Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Ismerjük meg a világ legnagyobb szárazföldi ragadozóját!

Mindenki számára ismerős a hófehér bundájú jegesmaci. Első ránézésre bájos állat, aki mókás ó-lábával, szőrős talpával csámpázik a végtelen hómezőn.
A látszat azonban csal; a pihe-puha szőrű mackó, szinte mesébe illő külseje veszedelmes ragadozót takar.
Testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni s a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül egyfajta csúszásgátlóként is szolgál – biztonságos a mozgása a jégen is.

This slideshow requires JavaScript.


Az Északi-sarkkör vidékén él, az állandó fagy és jég birodalmában érzi magát otthon, ahol a térség valóságos embléma állatává vált.
A magányos életmódot folytató állat a természetben kizárólag húson él, ami nem meglepő, hisz a zord északi sark jégmezői nem igazán bővelkednek növényekben. Igazi kalandor, kitűnően úszik és búvárkodik. Nyitott szemmel és zárt orrlyukakkal merül a víz alá s akár 2 percig is kibírja levegővétel nélkül.

Az országban jelenleg csak a Nyíregyházi Állatparkban látható jegesmedve. Zora –aki az Európai Fajmegőrzés keretében került a SóstóZoo-ba, gyakran bemutatja úszótudományát üvegfalú medencéjében , a látogatók legnagyobb örömére.
Bár sarkköri élőhelyén fő táplálékát a fóka fajok alkotják, a parkban természetesen megváltozott az étrendje; a csirkehús s hal mellett, helyet kaptak a zöldség és gyümölcsfélék is.

Bár a fajnak nincs természetes ellensége s remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, egyedszáma napról-napra csökken. Élőhelyét veszély fenyegeti; a globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül a természetes élettere, és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is, ráadásául mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is populációi számának csökkenését eredményezik. Jelenleg 20-25.000 egyed él belőle a szabad természetben, ezért az IUCN ( Természetvédelmi Világszövetség) a sebezhető kategóriába sorolta.
A sarkvidék vándorainak száma napról napra csökken – elsősorban a klímaváltozás miatt- ezért is nagyon fontos, hogy ne csak ma, hanem minden nap észben tartsuk s óvjuk környezetünket.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22