Jétékos közbeszerzés

A Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft.

(NYÍRVV) vád alá helyezett, ennek ellenére pozíciójában maradt ügyvezetője a jelek szerint tovább folytatja kétes ügyleteit. A szálak Nyíregyháza önkormányzatának Ellátási Osztályáig nyúlnak. A feltételezett újabb kár elérheti a több tízmillió forintot.

hálózat

Mint ismeretes, a NYÍRVV ügyvezetője, Bocskai Péter az ügyészség szerint szándékos tevékenysége eredményeként a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. megközelítőleg 83 millió  forint vagyoni hátrányt szenvedett el. Ennek ellenére dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere maximális bizalmáról biztosította az ügyvezetőt. Ezt a bizalmat deklarálva a város és a NyÍRVV csaknem 860 millió front értékben adott megbízásokat az ügy harmadrendű vádoltjának és cégének. Még azt követően is több szerződést parafálnak, hogy az ügyészség hivatalosan megküldte a tulajdonosnak a vádemelés lényegét. Fontos hangsúlyozni, hogy jogilag megtehették, hisz’ az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Viszont annak sincs semmilyen jogi korlátja, hogy a tulajdonos – dr. Kovács Ferenc – vezető állású munkavállalójának bármikor indokolás nélkül felmondjon. Az, hogy ez nem történt meg más kérdés, de nem elhanyagolható, hogy a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás alaptörvényi és államháztartási törvényben szereplő elveivel összeegyeztethető-e ez a tulajdonosi magatartás.

Az erő Nyíregyházával van

Orbán Viktor legutóbbi látogatásakor  fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Nyíregyháza önerőből tizenkét kondi-parkot épített. Ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: ez jól mutatja, hogy van ereje Nyíregyházának. Az nem kérdéses, hogy valóban fejlődik Nyíregyháza. A kérdés az, hogy ez a fejlődés mennyibe kerül az adófizetőknek és az ár-érték aránya megfelelő-e.

Mivel a közbeszerzéseket jelentős hányadát manipulálják, így kevés olyan tendere van – jellemzően meghívásos –  a városnak, ami tisztának mondható és a valódi versenyt erősíti. Erre az egyik példa az Átlátszó cikkében említett tervezői-műszakiellenőri összefonódás, vagy a Fatum Property által dupla áron megtervezett kórház-projekt, amivel kapcsolatban a Szakértői Testület 2015. december 5-én kimondta, hogy a Fatum jogellenesen a – máig ki nem fizetett – terveket felhasználta saját terveinél. Hogy az irányított közbeszerzésekkel mekkora kára keletkezik évente a városnak, azt csak saccolni lehet, de akár több százmillió is lehet a végszámla, amit a drágábban elvégzett munkák, a rossz minőség vagy a kártérítések kapcsán történt kifizetések generálnak. De nézzünk egy konkrét példát, hogy Nyíregyházán hogyan működnek a közbeszerzések.

A manipulált közbeszerzésekre a város száz százalékos tulajdonú cégénél, az elhíresült  NYÍRVV-nél számtalan példa van, de mindközül a pálmát a játszóterekre és a kondiparkokra kiírt, meghívásos eljárások viszik.

Nyíregyházán az első kondi-parkot a Nyírsuli Nonprofit Kft. valósította meg 2011 októberében. A kivilágított, elkerített, ütéscsillapító borítással ellátott 200 négyzetméteres, 13 eszközös kondi-park önerős beruházásként, csaknem négy millió forintba került a Nonprofitnak. A park sikerét látva, a NYÍRVV 2013. június 28-án meghívásos közbeszerzési eljárást indít négy kondi-park kivitelezői munkáira.

