Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Rendőrség áldozatvédelmi tevékenységét a 64/2015. (XII. 12.) BM rendelet, valamint a Rendőrség áldozatsegítő feladatairól szóló 2/2013. (I. 31.) ORFK utasítás alapján végzi.
2015-ben az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS) adatai szerint a rendőri szervek 267.628 bűncselekményt rögzítettek, amely jelentős csökkenés az előző év (309.394) azonos időszakához viszonyítva.
2015-ben Budapesten (72.709), Pest (26.551) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (19.564) regisztrálták a legtöbb bűncselekményt, míg a 100 000 lakosra jutó bűncselekmény szám Budapesten (4136,8), Somogy (3463,5), valamint Jász-Nagykun-Szolnok (2938,7) megyében volt a legmagasabb. Ez utóbbi számadat Bács-Kiskun és Csongrád megye kivételével valamennyi megyében csökkent.

Áldozatvédelmi előadás a Roma Önkormányzatnál
Áldozatvédelmi előadás a Roma Önkormányzatnál

2015-ben a rendőri eljárásokban regisztrált, ismert természetes személy sértettek száma (183.431/214.537) is csökkent az előző évhez képest.
A sértettek országon belüli megoszlása nem változott, legnagyobb részben Budapestről (52.005), Pest (18.467) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből (12.861) kerültek ki az áldozatok.

Korcsoport és nem szerinti megoszlás tekintetében elmondhatjuk, hogy legnagyobb arányban évek óta a 25-59 év közötti korcsoporthoz tartozó férfiak (68.655/80.244) és nők (45.727/54.827) válnak bűncselekmény sértettjévé, amelyen belül a férfiak aránya még mindig jelentősen meghaladja a nőkét.

Az elmúlt évben a korábbi időszakhoz képest új elkövetési módszer vagy elkövetői magatartás nem vált ismertté. Továbbra is növekvő tendenciát mutat az on-line térben vagy mobil kommunikációs eszközök felhasználásával elkövetett bűncselekmények száma. Ezek leginkább internetes vásárlások, csalásokhoz (feltöltő-kártyás csalás) köthetőek.
Különösen veszélyes jelenség, hogy már általános iskolai tanulók folyamatosan a Facebook-ot használják, saját magukról és egymásról is, olyan képeket, információkat adnak közre, amelyekkel veszélybe sodorják magukat, adott esetben a családjukat, vagy éppen a társaikat.
A családon belüli erőszak tárgykörébe tartozó bűncselekmények esetében megemlítendő, hogy megnőtt azon esetek száma, amikor a tudatmódosító szer (kiemelten új típusú dizájner drogok) hatása alatt álló fiatalkorú, illetve felnőtt elkövetők a szülőket, nagyszülőket bántalmazzák valamilyen formában.

A vizsgált időszakban megemelkedett a migránsok ellen elkövetett bűncselekmények (vagyon elleni jogsértések, rablások) száma is. A nyomozást nehezíti, hogy az illegálisan Magyarországon tartózkodó sértettek általában néhány nap után elhagyják az ország területét, meg sem várva a menekült státusz visszaigazolását.

A Nemzeti Dohányboltok sérelmére elkövettek jogsértések mindenképpen említést érdemelnek. Nem elsősorban az elkövetési módszer újfajta mivolta miatt, inkább a trafikok speciális kialakítása miatt. A kiemelt bűncselekmények kategóriájába tartozó cselekményt elkövetők általában a bolti eladót fegyverrel, vagy fegyvernek látszó tárggyal kényszerítik a bevétel átadására. A kívülről korlátozottan látható eladótérben az elkövető nagyobb biztonságban tevékenykedhetett az azonnali lebukás kockázata nélkül. A biztonsági kamerák elől arcát elrejtve könnyebben maradhatott személyazonossága rejtve.

Kiemelendő, hogy az Internet egyre nagyobb kihívást jelent, egyrészt amiatt, hogy alkalmas az új tendenciák gyors elterjesztésére, másrészt mert a világ minden részét lefedő, virágzó, de névtelen piacot biztosít. A kábítószer‑használatban és kínálatban újfajta összekapcsolódásokat hoz létre. Az Internet ugyanakkor a kezelés, a megelőzés és az ártalomcsökkentő beavatkozások terén is innovatív módszerekre ad lehetőséget.

Megállapítható, hogy az áldozatok büntetőeljárási, személyiségi és adatvédelmi jogai maradéktalanul érvényesültek a feljelentés megtételétől, egészen a nyomozás befejezéséig.

A rendőrség áldozatvédelemmel foglalkozó munkatársai tevékenységével kapcsolatosan megállapítható, hogy a különböző témájú tájékoztatókat, szóróanyagokat, szituációs bűnmegelőzési eszközöket megfelelően terjesztik. Munkatársaink az áldozatsegítő szolgálat, az egyéb állami és civil szervezetek szakembereivel egyaránt napi kapcsolatot tartanak. Folyamatosan figyelemmel kísérik, elemzik, értékelik a bűnügyi helyzet alakulását, a jellemző elkövetői és áldozati magatartásokat, az ismétlődő, gyakorivá váló, illetve az új elkövetési módokat, a bűncselekmények létrejöttét segítő objektív és szubjektív okokat, körülményeket.
2015-ben a területi szervek országos szinten 12.864 db, míg 2014-ben 21.672 db áldozatsegítő támogatások igénybevételéhez szükséges igazolást állítottak ki.

Az áldozatvédelem kapcsán prioritást élvez a kiemelt kockázatú csoportok elérése, preventív felkészítése. A különböző jogsértések megelőzése, visszaszorítása érdekében a Rendőrség prevenciós eszközök és módszerek teljes tárházát alkalmazza. A prevenciós propagandatevékenység egyik alappillére a kommunikáció, a médiában való megjelenés.

2015-ben indult programok, kezdeményezések a teljesség igénye nélkül:
Az Országos Polgárőr Szövetség partnereivel (Országos Rendőr-főkapitányság, Aegon Általános Biztosító Zrt., Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács) közösen „Betörés-megelőzési programot” indított, melyhez 6 megyei rendőr-főkapitányság csatlakozott A program keretében nagy mennyiségű szóróanyagot és egy elektromos vagyonvédelmi eszközöket tartalmazó bemutató táskát (elektromos ajtóék, riasztós lakat, személyi mini riasztó) bocsátottak valamennyi rendőrkapitányság rendelkezésére.
A „Házhoz megyünk” vagyonvédelmi-prevenciós programot az Országos Rendőr-főkapitányság a megyei rendőr-főkapitányságokkal karöltve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal, Aegon Általános Biztosító Zrt.-va, a Polgárőrség és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara megyei szerveivel közösen indította. A kezdeményezés célja a vagyonbiztonság növelése érdekében, olyan közös tájékoztató kampány, amely hiteles forrásból, szakértőktől származó információkat biztosít az állampolgároknak, amelyre támaszkodva erősíthetik biztonságukat.
BRFK Rendőrségi Igazgatási Központ Bűnmegelőzési Centrumában kiállításra került egy úgynevezett információs pult. Az információs pulton elérhetők a „Trükkös tolvajok”, a „Besurranás”, a „Gépjárműfeltörés/ Gépkocsilopás”, a „Rablás”, a „Kerékpárlopás”, a „Zsebtolvajlás”, a „Családon belüli erőszak”, a „Közvetítői eljárás” és az „Áldozatvédelem” témákban az állampolgárok számára elkészített kiadványok, illetve az eljárások megindításához szükséges nyomtatványok.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22