Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Magyarországon is tömegesen terjednek a legújabb, a felhasználók adatait titkosítással hozzáférhetetlenné tevő zsarolóvírusok, amelyek egyik leggyakoribb képviselője a CTB-Locker – közölte az informatikai és információbiztonsággal foglalkozó Kürt Zrt.  A közlemény szerint a cég az elmúlt hónapokban több száz megkeresést kapott, hogy segítsen visszanyerni a zsarolóvírusok miatt elveszített adatállományokat. A váltságdíj ellenében az adatok titkosítását feloldó programok (ransomware) ellen azonban egyelőre nincs tökéletes védelem – hangsúlyozzák a közleményben. Hozzáteszik: még a fizetés sem jelent garanciát arra, hogy az érintett viszontláthatja a hozzáférhetetlenné tett adatait.

CTBLocker
Kertész Zoltán, az évente mintegy négyezer sikeres adatmentést végző Kürt üzletágvezetője elmondta: tapasztalataik szerint súlyos károkat okoznak a CTB-Locker és a hasonló zsaroló vírusok. Azonban még a legfejlettebb adatmentő megoldásokkal sem lehet minden esetben visszaállítani az elérhetetlenné vált fájlokat. A cégnél folyamatosan dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak a helyreállításra, és csökkenteni tudják a teljes adatvesztés kockázatát.
Jelenleg az egyetlen hatásos ellenszer a megelőzés – szögezte le Kertész Zoltán.
A Kürt ezért a felhasználóknak tudatos és rendszeres adatmentést javasol hálózatra nem kapcsolt külső adathordozókra a bekövetkezett károk minimalizálása érdekében, a támadások kivédésére pedig a rendszeresen frissített védelmi szoftverek használatát.
A Kürt a zsarolóvírus működésértől közölte: először felugrik a számítógép képernyőjén egy látszólag ártalmatlannak tűnő ablak, és figyelmeztet, hogy a gép veszélyben van, ezért ajánlott egy vírusellenőrzés futtatása. Mivel az ablakot bezárni nem lehet, és nincs lehetőség a művelet mellőzésére, a felhasználók engedelmeskednek és ezzel lefuttatják a vírust. Ezt követően kapnak egy újabb üzenetet, miszerint az adatokat titkosították, de megfelelő összeg ellenében visszakaphatják őket. A váltságdíjak eltérőek, de nem biztos, hogy a fizetést követően az adatokat valóban visszakapja az érintett.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22