2013

A választás a piacon nem igazán ismert Outfit termékcsaládra esett – még a kiíráskor. Ugyanis a tenderanyag egyértelműen a későbbi nyertest hozta előnybe, ami nem csoda, hisz’ a befutó vállalkozás honlapjáról másolta ki a NYÍRVV a műszaki paramétereket. De mindez kevés volt, így meghívták a tenderre az Outfit termékcsalád kecskeméti gyártóját, a Bona-Vita 2009 Kft-t és a futtattak még kategóriából Nyíregyházától 414 kilométerre lévő Játszótér 2006 Kft-t. Különös módon a termék gyártója nem tudott jobb ajánlatot adni, mint a nyíregyházi Borsiné Poór Anikó egyéni vállalkozó, aki szintén az Outfit termékcsaláddal indult a pályázaton. A NYÍRVV nettó 22 millió frontért az egyéni vállalkozóval köt szerződést, négy kondi-park kivitelezésre és ezzel egy időben egy másik meghívásos közbeszerzési eljárásban kap még a NYÍRVV-től egy 35 milliós játszótér projektet.

Durva túlárazások

A szerződés szerint Borsiné Poór Anikónak négy kondi-parkban, parkonként 14 eszközt kellett telepíteni. A közbeszerzési dokumentáció alapján beazonosított termékek teljes értéke aBorsifajáték honlap 2013-as árlistája szerint 11 millió 940 ezer forint, így nehezen érthető, hogy a NYÍRVV miért fizetett több mint 10 millió forinttal többet. De, hogy tovább fokozzuk a rejtélyt: a termék gyártója a  Bona-Vita kft. annak ellenére sem tudott jobb ajánlatot adni, hogy Lörinci város önkormányzatánál szintén egy meghívásos közbeszerzés keretében az eszközök darabját 135 ezer forintért ajánlotta be. Nyíregyházán ugyanezekért a termékekért, darabonként 393 ezer forintot fizetett ki a város Borsiné Poór Anikónak.

Több mint gyanús, hogy a NYÍRVV munkatársainak nem tűnt fel, hogy az általuk összeállított tenderanyag műszaki tartalma, ami Borsi Fajáték honlapjáról származott és az árakat is tartalmazta, köszönőviszonyban nincsenek a pályázati anyagban megadott árakkal.  A jelentős túlárazást az sem indokolja, hogy az eszközöket telepíteni kellett, hisz kizárt, hogy egy 205 ezer forintos eszköz felszerelése 180 ezer forintba került.  Az már csak hab a tortán, hogy a szerződést 2013. augusztus 6-án írja alá Borsiné és Bocskai Péter a NYÍRVV részéről, de augusztus 2-án Borsiné Poór Anikó már azt nyilatkozza, hogy a munkákat júliusban elkezdték. Az külön érdekes, hogy az Outfit termékcsalád gyártásával foglakozó Bona-Vita 2009 Kft. 2013-as nettó árbevétele 19 millió 600 ezer forint volt úgy, hogy a 22 millió forintos nyíregyházi megrendelésen kívül legalább három településre szállított még eszközöket.

Lőrinci városnak a 19 darab eszköz telepítése nettó 100 ezer forintba került és saját cége, a Lörinci Város Kft. végezte el a munkákat ütéscsillapító burkolattal, így a kondi-park ott 2 millió 730 ezerbe került.

2014

A botrányosan túlárazott 2013-as beszerzést rá egy évre újra megismétli a NYÍRVV, annyi különbséggel, hogy a „segítő árajánlatot” adó céget lecserélik a diósdi székhelyű Fajáték és Vasjáték Kft-re, de a versenyben marad a Bona-Vita és Poór Anikó. Ezen a mérkőzésen is a papírforma érvényesül, némileg magasabb árakkal, ugyanis a négy helyszínen megvalósított kondi-parkban összesen 42 darab eszközt szerelnek fel, darabonként 428 ezer forintért. Természetesen a célszalagot Poór Anikó szakítja át és plusz jutalma a 18 milliós munka mellé a már megszokott Játszóterek 23 millió forintos munkája. A játszóteres közbeszerzés másik ajánlatevője a kondi-parkos eljárásból ismert diósdi székhelyű Fajáték és Vasjáték Kft. volt. Ennél a beszerzésnél a kondi-parkok esetében megközelítőleg nyolc millió forinttal fizetett többet a NYÍRVV, mint a kivitelező Borsi Fajáték honlapján szereplő árak.

