Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A magyar honfoglalás korába kalauzolja el az érdeklődőket az Árpád népe – Gyula népe elnevezésű kiállítás, amelyet március 11-én, pénteken nyitnak meg a nyíregyházi Jósa András Múzeumban – közölték a szervezők pénteki sajtótájékoztatójukon a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. Bene János, a nyírségi közgyűjtemény igazgatója kiemelte, hogy a május 8-ig nyitva tartó tárlaton bemutatják azokat a leleteket, amelyek az ásatások során kerültek elő az Alföldön.
Hozzátette: a már több városban bemutatott kiállításnak kísérő rendezvényei is lesznek, a nyitónapon honfoglalás kori viseleteket ismertetnek, továbbá kézműves foglalkozást tartanak, az egykori íjászatról Mónus József, többszörös távlövő világbajnok is tart előadást.

6897 (1)
A későbbi napokon múzeumpedagógiai foglalkozásokat rendeznek, szombatonként pedig tarsolylemezeket, hajfonatkorongokat, edényeket és nyílhegyeket is készíthetnek majd a “Honfoglalkoztató Műhelybe” látogatók.
Jakab Attila, az intézmény régészeti osztályának vezetője elmondta, hogy március 22-én a honfoglaló és a sztyeppei műveltség kapcsolatáról, április 5-én a kor Felső-Tisza-vidéki életéről, valamint április 12-én az algyői honfoglalás kori temetőben talált leletekről, illetve április 26-án a honfoglaló elit életéről is hallható előadás.
Madaras László régész, a kiállítás kurátora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szolnoki Damjanich János Múzeum Árpád népe – Gyula nép című kiállítását számos magyarországi városban bemutatták már, eddig több mint százezren tekintették meg az ásatások során talált honfoglalás kori leleteket.
A tárlat anyagát öt múzeum leletanyagából válogatták össze, láthatók például a kétpói lovas sírból előkerült aranyak, továbbá ritkaságnak számító díszített és díszítés nélküli ezüstcsészék, aranyövek, bronzcsatok, az utóbbiak között a valamikori törzsfőnökök viseletéhez tartozó oroszlános csat is.
A női viselet ékköveinek számító aranyozott ezüst, vagy vörösréz hajfonatkorongokat szintén bemutatnak. S megtekinthető az egyetlen olyan tárgy is, amelyen hiteles rovásjel található. Fegyverek, szablyák, nyílcsúcsok szintén láthatók, valamint a lovak honfoglalás kori kantárdíszei, zablái, kengyelei és övveretei is.
A régész külön hangsúlyozta: nem csak a felnőtt látogatóknak, hanem a gyermekeknek is készítettek katalógust a kiállított tárgyakról, hogy hiteles információkhoz juthassanak a magyar honfoglalás idejéről.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22