Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Helmeczy: Nyíregyháza semmibe veszi a jogerős ítéletet

Egy napig maradhatott állásában Orosz Zoltán azt követően, hogy bíróság kötelezte a NYÍRVV-t az egykori raktáros munkaviszonyának helyreállítására! Dr. Helmeczy László, Orosz Zoltán jogi képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: ügyfelét, ahogy visszavették el is bocsátották, ezúttal arra hivatkozva, hogy nincs megfelelő szakmai végzetsége az egyébként 22 évig ebben a pozícióban dolgozott munkavállalónak. 

This slideshow requires JavaScript.

Helmeczy a sajtótájékoztató végén kitért a fürdővendég nagy botrányt kavart megverésére, ami a Sóstó Gyógyfürdőnél történt még 2015 novemberében, valamint reflektált a helyi sajtóban megjelent vitára, mely Nagy Miklós és a Város-kép Kft. között alakult ki.

Megint kirúgták Oroszt!

Helmeczy elmondta, a NYÍRVV ügyvezetőjének a magatartása súlyosan sérti Orosz Zoltán személyiségi jogait. A bíróság jogerős ítélete egyértelmű: eredeti munkakörébe, vezető raktárosi pozícióba, meghatározott fizetés mellett vissza kell venni.

Orosz Zoltán kálváriája 2013 márciusában kezdődött és úgy tűnik, még 2016 márciusában újabb lapokat nyitnak a tárgyalási jegyzőkönyvben. Mint emlékezetes, Orosz tortúrája az után kezdődött el, hogy vélelmezte, a városüzemeltetési cégnél olyan munkákat számláztak le, amik el sem készültek, így felügyelő bizottsági tagként feljelentést tett az ügyészségen. A feljelentést követő ötödik napon rúgták ki rendkívüli felmondással Oroszt a NYÍRVV-től.  Indokként az állt a felmondásban, hogy megsértette a keresőképtelenségi szabályokat, mivel az alperes álláspontja szerint Orosz annak ellenére, hogy táppénzen volt, munkát végzett.  (Képviselőként részt vett Kótajban egy testületi ülésen – a szerk.)

A 2016. januári jogerős ítélet kimondta, hogy a korábbi munkaszerződésnek megfelelően, változatlan feltételek mellett kell visszahelyezni a munkavállalót. A mostani felmondás indoklása már-már kabaréba illik: nincs megfelelő iskolai végzetsége Orosz Zoltánnak a munkakör betöltéshez és egyébként is, időközben egy magasabb iskolai végzettséggel rendelkező munkavállaló látja el a feladatokat.  A felmondás indoklásában az is szerepel, hogy Orosz Zoltán nem rendelkezik a szükséges végzettséggel.

Orosz értetlenül szemléli az újabb kirúgását, hiszen 22 évig töltötte be a vezető raktárosi pozíciót és minden ismerettel, tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy feladatát megfelelően ellássa.  Neki ugyanakkor van erkölcsi bizonyítványa, nem úgy, mint a 83 millió forint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlenkezeléssel vádolt ügyvezető, Bocskai Péternek, aki – Orosz legjobb tudomása szerint – csak érettségivel és egy kárpitos szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezik. Mint ismeretes, Bocskai nyelvvizsga bizonyítványát, mivel azt bűncselekmények elkövetésével szerezte meg, a hatóság elkobozta. Bocskai Péternek nincs erkölcsi alapja, hogy bárkit megítéljen – különösen nem úgy, hogy közben a cég műszaki osztályának anyagbeszerzője meg gyógymasszőr.

Nem jogkövető magatartás következménye

Dr. Helmeczy László reagálva a Nagy Miklós és a Város-kép Kft. közötti jogvitára, kifejtette: neki nem tiszte és nem is feladata Nagy Miklóst figyelmeztetni, ugyanakkor az tény, hogy a Városi Televízió egykori főszerkesztője most tartozik. A tartozás elsősorban abból adódik, hogy a Nagy Miklósnak jogerősen megítélt kártérítést a Város-kép Kft. nem fizette ki, így végrehajtást kellett kérni a cég ellen. Ennek költsége jelentős anyagi terhet rótt Nagy Miklósra, vagyis ismét a nem jogkövető magatartás okozta a kialakult helyzetet.

 A panaszok alaposak – újból nyomoznak

 Helmeczy a sajtótájékoztató végén kitért a fürdővendég nagy botrányt kavart megverésére, ami a Sóstó Gyógyfürdőben történt még 2015 novemberében. A súlyos testi sértés kísérlete miatt indult nyomozás különös fordulatairól elmondta az ügyvéd, hogy a nyomozást lezáró határozatot megtámadták, hisz alapvető tévedéseket tartalmaz.

Mint emlékezetes: az incidens 2015. november 23-án 20 óra után pár perccel, a zárórát követően a fürdő öltözőjében történt, miután az ott szolgálatot teljesítő „biztonsági őr” fizikailag bántalmazta a fürdővendéget, aki ezt követően feljelentést tett.  A nyomozás befejezését követően a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. január 26. napján kelt határozatával megszüntette a nyomozást a biztonsági őrrel szemben, mert az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított jogos védelmi helyzetben járt el, ezért nem büntethető.

Ezt a határozatot támadta meg a sértett és panaszát a Megyei Főügyészség alaposnak tartotta, így elrendelte a nyomozás folytatását. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a rendőrség a nyomozás határidejének lejártakor kérte az eljárás határidejének két hónappal való meghosszabbítását, mivel akkor még a nyomozók is úgy látták, hogy nincs az ügy kellőképpen felderítve. A Nyíregyházi Járási és Nyomózó Ügyészség azonban nem járult hozzá a hosszabbításhoz és a nyomozás lezárásra adott utasítást.

Lapunk kérdésére, hogy a rendőrség felkutatta-e azt a rejtélyes tanút, aki a nyiregyhaza.hu-n nyilatkozott, az ügyvéd elmondta, hogy nem tud ilyen tanú kihallgatásáról, de véleménye szerint ilyen tanú nem is létezik. Ez azért különös, mert a lezáró határozatban vázolt tényállás szerint pontosan az történt, amit az a bizonyos tanú a nyiregyhaza.hu munkatársának nyilatkozott. A sértett vendég elmondása szerint az a tanú nem is létezhet, hiszen rajta és barátján kívül csak a biztonsági őr volt jelen az incidensnél.

A nyomozás eddig arra sem adott választ, hogy a egy nyíregyházi gimnázium végzős, egyébként nappali tagozatos hallgatója hogyan lehetett biztonsági őr, vagy – ahogyan a Sóstó Zrt. nyilatkozza – pénzszállító munkakörben a családi vállalkozásban. Mint ahogyan az újra indított nyomozásnak arra is választ kellene adnia: egyáltalán rendelkezett-e a 18 éves gyanúsított személyi biztonsági feladatok ellátására és pénzszállítás feladatok ellátására engedéllyel és vizsgákkal.

Móricz Csaba

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22