2015

Biztos oka van, hogy a NYÍRVV a kondi-parkokra és a játszóterekre minden évben az iskolai nyári szünet kezdetén, júniusban ír ki közbeszerzést, így valószínűleg nem okozott meglepetést a versenyzőknek a 2015 nyarán megindított tender, ami a megszokott meghívásos eljárás keretein belül zajlott. A versenyzők részéről a 2014-ben megismert Fajáték és Vasjáték Kft-t váltotta az  Outfit termékcsalád Jászberényi  márkaképviselete, a Juhász és Társa Kft. A fogadóirodáknál némi zavart okozott az új versenyző pályára hívása és egyre többen arra tettek, hogy Borsi Fajátékot kiütik. Tévedtek, hisz’ Borsiné Poór Anikótól senki nem tud jobb ajánlatot tenni, így a két kondi-park kivitelezői munkáit ismét Ő nyeri el, nettó 12 millió forintért és mintegy grátisz kap még hozzá 23 millió 490 ezer forintos játszótér építési szerződést, ahol a rivális szintén a Jászberényi Juhász és Társa Kft. volt. A kondi-parkok túlárazása a megszokott szinten, minimum a duplájáért lettek kiszámlázva. Tovább árnyalja a képet, hogy Juhász és Társa Kft. kérésünkre megküldte az árajánlatot, amely árak legalább 40 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a tenderen győztes ajánlat, így némiképp „érthetetlen”, hogy a tenderen miért nem a márkakereskedő nyert.

A játszótereknél is megfigyelhető és tetten érhető a pofátlan túlárazás, így például a 2015-ös szerződés alapján leszállított négy tornyú játszóvár a NYÍRVV-nek 4 millió 500 ezer forintba került, holott a Borsi Fajáték honlapján 2 millió 500 ezer forint. Ha arra gondolnának, hogy a magasabb ár tartalmazza a 300 négyzetméteres gumiburkolatot, tévednek: ugyanis arra külön 6 millió forintot számláztak ki.

Az a városban köztudott, hogy dr. Podlovics Roland és Bocskai Péter nem igazán szívelik egymást, de mint látható egy dologban egyetértenek:  dr. Podlovics Roland vezette Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. megbízásból két játszótér, a botrányos Sóstó fejlesztés keretében egy kondi-park, valamint a Közmű Generál kft. alvállalkozójaként a Sóstói játszópark építését is Borsiné Poór Anikó egyéni vállalkozóra bízzák.

A Borsi Fajáték 2013 nyarától csaknem nettó 200 millió forint értékű munkát kapott, gyakorlatilag versenyeztetés nélkül úgy, hogy kijátszották a közbeszerzési törvényeket, és ebben hathatósan segített a Nyíregyháza város száz százalékos tulajdonában lévő NYÍRVV. Szakértőnk szerint a jelentős túlárazással 40-50 millió forint kár keletkezhetett az önkormányzati cégnél.

Több, egymástól független forrás azt állítja, hogy a vállalkozó közeli ismerőse a nyíregyházi önkormányzat ellátási osztályán dolgozó személynek, aki dr. Kovács Ferenc gépkocsivezetője. Erről megkérdeztük a vállalkozót is, de a cikk megjelenésig nem válaszolt.

Mint ahogy arra sem kaptunk választ, hogy vállalja-e a felelősséget a város vezetése, ha újabb bűncselekmények történnek az önkormányzati cégnél. A tulajdonosi jogokat 2010-től egy személyben dr. Kovács Ferenc gyakorolja.

Móricz Csaba

Hozzászólások

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök