Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

“Belvízduzzasztó” kora tavaszi esőkre hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a honlapján. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint keddre a fővárosra és tíz megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a jelentős mennyiségű eső miatt. Figyelmeztetésükben azt írták: többfelé várható jelentős eső. Hétfőn főként az ország keleti felén, kedden még az északi területeken is 15-20 milliméter csapadék eshet mindkét nap. Helyenként – főként az Északi-középhegység térségében – kedd estig összességében 30 milliméternél is több eső is eshet.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Keddre virradó éjjel a Dunántúlon, Dél-Alföldön, napközben a délkeleti országrészben egy-egy zivatar sem zárható ki. Kedden a csapadék halmazállapota az Észak-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegységben vegyes lesz: eső és havas eső, a hegyekben hó (ott akár több centiméter friss hó) várható.
A kedd hajnaltól megerősödő szél a Dunántúl északi felén helyenként 60-70 kilométer/óra közé fokozódik. A szélvédett területeken viszont helyenként sűrű köd képződhet keddre virradóra.
Az erős szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Budapestre és Pest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői közlésében kifejtette: a februárban esett kiadós, a sokévi átlagot 2-3-szorosan meghaladó, 60-120 milliméter közötti csapadék hatására az Alföldön mintegy ötszörösére, 70 ezer hektár fölé növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága.
Azt írták: az aktuális előrejelzések szerint március első harmadára igen változékony, többször csapadékos időjárás ígérkezik. Az ország jelentős részén nagy valószínűséggel 20, az északkeleti megyékben 30 milliméternél is több eshet ebben az időszakban. Ennek megfelelően sokfelé tovább terjeszkedik a belvíz, a felázott talaj ott is akadályozza az aktuális kora tavaszi munkákat, ahol nem áll a víz a földön. Bár lesznek rövid csapadékmentes időszakok, amikor átmenetileg erősödik a párolgás, ebben a helyzetben nagy területen látványos változást hozó, hosszan tartó száraz, napos időjárás nem valószínű – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Keddre a hétfőihez képest ezer hektárral, 73 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, ebből 37 ezer hektár vetés és szántó – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.  A vízügyi főigazgatóság keddi tájékoztatása szerint a legnagyobb elöntést, 20 ezer hektárnyit a Közép-Tisza vidékén regisztrálták.
Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén, 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak fenn belvízvédelmi készültséget, ebből 23 szakaszon elsőfokú, 29-en másodfokú és egy helyszínen, Balatonőszödnél harmadfokú a védekezés – írták.
A belvízi védekezésben az igazgatóságok 511 dolgozója vesz részt, legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása. Országosan 207 szivattyútelep és 17 szállítható szivattyú üzemel, naponta 9 millió köbméter vizet átemelve.
A közlemény szerint az elkövetkező hat napban az ország területén szinte mindenütt 15 millimétert meghaladó területi csapadékátlagokra lehet számítani, a déli és a keleti országrészeket leszámítva 20-30 milliméternyi eső is hullhat, ami tovább növelheti a belvízi elöntést.
Árvízvédelmi készültség 1150 kilométeren van a Tiszán, a Krasznán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Zagyván, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körösön, a Kettős-Körösön és a Hármas-Körösön. Mintegy 130 kilométeren másodfokú a védekezés.
A hatnapos előrejelzés szerint a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtőjén 14-51 milliméter, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 14-58 milliméter, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 10-20 milliméter, a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén 20-26 milliméter körüli csapadékra lehet számítani. Ennek hatására a folyókon enyhén emelkedő vízszintek várhatók a következő napokban, az előrejelzések szerint a csapadék elsősorban a Sajó és a Tarna vízrendszerét érintheti, ott újabb árhullámok kialakulására kell számítani.
Hozzátették, a Tisza jelenlegi árhulláma Tiszafüred térségében tetőzik, alatta lassan árad. A folyó középső szakaszán hosszan tartó tetőzésre kell számítani.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22