Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Odin, a skandináv háborús isten nevével alakulnak sorra bevándorlás-ellenes önvédelmi szervezetek Norvégiától Észtországig. Azt tűzték ki célul, hogy megvédik a lakosságot az országba érkező menedékkérők bűnözésétől. A nagypolitika megosztott a kérdésben, az euroszkeptikus pártok többnyire támogatják a mozgalmat. A gyors politikai eszkaláció jeleként már az Iszlám Állam szervezi Norvégiában az ’Odin Katonái’ ellenfelét, az ’Allah Katonáit’.

6oSX63Oea1XluWbgs

Gomba-módra szaporodnak Európában a bevándorlás-ellenes és muszlim-ellenes szerveződések, amint világossá vált, hogy az érintett kormányzatok képtelenek kezelni páratlan léptékű menekült-hullámot. A ’Willkommenskultur’ propagandájának romjain egyre inkább csak az érintett kisember növekvő elbizonytalanodása maradt. Ma Észak-Európa ébredező politikai radikalizálódását vesszük górcső alá.

„Odin Katonái” (SOO) – ezzel a skandináv háborús isten nevével alakulnak sorra bevándorlás-ellenes önvédelmi szervezetek Norvégiától Észtországig, azt tűzve ki célul, hogy megvédjék a lakosságot az országba érkező menedékkérők bűnözésétől. A szilveszterkor Kölnben és más nagyvárosokban történt tömeges erőszaktevések komoly hátszelet biztosítanak az új szerveződéseknek. A fekete dzsekis, viking felvarrós fiatalok azt állítják: ők a rendőrség „szemei” és „fülei” akarnak lenni, miután a hatóságokra komoly terhet ró kötelességeik teljesítése.

Az SOO-t tavaly októberben alapították egy észak-finnországi kisvárosban, Kemiben. Az alapítója Mika Ranta, aki tagja egy észak-európai radikális szervezetnek. Saját bevallása szerint a csoportnak 600 tagja van, amely 25 sejtben szóródik szét Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Észtországban, Lengyelországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon.

Finnország

A finn SOO csoport erejét és támogatottságát mutatja, hogy a Facebook-csoportjánakjelenleg 33 750 tagja van. A csoport irodáiban a fehér felsőbbrendűség eszméjének számos relikviája található.

A nagypolitika itt is megosztott a kérdésben. Juha Sipila miniszterelnököt többen bírálták, amikor eleinte az ilyen különítmények tevékenységét a szülőkéhez hasonlította, akik iskola utáni foglalkozásokra viszik a gyerekeiket. Később módosított azzal, hogy civilek nem láthatják el a rendőrség feladatait. Az euroszkeptikus és a kormánykoalícióban is részt vevő Finnek Párt több képviselője szerint a „járőrök” nem sértenek semmiféle törvényt. Timo Soini külügyminiszter, a Finnek Pártja vezetője kijelentette, hogy az embereknek joguk van csatlakozni a járőrözéshez.

Finnországban a tömeges bevándorlás új jelenség. Tavaly nőtt meg ugrásszerűen a menekültek száma: a finn bevándorlási hivatal adatai szerint 2014-ben 3600, 2015-ben pedig már 32 ezer menekült és migráns lépett az északi országba, közülük közel húszezren iraki állampolgárok.

Norvégia

Az SOO csoportot idén február elején alapította Ronny Alte, a Norvég Védelmi Liga (NDL)korábbi vezetője és egyben a Pegida mozgalom aktivistája. Bár Erna Solberg kormányfő elhatárolódott a csoport tevékenységétől, a Haladás Párt országgyűlési képviselője, Jan Arlid Ellengsen egy hete kiállt mellettük, hiszen „dicsérendő azon polgár, aki a bizonytalanság csökkentéséhez és a bűnözés leszorításához szeretne hozzájárulni”.

A gyors politikai eszkaláció jeleként már az Iszlám Állam (IS) szervezi Norvégiában az ’Odin Katonái’ ellenfelét, az úgynevezett ’Allah Katonáit’. Az egyenruhájukon látható lesz az IS zászlaja is. A csoport közleményében az olvasható, hogy „ez a lépés válasz a hitetlen katonáknak”. A csoport szerint Allah Katonái a skandináv városok utcáin fognak járőrözni és megvédik a muszlimokat a rájuk támadó hitetlenektől.

Észtország

Február 24-én, az Észt Függetlenség napján mintegy 2500 fő fáklyás felvonulást tartott. A csoportban képviselte magát az SOO, az Észtországi Konzervatív Párt ifjúsági szervezete, valamint más euroszkeptikus és menekült-ellenes csoportosulás. Bár az országban nagyon kevés menekült van, az SOO Facebook-csoportja már 5000 tagot gyűjtött.

Az ’Eesti Paevaleht’ újság egy hete jelentette, hogy az észt fegyveres erők önkéntes tagjai, sőt aktív katonái közül is több tucat kötődik aktívan az SOO-hoz. Taavi Roivas észt miniszterelnök és Hannes Hanso védelmi miniszter közben elhatárolódott a SOO tevékenységétől.

Az 1.3 millió lakosú Észtország kevesebb, mint 1000 menekültet fogadott be az 1990-es évek óta. Bár az EU kvóta-programjának keretében beleegyezett 550 menekült befogadásába, eddig ennek a programnak az eredményeképpen egyetlen menekült sem érkezett az országba.

Káncz Csaba – privatbankar.hu 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22