Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az Együtt 4 év alatt duplájára emelné a háziorvosi képzés keretszámait, még az idén 25 százalékkal megemelné a praxispénzt és azonnal megszüntetné a háziorvosok iparűzési adókötelezettségét – mondta el mai sajtótájékoztatóján Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja Nyíregyházán. Hozzátette: a háziorvosi rendszerben azonnali cselekvésre van szükség, különben 2020-ra egymillió magyar maradhat ellátás nélkül.

This slideshow requires JavaScript.

Ha minden így megy tovább, 4 év múlva az országban 1 millió embernek nem lesz háziorvosa, 400 praxis lesz betöltetlen – mondta el Hajdu Nóra. A háziorvosi kar vészesen elöregedőben van, a háziorvosok 45 százaléka 60 éven felüli, ezen belül 27%-a 65 éven felüli, 15%-a 70 éven felüli, a háziorvosok mindössze 10%-a fiatalabb 40 évesnél. Évente csupán 80-100 fiatal orvos jelentkezhet háziorvosi rezidensképzésre, és még ezt a keretszámot sem tudják betölteni, évek óta. A végzett frissen szakvizsgázott háziorvosok fele pedig külföldön kezd el praktizálni. Emiatt a háziorvosok átlagéletkora jelenleg 57,5 év, ez két év múlva eléri a hatvanat – vázolta a helyzetet Hajdu.
Az Együtt olyan, végrehajtható és finanszírozható javaslatokat mutat be, amelyek a mindennapok egészségügyi problémáira adnak választ – mondta el a párt elnökségi tagja. Az egészségügy demokráciakérdés is, hiszen akiknek nincs anyagi lehetőségük a megfelelő ellátás megfizetésére a széteső társadalombiztosítási rendszeren túl, ma nem juthatnak megfelelő ellátáshoz az ország számos pontján.
Az Együtt a józan középút pártja. Ennek jegyében készítünk szakpolitikai indítványokat is: egyszerű, szakszerű és megvalósítható javaslatokat teszünk, nem nagyokat álmodunk, nem fűt minket reformláz – mondta el Hajdu Nóra, majd ismertette pártja szakpolitikai javaslatait:
 A háziorvosi szakorvosképzés kereteit 4 év alatt a duplájára, 200 főre kell emelni.
 A praxispénzt még az idén 25 százalékkal meg kell emelni, hogy fedezetet nyújtson az elengedhetetlen alapbéremelésre! Korszerű informatikai fejlesztés, újraindított középfokú ápolóképzés és kevesebb adminisztratív teher kell! Korszerű műszerekre, ezekre pályázatok kiírására van szükség.
 Az egy orvos + egy ápoló = egy praxis munkamegosztás helyett támogatni kell a csoportpraxisok és a praxisközösségek létrehozását. Ki kell dolgozni ennek jogi, szakmai és pénzügyi feltételeit, és az általuk felvállalható többlet feladatok személyi és tárgyi feltételeinek támogatási rendszerét.
 Több ápolónak és szakdolgozónak kell segítenie a háziorvosok munkáját. Ehhez újra kell indítani a középfokú ápolóképzést. Meg kell szervezni az egészségügyi adminisztrátorképzést, támogatni kell a praxisok ilyen irányú létszámfejlesztését.
 A háziorvosokat és a közfeladatokat ellátó OEP-finanszírozású egészségügyi szolgáltatókat mentesíteni kell az iparűzési adó alól és az iparkamarai regisztrációs díj alól.
 Azokon a területeken, ahol a betöltetlen praxisok miatt veszélyben van a lakosság ellátása, tegyék lehetővé, hogy a megyei kormányhivatal népegészségügyi szerve átvehesse az önkormányzatoktól az egészségügyi alapellátás szervezésének felelősségét! Az operatív irányítás a járási hivatalokhoz, a szakmai irányítás a megyei kormányhivatalokhoz kerüljön!

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22