Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Szexrabszolga-kereskedők Szabolcsban (?)

Egy megyei hírportál “Vigyázat, szexrabszolga-kereskedők vadásznak a szabolcsi és a borsodi tinikre”  címet adta egy bulvárlap cikkére alapozva. A hivatkozott  weboldal  az  Európol adatai alapján tényként közli hogy vadásznak a tinikre.  Viszont a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség adatai nem támasztják alá a cikk állításait. 

 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

A cikk szerint az emberkereskedők jellemzően Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyéből, jellemzően a mélyszegénységben élők közül szedik áldozataikat. Manapság az sem ritka, hogy a szegény család maga adja el gyermekeit, hogy pénzhez juthassanak.

Minden ötödik áldozata magyar volt az európai emberkereskedőknek 2009 és 2013 között az Europol adatai szerint. Viszonyításként: az Európai Bizottság megállapította, 2010–2012-ben az EU-ban 30 146 áldozatot vettek nyilvántartásba. Különösen aggasztó, hogy évről évre nő a szexuális célú kizsákmányolás az emberkereskedők áldozatai között.

Viszont mint az ügyészség tájékoztatásából kiderült, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen elenyésző a regisztrált esetek száma. Így az elmúlt 5 évben összesen 8 esetről szerzett tudomást a hatóság és ebből két eset végződött vádemeléssel. Vagyis, az Európában regisztrált 30 ezer  esethez képest igen csekély megyénk érintettsége.

Az emberkereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárásokban az ügyészi feladatokat a Be. hatásköri szabályai miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség látja el megyénkben- írja tájékoztatásában dr. Szilágyi László sajtószóvivő.

Az ügyészség adatai szerint

Az elmúlt öt évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében  két olyan ügyben emelt az ügyészség vádat, ahol prostitúciós tevékenység végzése céljából adták el, illetve vették meg a sértettet. Ezek közül az egyik ügyben 18. életévét be nem töltött volt a sértett.

Ezen kívül hat nyomozás indult emberkereskedelem bűntette miatt, melyek közül hármat a rendőrség azért szüntetett meg, mert a nyomozás során kiderült, hogy nem történt bűncselekmény, míg további hármat azért, mert nem volt bizonyítható a bűncselekmény elkövetése.

Nyomorból az emberkereskedők karmai közé

Egyre többször fordul elő, hogy a nyomorban élő családok adják el gyermekeiket, hogy az itthon maradottak meg tudjanak élni. Minderről Németh Ágnes ezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője számolt be a Sándor körben. Kiemelten veszélyeztetettek az intézetben neveltek, vagy a diszfunkcionális családban élők, ahol torzul – jobb esetben csak – a személyiségük; a mélyszegénységben élők; a roma kultúrkörben élők; a hátrányos helyzetű, fokozottan veszélyeztetett gyerekek, akik például a családi erőszaktól szenvednek, vagy a szülők alkoholisták, drogosok. A kiinduló megyékben magas a munkanélküliség, az életminőség egyenesen csapnivaló, a szegénység pedig leginkább nyomor- írja  Magyar Nemzet

Kontroll nélkül

Az EU keleti nyitása előtt az embercsempészet meglehetősen körülményes volt a bűnözők számára: a keleti blokkhoz tartozó országokból csak szigorú határellenőrzések révén tudták szállítani az embereket. Most azonban könnyedén áthozhatják áldozataikat Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából, Bulgáriából, vagy épp Magyarországból – egyenesen Nagy-Britanniába.

A szabad mozgás elve jelentősen megkönnyíti a dolgukat. A kelet-európai országokban rászedett, rossz körülmények között élő emberek a munka és a jobb életszínvonal reményében utaznak Nagy-Britanniába. Csakhogy egészen más történik velük. Amikor odaérnek, a „kereskedők” ellenőrzésük alá veszik a bankszámlájukat és úti okmányaikat, majd munkára kényszerítik őket – gyakran borzalmas körülmények között.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy különösen a 15 és 25 év közti lányok vannak veszélyben, őket gyakran prostitúcióra kényszerítik. Gyakori még az is, hogy a lányokat Nagy-Britanniában maradni szándékozó ázsiai férfiakhoz adják feleségül. Manchester és Birmingham, illetve Skócia számít az ehhez hasonló kényszerházasságok központjának.

A média felelőssége  

A rendőrség információja alapján 2015 márciusában  több önkormányzati vezető, pedagógus és magánszemély vette fel a kapcsolatot a rendőrséggel, hivatalos vagy informális csatornákon, mert aggódtak a világhálón és a sajtóban terjedő rémhírek miatt. Talán a legemlékezetesebb és több száz megosztást megélt poszt szerint – igaz már több éve terjedő urban legendről van szó – egy ruházati boltban „történt” furcsa eltűnési esetekről szólt. A poszt tanúsága szerint itt a próbafülkéből tűntek el személyek és bőszen erősítették a hozzászólásokban, hogy itt szervkereskedelemről lehet szó. 2015 májusában  történt nyíregyházi támadássorozattal kapcsolatban ismét felszínre került– minden alapot nélkülözve–, hogy esetleg Nyíregyházán a szervezett bűnözés keretein belül embereket rabolnak el szervkereskedők. Ebben az esetben is – mint a vizsgálat kiderítette – a három támadás mögött szexuális indíttatás húzódott meg, és az elkövető már előzetes őrizetbe vették, majd a pszichiátriára szállították.

Természetesen a rendőrség minden bejelentést komolyan vesz, de például az elmúlt egy évben semmilyen szervkereskedelem gyanújával kapcsolatban  nem érkezett hozzájuk bejelentés  és erre utaló körülményre sem derült fény. Ugyanakkor nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a mindenféle valóságalapot nélkülöző, a közösségi médiákban terjedő posztok, esetenként újságcikkek nagyon károsak. Ugyanakkor ha valóban szükség lenne a segítségre, esetenként már közönyösen továbblépünk, lásd a valóságban, Nyíregyházán, a nyílt utcán.

 

A közösségi médiában időről-időre szárnyra kapnak minden alapot nélkülöző rémhírek. Legutóbb emberi szervkereskedelemről szóló horror-történetek bukkantak fel újra a világhálón. Erre erősített rá egy megyei napilap 2015. május 11.-i számában, illetve egy internetes hírportálon publikált cikk, amelyben egy alapítvány elnökének gyermekeltűnésekről szóló nyilatkozatát „Emberi szervekkel kereskednek” címmel jelentették meg. Azóta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településéről aggódó emberek érdeklődtek a rendőrségen, és az internetes hozzászólások is megszaporodtak. Többen egy titokzatos kék vagy fekete furgont emlegettek.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22