Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft.

(NYÍRVV) vád alá helyezett, ennek ellenére pozíciójában maradt ügyvezetője a jelek szerint tovább folytatja kétes ügyleteit. A szálak Nyíregyháza önkormányzatának Ellátási Osztályáig nyúlnak. A feltételezett újabb kár elérheti a több tízmillió forintot.

hálózat

Mint ismeretes, a NYÍRVV ügyvezetője, Bocskai Péter az ügyészség szerint szándékos tevékenysége eredményeként a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. megközelítőleg 83 millió  forint vagyoni hátrányt szenvedett el. Ennek ellenére dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere maximális bizalmáról biztosította az ügyvezetőt. Ezt a bizalmat deklarálva a város és a NyÍRVV csaknem 860 millió front értékben adott megbízásokat az ügy harmadrendű vádoltjának és cégének. Még azt követően is több szerződést parafálnak, hogy az ügyészség hivatalosan megküldte a tulajdonosnak a vádemelés lényegét. Fontos hangsúlyozni, hogy jogilag megtehették, hisz’ az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Viszont annak sincs semmilyen jogi korlátja, hogy a tulajdonos – dr. Kovács Ferenc – vezető állású munkavállalójának bármikor indokolás nélkül felmondjon. Az, hogy ez nem történt meg más kérdés, de nem elhanyagolható, hogy a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás alaptörvényi és államháztartási törvényben szereplő elveivel összeegyeztethető-e ez a tulajdonosi magatartás.

Az erő Nyíregyházával van

Orbán Viktor legutóbbi látogatásakor  fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Nyíregyháza önerőből tizenkét kondi-parkot épített. Ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: ez jól mutatja, hogy van ereje Nyíregyházának. Az nem kérdéses, hogy valóban fejlődik Nyíregyháza. A kérdés az, hogy ez a fejlődés mennyibe kerül az adófizetőknek és az ár-érték aránya megfelelő-e.

Mivel a közbeszerzéseket jelentős hányadát manipulálják, így kevés olyan tendere van – jellemzően meghívásos –  a városnak, ami tisztának mondható és a valódi versenyt erősíti. Erre az egyik példa az Átlátszó cikkében említett tervezői-műszakiellenőri összefonódás, vagy a Fatum Property által dupla áron megtervezett kórház-projekt, amivel kapcsolatban a Szakértői Testület 2015. december 5-én kimondta, hogy a Fatum jogellenesen a – máig ki nem fizetett – terveket felhasználta saját terveinél. Hogy az irányított közbeszerzésekkel mekkora kára keletkezik évente a városnak, azt csak saccolni lehet, de akár több százmillió is lehet a végszámla, amit a drágábban elvégzett munkák, a rossz minőség vagy a kártérítések kapcsán történt kifizetések generálnak. De nézzünk egy konkrét példát, hogy Nyíregyházán hogyan működnek a közbeszerzések.

A manipulált közbeszerzésekre a város száz százalékos tulajdonú cégénél, az elhíresült  NYÍRVV-nél számtalan példa van, de mindközül a pálmát a játszóterekre és a kondiparkokra kiírt, meghívásos eljárások viszik.

Nyíregyházán az első kondi-parkot a Nyírsuli Nonprofit Kft. valósította meg 2011 októberében. A kivilágított, elkerített, ütéscsillapító borítással ellátott 200 négyzetméteres, 13 eszközös kondi-park önerős beruházásként, csaknem négy millió forintba került a Nonprofitnak. A park sikerét látva, a NYÍRVV 2013. június 28-án meghívásos közbeszerzési eljárást indít négy kondi-park kivitelezői munkáira.

