Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Elrendelték a nyomozást a városüzemeltetési kft-nél Hunyadi János (Demokratikus Koalíció) feljelentése alapján „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban” bűntettének gyanúja miatt. Portálunk információi szerint a Gazdasági Verseny Hivatal is vizsgálódik az ügyben. Rendőrség információk szerint egyébként van még egy ügy a NYÍRVV-nél.  

hálózat

A Demokratikus Koalíció nyíregyházi képviselője, Hunyadi János, egy decemberi cikkünk után kezdett vizsgálódni, majd 2016. február 23-án feljelentést tett.  A mintegy 20 oldalas dokumentumban részletes kimutatásokkal és felmérésekkel támasztotta alá a képviselő a feljelentésben foglaltakat.

Portálunk a decemberi tényfeltáró cikkben pont a versenyt korlátozó, gyanús közbeszerzési anomáliákat tárta fel, hisz ennek eredményeképp jóval drágábban szereztek be eszközöket. Csak emlékeztetőül: A szerződés szerint, a kivitelezőnek négy kondiparkban, parkonként 14 eszközt kellett telepíteni. A közbeszerzési dokumentáció alapján beazonosított termékek teljes értéke a vállalkozó honlap 2013-as árlistája szerint 11 millió 940 ezer forint, ezzel szemben a  NYÍRVV  10 millió forinttal többet fizetett ki az eszközökért, arra hivatkozva, hogy ez az ár a telepítési díjat is magában foglalja. Csakhogy, mint fogalmazott a képviselő, abszurd, hogy egy eszköz telepítési díja majd annyiba vagy többe kerül, mint maga az eszköz.

Hunyadi képviselő a feljelentésben utalt a közbeszerzéseknél tapasztalható anomáliákra is, mivel a minden esetben meghívásos közbeszerzésen indult a termék gyártója, valamint márkakereskedője, de mint köztudott, mindig a nyíregyházi egyéni vállalkozó tudott jobb árakat adni. Ami felettébb különös, mivel az eszközök gyártója Lörinci város önkormányzatának – szintén egy meghívásos közbeszerzés keretében – az eszközök darabját 135 ezer forintért ajánlotta be, ám Nyíregyházán ugyanezekért a termékekért, darabonként átlagosan 393 ezer forintot fizetett ki a város az egyéni vállalkozónak.

Egyre több dolog derül ki

A NYÍRVV-nél nem ez az első eset, hogy a közbeszerzések szabályszerűségét vizsgálva beavatkozik a Hatóság. A piac-csarnok 148 millió frontos 2013-as felújításánál tapasztalt, a pótmunkákra kiírt meghívásos közbeszerzést meg is semmisítette a Közbeszerzési Hatóság és a városüzemeltető céget 300 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.  A Hatóság határozatából kiolvasható, hogy a NYRVV a piac-csarnok felújításkor  – előre nem látható körülményre hivatkozva – olyan munkákat akart mintegy 21 millió forint értékben megrendelni, amelyeket az eredeti , 148 milliós szerződés értelmében a vállalkozónak el kellett volna végeznie.

Több nyomozás zajlik a NYÍRVV-nél

A város tulajdonában lévő szigligeti üdülőt szintén az a cég újította fel 25 millió forintért, amelyik a piac-csarnokot. Hogy ez kapcsolatban van-e a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság saját hatáskörben elrendelt nyomozásával, nem tudható, de az tény: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi osztálya csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a NYÍRVV-nél.

A felderített és a felderítés alatt álló esetek egyértelműen azt mutatják, hogy a város legnagyobb cégénél, Bocskai Péter kinevezése óta csak szaporodnak a bűnesetek.  Így joggal kérdezhetik meg a városlakók, hogy mit csinál a felügyelőbizottság, mit csinál a portfolió vezetésével megbízott személy, aki egyben a felügyelőbizottság elnöke és nem utolsósorban miért nem cselekszik a polgármester?

Hisz mint tudjuk cselekvőképes, vagy legalább is a színház igazgatójának eltávolításkor az volt.

Móricz Csaba 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22