a város, hanem a megyei önkormányzat volt – és dr. Kovács Ferenc ebben az időben még a megyei önkormányzatnál dolgozott, többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding felügyelőbizottságának elnökeként. Forrásaink szerint egyébként is jelentős befolyása volt a megyei irányítású fejlesztésekre.

Az eredeti kórháztervezési szerződés felmondásában játszott szerepére utal az is, hogy a szerződés felmondásakor – Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök rendelte magához a tervezőt – személyesen is jelen volt, melyről titkos hangfelvétel is készült.  Információink szerint ezen a megbeszélésen részt vett dr. Podlovics Roland is, aki ebben az időszakban a kórházbővítési projekt vezetője volt – a szerződés felmondásában értelemszerűen meghatározó szerepe volt.

A puccsszerű szerződésfelmondást több jogi eljárás, feljelentés, kamarai vizsgálat követte. A tervezőcég vezetője a szerződés felbontását követően – Bogár állítása szerint ugyanazt a munkát dupla áron terveztetik- rendőrségi feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával, de az ügyészség nem látta megalapozottnak, így nyomozás nem lett és látszólag ügy sem.

A felmondás alapját egyébként az adta, hogy állítólag nem voltak készen a tervek határidőre, és ami kész volt, az is hemzsegett a hibáktól. (A határidőre leszállított terveket át sem vette a megrendelő, így „érkeztetés” híján állítják, hogy nem készültek el a tervek határidőre- teszi hozzá Bogár László) .  A tervek szakmai hiányosságaira egy szakértői jelentés alapján hivatkoznak – a Szakértői Tanács, állítása szerint nem ismerte a terveket.

A szerződést azonban felmondták, noha már 2010. október 5-én rendelkezésre állt egy kamarai vizsgálat eredménye. Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke aláírásával ez a megállapítás született: a Nyírterv-plusz Kft tervei, bár valóban tartalmaztak kisebb hiányosságokat, de ezek – amennyiben a tervezőcsapat lehetőséget kap rá -, javíthatóak lehettek volna.

Ez már nem változtatott az eldöntött tényen: ezt a tervezést, ha törik, ha szakad, a Fátumnak kell megcsinálni- dupla áron. Így nem maradt más, mint a polgári peres eljárás.

A bíróság többek közt arra kereste a választ, hogy a Fátum- Property Kft-nek szüksége volt-e a Nyírterv-plusz kft által elkészített tervekre ahhoz, hogy elkészítse a saját tömbkórház terveit. Felhasználták-e a meglévő terveket, egyáltalán szükséges volt-e ismernie a Fátumnak a Nyírterv-plusz Kft terveit ahhoz, hogy ilyen mértékű hasonlóság legyen a két terv között.  Súlyos kérdések… a válaszok még súlyosabbak.

A birtokunkba került, 2015, december 4-i keltezésű szakértői anyagból kiderül, hogy a Fátum egy bírósági meghallgatáson elismerte: átdolgozta a terveket, sőt maga a Fátum tervezői szerződése is átdolgozásról szólt, igaz ezt egy szerződésmódosítással próbálták annullálni, de jogi értelemben – mivel az eredeti szerződést nem érvénytelenítették – nem sikerült.

„(…) az, hogy azt, ami valójában átdolgozás volt, megpróbálják egy új szerződésben másként minősíteni nem releváns.”  

Csakhogy a Fátum- Property-nek senki nem adott engedélyt, hozzájárulást a tervek átdolgozására, felhasználására- különösen úgy nem, hogy ki sem fizette a terveket a megrendelő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat a Nyírterv-plusz Kft-nek. A háromfős szakértői testület azonban most egyértelműen megállapította, hogy a Fátum- Property a saját terveit a Nyírterv-plusz Kft. kórház terveinek átdolgozásával készítette el. A dokumentum tényként tartalmazza, hogy ilyen mértékű hasonlóság két terv között csak úgy lehet, ha a Fátum ismerte az eredeti terveket.

A Nyírterv-plusz kft. 2009-ben közel 100 mérnököt foglalkoztató vállalkozás volt. Miután elkészítették a Jósa András tömbkórház terveit, szerződést bontott velük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat és adós maradt 253 millió forinttal. A méltatlan eljárást azóta próbálja kiheverni a tervezőiroda, vezetőjük pedig bíróságra jár az igazát keresve.

Pedig a Fátum tisztában van a szerzői jogokkal, hogy mennyire, azt egy másik eset mutatja: a Sóstó-projekt tervezői szerződését pont a szerzői jogokra hivatkozva kapták meg – közbeszerzés nélkül.

A város kedvenc tervezőcége

 A nyíregyházi önkormányzat 2012. október 15-én kötött nettó 49,5 millió forintért tervezési szerződést a Fatum Property  Kft-vel a Sóstói-fejlesztésre. Akkor arra hivatkozva kerülték ki a nyílt közbeszerzést, hogy a Fatum Property kizárólagos joga a tervezés, mivel a megyei önkormányzat által alapított Esélyt az Ifjúságért Alapítvánnyal (EIA) korábban kötött szerződés alapján a Fatum készítette el a fejlesztési koncepciót és az elvi építési tervdokumentációt. Nyilván merő véletlen, hogy az ekkör kötött szerződés időszakában dr. Kovács Ferenc épp az alapítvány elnöke volt.

Ilyen előzmények után, 2012. október 15-én az akkor már Kovács Ferenc vezette nyíregyházi önkormányzat a Fatum Property Kft-vel lépett szerződéses jogviszonyba a „Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó-Gyógyfürdőn” nevű projekt engedélyes építési tervdokumentációjának elkészítésre.

A megállapodás értelmében a Fátumnak 15 napja volt arra, hogy elkészítse a projektterveket, és elkezdje az engedélyeztetési folyamatot.  Viszont az Átlátszó birtokába került tervek egy része jóval a szerződésben vállalt és leigazolt határidőn túl készültek el. Sőt, van olyan tervelem, ami a kifizetés után három hónappal állt csak a megrendelő rendelkezésre.  A teljesítésigazolásokat dr. Kovács Ferenc írta alá és ennek alapján történt a kifizetés.  Ebben az ügyben az Együtt alelnöke tette meg a feljelentést és a nyomozóhatóság elrendelte a nyomozást.

Hogy lesz-e feljelentés a kórház-ügyben a nyilvánvaló visszaélések miatt, egyelőre rejtély. Viszont abban biztosak lehetünk a szakértői jelentés alapján, hogy a folyamatban lévő polgári peres eljárásban a Nyírterv-plusz kft-nek előbb, vagy utóbb, de ki kell fizetni az elmaradt díjakat a kamatokkal együtt.  Ha figyelme vesszük a Fátum dupla áron elkészített terveit és a kártérítéseket, a számla végösszege akár az egy milliárdot is elérheti. Csak mert a kormányváltással új zsebeket kellett megtölteni.

Az ugye, megvan mindenkinek, hogy miből?

Móricz Csaba

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22