Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Cikkünk adta az alapját annak a vizsgálódásnak, amit Hunyadi János a Demokratikus Koalíció képviselője végzett az elmúlt közel másfél hónapban. A vége ügyészségi feljelentés lett, mert az önkormányzati képviselő szerint a városüzemeltetési céget újabb 35 millió forintos kár érhette. A legalábbis vitatható szerződések a közterületi kondiparkokra és játszóterekre vonatkoztak – két megállapodást már a városüzemeltetési cég ügyvezetőjének, Bocskai Péternek a 83 millió forintos hűtlen kezelés-ügyben megtörtént vádemelés után szignáltak.

This slideshow requires JavaScript.

 

Még 2015. december 27-én publikáltunk egy tényfeltáró cikket a nyíregyházi kondiparkok beruházása és a közbeszerzés anomáliáiról.

Durva túlárazások

A szerződés szerint Borsiné Poór Anikó egyéni vállalkozónak négy kondiparkban, parkonként 14 eszközt kellett telepíteni. A közbeszerzési dokumentáció alapján beazonosított termékek teljes értéke a Borsifajáték honlap 2013-as árlistája szerint 11 millió 940 ezer forint, ezzel szemben a  NYÍRVV  10 millió forinttal többet fizetett ki az eszközökért, arra hivatkozva, hogy ez az ár a telepítési díjat is magában foglalja. Csakhogy, mint fogalmazott a képviselő, abszurd, hogy egy eszköz telepítési díja majd annyiba vagy többe kerül, mint maga az eszköz. Szó esett a sajtótájékoztatón jelentős mennyiségi eltérésekről, illetve a 12 500 forintért kiszámlázott 6×10 centiméteres öntapadós információs „táblákról”.

Hunyadi képviselő kitért a közbeszerzéseknél tapasztalható anomáliákra is, mivel minden esetben meghívásos közbeszerzésen indult a termék gyártója, valamint márkakereskedője, a Bona-Vita kft, de mint köztudott, minden esetben a nyíregyházi egyéni vállalkozó tudott jobb árakat adni. Ami felettébb különös, mivel az eszközök gyártója   Lörinci város önkormányzatának – szintén egy meghívásos közbeszerzés keretében – az eszközök darabját 135 ezer forintért ajánlotta be, ám Nyíregyházán ugyanezekért a termékekért, darabonként átlagosan 393 ezer forintot fizetett ki a város Borsiné Poór Anikó egyéni vállalkozónak.

Hunyadi hozzátette, gyakorlatilag az összes kondiparkot és játszóteret felmérte a cikkünk után.  Adatigényléssel fordult a NYÍRVV ügyvezetőjéhez, Bocskai Péterhez, de Bocskai a közérdekű-adatigénylést nem teljesítette, arra hivatkozva, hogy azok döntést előkészítő adatok.  Hunyadi hangsúlyozta, hogy ez abszurd, hisz ezek a beruházások már elkészültek és a kifizetések is megtörténtek. A képviselő ezért közérdekű adatok eltitkolása miatt is feljelentést tett, különösen annak tudatában, hogy korábban dr.Kovács kérte a képviselőket, ha valami gyanúsat tapasztalnak, tájékozódjanak nála, vagy az érintet cégnél és ne keltsék a város rossz hírnevét.

Végezetül a képviselő kiemelte, hogy az általa vizsgált közbeszerzéseket és a szerződésekből kettőt már a vádemelés után szignáltak, így ha bebizonyosodik a gyanúja, hogy megközelítőleg 35 millió forintos kér érte a céget, akkor a polgármester felelőssége is felmerülhet.

A sajtótájékoztatón jelenlévő, a közpénzből fenntartott sajtóorgánum riporterének egy fontos kérdése volt Hunyadi Jánoshoz: nincs-e önben sértettség, hogy nem nyerte meg a munkaügyi perét egykori munkáltatója, a NYÍRVV-ellen. ( Hunyadi János a NYÍRVV dolgozója volt.)

Hunyadi válaszában leszögezte, a feljelentést, mint képviselő tette és nem ildomos összemosni a két ügyet, a feladatát végzi közérdekből és ehhez semmi köze az elvesztett munkaügyi pernek. Hozzátette, a számok makacs dolgok. Nem érzelmi kérdés.

Mint emlékezetes Orosz Zoltánt is sértett munkavállalóként jellemezte a helyi sajtó, de mára, mint kiderült abban az ügyben az ügyvezető már a vádlottak padján ül.

1 comments

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22