Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Február tizenötödikén kezdődött meg a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében beszerzett mobilgátrendszerek használatára történő felkészítés, elsőként a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok polgári védelmi és műszaki szakemberei ismerkedtek a rendszerrel, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint hatszáz embert készítettek fel ezek használatára. A 2015 évben felmérték és kijelölték azokat a helyszíneket, ahol a BM OKF által beszerzett mobilgátakkal az árvizek elleni védekezés hatékonysága fokozható. A mobilgát használatának egyik feltétele, hogy az erre tervezett állomány a gátak alkalmazásának módját elsajátítsa és szakszerűen tudja a gátrendszert kiépíteni.

This slideshow requires JavaScript.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében március másodikán kezdődött tizenegy helyszínen a felkészítés, amelyben hatszázötvenheten sajátították el a rendszer használatára vonatkozó ismereteket. Így Mátészalkán, Csengerben, Nagykállóban, Kisarban, Vásárosnaményban, Kisvárdán, Eperjeskén, Gávavencsellőn, Tiszadobon és Kemecsén folytak felkészítések a mobilgát használatával kapcsolatosan.

Az elméleti felkészítésen a mobilgátrendszer jellemzőivel, annak részeivel, az összeszerelés módjával, a rendszer alkalmazhatóságával, valamint a betartandó biztonsági előírásokkal ismerkedtek meg a résztvevők, majd a szakszerű telepítés és a rendszer összeállításának sarkalatos pontjait tekinthették meg a képzésben részesültek. A harmadik szakaszban pedig a résztvevők nyolc-tízfős csoportokban gyakorolták a mobilgátelemek telepítését, vízzel való feltöltését, bontását és karbantartását.

A vízzel feltölthető tömlős mobilgát hatékony védelmet nyújt a hirtelen kialakuló árvizek ellen, de alkalmas a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is. Rendkívül gyorsan bevethető, telepítéséhez kevés emberre van szükség, rögzítés nélkül használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon. Alkalmazható bel- és külterületen, tárolása egyszerű, könnyen szállítható, és ami különösen fontos, környezetbarát, így használata során nem keletkezik veszélyes hulladék. A mobilgátak hosszú ideje számítanak rendszeresen alkalmazott és megbízható védekezési eszköznek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A mobilgát gyors védelmet jelent nehezen megközelíthető, rossz közlekedési infrastruktúrával rendelkező településeken is, hiszen működtetéséhez nincs szükség jelentős emberi erőkre, illetve eszközökre, emellett kiváltja, illetve jól kiegészíti a homokzsákos védekezést.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22