Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatna a kormánnyal, és ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor készek a munkabeszüntetésre – közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke hétfőn az MTI-vel. Az érdekvédő felidézte, hogy a PDSZ a sztrájkbizottsági tevékenységét 2015 tavaszán felfüggesztette, most ezt szeretnék folytatni.
Hozzátette: ezzel a tárgyalássorozattal nem kívánnak a másik pedagógus-sztrákjbizottság ellen fellépni, inkább mellettük szeretnék a nyomásgyakorlást fokozni.

This slideshow requires JavaScript.


Mendrey László értékelése szerint a kormány a súlyos válságjelenség kibontakozását a közoktatásban nem igazán veszi figyelembe, és terelő, időhúzó tárgyalások zajlanak csupán.
Közlése szerint kedden eljuttatják követeléseiket a tárca vezetőjének, és ebben a sztrájkbizottsági tárgyalások menetére is javaslatot tesznek.
Ezek befejezésére április elejét, maximum közepét jelölik meg, és ha eredménytelenül zárulnak az egyeztetések, akkor készek a sztrájkra. Ezt még ebben a tanévben megtartanák, és a szakszervezeti vezető nem zárta ki, hogy az érintené az “érettségik környékét” is.
Mendrey László hozzátette ugyanakkor, hogy a sztrájk nem cél, hanem eszköz. Olyan, melynek alkalmazása mindenkinek fáj, a kormányzattól függ, hogy rákényszeríti-e őket annak alkalmazására – fogalmazott.
Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a szakszervezet követelései között szerepel a gyermekek és tanulók terheinek, a pedagógusok munkaterhelésének csökkentése, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (kjt.) alá tartozó munkavállalók bérének azonnali és jelentős emelése.
Elvárják az iskolák biztonságos működtetetését lehetővé tevő azonnali költségvetési átcsoportosítást, az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiájának helyreállítását, a pedagógus-előmeneteli rendszer, a minősítés és a tanfelügyeleti rendszer jelenlegi formájának azonnali felfüggesztését, és a modern korszerű rendszerek kidolgozásáig az intézményekben eddig működő belső önértékelési rendszer visszaállítását.
Sürgetik a tankötelezettség korhatárának visszaemelését 18 évre a szakellátás feltételeinek biztosításával, minden – nem felmenő rendszerben – bevezetett intézkedés azonnali visszavonását, az eredeti feltételrendszer visszaállítását, a szakszolgálatok eredeti kapacitásának helyreállítását.
Követeléseik között szerepel a szakközépiskolák közismereti óraszámcsökkenéssel járó átalakításának leállítása, érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumok létrehozása és működtetése, a Nemzeti Pedagóguskar automatikus tagságának megszüntetése.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22