2013

A választás a piacon nem igazán ismert Outfit termékcsaládra esett – még a kiíráskor. Ugyanis a tenderanyag egyértelműen a későbbi nyertest hozta előnybe, ami nem csoda, hisz’ a befutó vállalkozás honlapjáról másolta ki a NYÍRVV a műszaki paramétereket. De mindez kevés volt, így meghívták a tenderre az Outfit termékcsalád kecskeméti gyártóját, a Bona-Vita 2009 Kft-t és a futtattak még kategóriából Nyíregyházától 414 kilométerre lévő Játszótér 2006 Kft-t. Különös módon a termék gyártója nem tudott jobb ajánlatot adni, mint a nyíregyházi Borsiné Poór Anikó egyéni vállalkozó, aki szintén az Outfit termékcsaláddal indult a pályázaton. A NYÍRVV nettó 22 millió frontért az egyéni vállalkozóval köt szerződést, négy kondi-park kivitelezésre és ezzel egy időben egy másik meghívásos közbeszerzési eljárásban kap még a NYÍRVV-től egy 35 milliós játszótér projektet.

Durva túlárazások

A szerződés szerint Borsiné Poór Anikónak négy kondi-parkban, parkonként 14 eszközt kellett telepíteni. A közbeszerzési dokumentáció alapján beazonosított termékek teljes értéke aBorsifajáték honlap 2013-as árlistája szerint 11 millió 940 ezer forint, így nehezen érthető, hogy a NYÍRVV miért fizetett több mint 10 millió forinttal többet. De, hogy tovább fokozzuk a rejtélyt: a termék gyártója a  Bona-Vita kft. annak ellenére sem tudott jobb ajánlatot adni, hogy Lörinci város önkormányzatánál szintén egy meghívásos közbeszerzés keretében az eszközök darabját 135 ezer forintért ajánlotta be. Nyíregyházán ugyanezekért a termékekért, darabonként 393 ezer forintot fizetett ki a város Borsiné Poór Anikónak.

Több mint gyanús, hogy a NYÍRVV munkatársainak nem tűnt fel, hogy az általuk összeállított tenderanyag műszaki tartalma, ami Borsi Fajáték honlapjáról származott és az árakat is tartalmazta, köszönőviszonyban nincsenek a pályázati anyagban megadott árakkal.  A jelentős túlárazást az sem indokolja, hogy az eszközöket telepíteni kellett, hisz kizárt, hogy egy 205 ezer forintos eszköz felszerelése 180 ezer forintba került.  Az már csak hab a tortán, hogy a szerződést 2013. augusztus 6-án írja alá Borsiné és Bocskai Péter a NYÍRVV részéről, de augusztus 2-án Borsiné Poór Anikó már azt nyilatkozza, hogy a munkákat júliusban elkezdték. Az külön érdekes, hogy az Outfit termékcsalád gyártásával foglakozó Bona-Vita 2009 Kft. 2013-as nettó árbevétele 19 millió 600 ezer forint volt úgy, hogy a 22 millió forintos nyíregyházi megrendelésen kívül legalább három településre szállított még eszközöket.

Lőrinci városnak a 19 darab eszköz telepítése nettó 100 ezer forintba került és saját cége, a Lörinci Város Kft. végezte el a munkákat ütéscsillapító burkolattal, így a kondi-park ott 2 millió 730 ezerbe került.

2014

A botrányosan túlárazott 2013-as beszerzést rá egy évre újra megismétli a NYÍRVV, annyi különbséggel, hogy a „segítő árajánlatot” adó céget lecserélik a diósdi székhelyű Fajáték és Vasjáték Kft-re, de a versenyben marad a Bona-Vita és Poór Anikó. Ezen a mérkőzésen is a papírforma érvényesül, némileg magasabb árakkal, ugyanis a négy helyszínen megvalósított kondi-parkban összesen 42 darab eszközt szerelnek fel, darabonként 428 ezer forintért. Természetesen a célszalagot Poór Anikó szakítja át és plusz jutalma a 18 milliós munka mellé a már megszokott Játszóterek 23 millió forintos munkája. A játszóteres közbeszerzés másik ajánlatevője a kondi-parkos eljárásból ismert diósdi székhelyű Fajáték és Vasjáték Kft. volt. Ennél a beszerzésnél a kondi-parkok esetében megközelítőleg nyolc millió forinttal fizetett többet a NYÍRVV, mint a kivitelező Borsi Fajáték honlapján szereplő árak.

