Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Nyíregyházi Járási Ügyészség 2015. júliusában emelt vádat Orosz Mihállyal szemben. A vádirat szerint Érpatak polgármestere 2014. augusztus 2-án a község polgármesteri hivatala előtt egy bárki számára megtekinthető rendezvényt tartott. A rendezvény eredetileg véleménynyilvánítás lett volna, az Izrael palesztinok irányába kifejtett magatartásáról. Az ügyészség hivatalos tudomása szerint a Debreceni Ítélőtábla az eljárásból a Nyíregyházi Járásbíróságot, illetve a Nyíregyházi Törvényszéket kizárta, a további eljárásra pedig a Hajdúszoboszlói Járásbíróságot jelölte ki.

This slideshow requires JavaScript.

A rendezvényt Orosz Mihály polgármesterként hirdette meg, a szervezésben az önkormányzati alkalmazottak is részt vettek. A vádirat szerint Orosz Mihály az MTI Önkormányzati sajtószolgálat híroldalán Érpatak önkormányzata nevében felhívást tett közzé: „Érpatak Önkormányzata tiltakozik az izraeli szabadkőműves terrorállam népirtása ellen” címmel. A rendezvényt plakátokon is hirdette. Az eseményen Orosz Mihály beszédet tartott, amelyben többek között elmondta, hogy „a szabadkőműves birodalom tönkre teszi a világot, leigázta Európát, folyamatos népirtást végez, háborús bűnöket követ el”. Orosz Mihály a beszéd közben megtaposott és összetépett egy Izrael állam zászlaját imitáló lapot, illetve segítőjével jelképesen felakasztott két bábut, amelyek Izrael kormányfőjét és korábbi államfőjét szimbolizálta. Az eseményeket a polgármesteri hivatal alkalmazottjai rögzítették, majd a felvétel az internetre is felkerült, a vádhatóság szerint Orosz Mihály akaratának megfelelően. Az ügyészség úgy fogalmaz, hogy Orosz Mihály szándéka szerint „Izrael Állam palesztinok irányába kifejtett tevékenységét párhuzamba állította a holokauszttal, és megsemmisítő veszélyként állította be a világ bármely államára nézve”. A támadásokért – írja a vád – a zsidóság, a kisebbségek, ezen belül a cigányság, a homoszexuálisok, valamint az általa liberális gondolkodóként megjelölt csoportokat tette felelőssé. A csoportok egy részét Orosz Mihály tudatosan ártó bűnözői rétegnek nevezte. Az ügyészség szerint mindezzel az volt a célja, hogy a hallgatóság tagjaiban a fenyegetettség érzését, félelmet, ellenérzést keltsen és gyűlöletet, a csoportokkal szembeni fellépés igényét alakítsa ki. Orosz Mihály a vád szerint a magyarság elleni támadás vízióját is kelteni akarta beszéde során.

A vádirat tartalmazza, hogy Orosz Mihály 2014. augusztus 10-én Bugacon is tartott egy gyűlölet keltésére alkalmas beszédet, amit szintén megosztott a világhálón. Ebben a beszédében szintén Magyarországra veszélyes csoportként jelölte meg Izrael Államot, a hazai liberális gondolkodású embereket, a homoszexuálisokat. Az ügyészség szerint félelemérzetet váltott ki hallgatóságában a az izraeli nagykövettel és magyar állami szervekkel szemben, úgy állítva be ezeket, mintha céljuk a „Magyarországon élők leigázása, akár megsemmisítése” lenne. Orosz Mihály az általa támadott csoportok elűzésére, a velük szembeni küzdelemre szólított fel – írja a vád.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint Orosz Mihály két beszéde, valamint az érpataki beszédet követő, „szimbolikusnak szánt erőszakos magatartás – zászló-jelkép megtaposása, bábuk akasztása – gyűlölet keltésére alkalmas volt”.

Az ügyet a Hajdúszoboszlói Járásbíróság tárgyalja, az első tárgyalás időpontja még nincs kitűzve, várhatóan május végén, június elején kerül sor az első tárgyalásra.

 

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22