Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Megkezdődtek az állatok betelepítései, már a pápaszemes medvék is ismerkednek kifutóikkal az Andok világa bemutatóban.

Már kezdik felfedezni új kifutórendszerüket a Nyíregyházi Állatpark pápaszemes medvéi (Tremarctos ornatus). A medvék fajnevüket markáns világos szemrajzolatukról kapták, mely az orruktól a mellükig húzódik, tudományos nevüket az ornatus-t, – mely díszest jelent- pedig Cuvoier adta nekik, aki 1825-ben figyelt fel a mutatós rajzolatú állatokra.

This slideshow requires JavaScript.


Bár a medvék már egy jó ideje a SóstóZoo lakói, most hogy elkészült az „Andok világa”- mely hamarosan két hektáron mutatja be a nagyközönségnek a dél-amerikai életközösségeket-földrajzilag is méltó helyükre kerültek. A pápaszemes medve ugyanis az egyetlen medvefaj, amely a déli féltekét meghódította s az Andokban 4200m magasságig terjedő hegyvidéki élőhelyeken fordul elő. Ott elsősorban a nagy kiterjedésű, nedves esőerdőket kedveli, de az alacsonyabban fekvő füves és szárazabb klímájú bozótosokban is előfordul. Mivel nagy magasságokban él, vére jóval több hemoglobint tartalmaz síkvidéki rokonainál. Elsősorban növényevő, kiváló famászó így akár 30 méter magas fákon is kutathat eledel után.
Bár az egyik legkisebb termetű medve-marmagassága 70-90cm- Dél-Amerikában a tapír után a legnagyobb szárazföldi emlős. A faj már régóra veszélyeztetett, az ipari fakitermelés és a földművelés hatására élőhelyei rohamosan csökkennek, ráadásul kártevőként is üldözik, valamint húsa és szőre miatt is vadásznak rá az őslakosok.
A Nyíregyházi Állatparkban élő 80kg-os állatok kitűnő famászó tudományukat nap mint nap bemutatják- egyenlőre csak a park dolgozóinak-, de ezt húsvéttól az ide látogatók is megtekinthetik. Vendégeink ugyanis március végétől egy különleges inka templomból kilépve, lombkorona magasságból tekinthetnek majd be a három medve mindennapjaiba.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22