2015

Biztos oka van, hogy a NYÍRVV a kondi-parkokra és a játszóterekre minden évben az iskolai nyári szünet kezdetén, júniusban ír ki közbeszerzést, így valószínűleg nem okozott meglepetést a versenyzőknek a 2015 nyarán megindított tender, ami a megszokott meghívásos eljárás keretein belül zajlott. A versenyzők részéről a 2014-ben megismert Fajáték és Vasjáték Kft-t váltotta az  Outfit termékcsalád Jászberényi  márkaképviselete, a Juhász és Társa Kft. A fogadóirodáknál némi zavart okozott az új versenyző pályára hívása és egyre többen arra tettek, hogy Borsi Fajátékot kiütik. Tévedtek, hisz’ Borsiné Poór Anikótól senki nem tud jobb ajánlatot tenni, így a két kondi-park kivitelezői munkáit ismét Ő nyeri el, nettó 12 millió forintért és mintegy grátisz kap még hozzá 23 millió 490 ezer forintos játszótér építési szerződést, ahol a rivális szintén a Jászberényi Juhász és Társa Kft. volt. A kondi-parkok túlárazása a megszokott szinten, minimum a duplájáért lettek kiszámlázva. Tovább árnyalja a képet, hogy Juhász és Társa Kft. kérésünkre megküldte az árajánlatot, amely árak legalább 40 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a tenderen győztes ajánlat, így némiképp „érthetetlen”, hogy a tenderen miért nem a márkakereskedő nyert.

A játszótereknél is megfigyelhető és tetten érhető a pofátlan túlárazás, így például a 2015-ös szerződés alapján leszállított négy tornyú játszóvár a NYÍRVV-nek 4 millió 500 ezer forintba került, holott a Borsi Fajáték honlapján 2 millió 500 ezer forint. Ha arra gondolnának, hogy a magasabb ár tartalmazza a 300 négyzetméteres gumiburkolatot, tévednek: ugyanis arra külön 6 millió forintot számláztak ki.

Az a városban köztudott, hogy dr. Podlovics Roland és Bocskai Péter nem igazán szívelik egymást, de mint látható egy dologban egyetértenek:  dr. Podlovics Roland vezette Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. megbízásból két játszótér, a botrányos Sóstó fejlesztés keretében egy kondi-park, valamint a Közmű Generál kft. alvállalkozójaként a Sóstói játszópark építését is Borsiné Poór Anikó egyéni vállalkozóra bízzák.

A Borsi Fajáték 2013 nyarától csaknem nettó 200 millió forint értékű munkát kapott, gyakorlatilag versenyeztetés nélkül úgy, hogy kijátszották a közbeszerzési törvényeket, és ebben hathatósan segített a Nyíregyháza város száz százalékos tulajdonában lévő NYÍRVV. Szakértőnk szerint a jelentős túlárazással 40-50 millió forint kár keletkezhetett az önkormányzati cégnél.

Több, egymástól független forrás azt állítja, hogy a vállalkozó közeli ismerőse a nyíregyházi önkormányzat ellátási osztályán dolgozó személynek, aki dr. Kovács Ferenc gépkocsivezetője. Erről megkérdeztük a vállalkozót is, de a cikk megjelenésig nem válaszolt.

Mint ahogy arra sem kaptunk választ, hogy vállalja-e a felelősséget a város vezetése, ha újabb bűncselekmények történnek az önkormányzati cégnél. A tulajdonosi jogokat 2010-től egy személyben dr. Kovács Ferenc gyakorolja.

Móricz Csaba

2 comments

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22