Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A vezető republikánus elnökjelölt két kézzel szórja ki az ablakon Reagen elnök értékrendjét. Az elnökjelölt kiáll a dolgozók szociális érdekeiért, de úgy, hogy mindezt az erőteljes nacionalizmus bázisán teszi – ez pedig több baloldali szerint szimpla fasizmus. Trump tervezett vámrendszerét Amerika már 1930-ban kipróbálta és az akkor katonai konfliktusokhoz vezetett. Európában már jó ideje tapasztaljuk a tradicionális pártok és a hagyományos politikai centrum megrendülését. A hétvégén ennek az előrengése elérte Németországot,amelynek természetesen következményei lesznek az euró-övezet és az Európai Unió jövőjére nézve is.

trump-3-e1444843255223-1940x1089

 

A csóvás ember

Az Egyesült Államokban eközben Donald Trump kampányrendezvényein történt erőszakos incidensekkel egy újabb dimenzióba lépett a politikai feszültség. Elég volt például a halvány gyanú, hogy Soros György állhat Trump rendezvényeit megzavaró tüntetők finanszírozása mögött, az máris amerikai kommentelők százainak antiszemita vádaskodását vonta magával. Hillary Clinton válaszul gyújtogatónak nevezte a vezető republikánus elnökjelöltet, amely felidézheti bennünk Ady „csóvás ember” analógiáját Tisza Istvánról.

Trump szabadkozik, hogy ő csupán „üzenetközvetítője” az amerikai társadalom bajainak. El kell ismerni, hogy akárcsak Európában, a tengerentúlon is érezhető a régi politikai garnitúra legitimációs válsága. Választók milliói idegenedtek el és fordulnak el undorral a hagyományos pártokráciától. Valóban, a súlyos feszültség az egyes társadalmi csoportok között akár az 1860-as amerikai elnökválasztás képét is előhívhatja a megfigyelőben.

Nancy Reagen március 6-i halálával mintha az amerikai konzervativizmus 1980-as évektől gyakorolt neoliberalizmusa is sírba szállt volna. A republikánusok a piac primátusát hirdették az állammal szemben és dicshimnuszokat zengtek az individualizmusról, szembeállítva a visszamaradottnak tekintett állami beavatkozással. Ennek viszont most vége, Trump két kézzel hajítja ki ezeket a dogmákat az ablakon.

Mivel kacérkodik Trump?

Egyes baloldali körök már Trump fasizmusáról beszélnek, hiszen ellentétben a hagyományos jobboldallal, a fasiszta ideológia áll ki a dolgozók szociális érdekeiért, de úgy, hogy mindezt az erőteljes nacionalizmus bázisán teszi. A lecsúszott társadalmi csoportok frusztrációját pedig fűti az, hogy 1998 és 2013 között 5.3 millió feldolgozóipari állás tűnt el – illetve került

Trump azt állítja, hogy ő megoldaná a befektetési gondokat azáltal, hogy egyszerűen széttépné a nemzetközi kereskedelmi szerződéseket és egyoldalúan magas vámtarifákat vezetne be. Közölné a munkahelyeket külföldre kiszervező amerikai cégvezérekkel, hogy 35-45 százalékos vámot vet ki azon árukra, amelyeket azok vissza akarnak szállítani az USA-ba. Ezen lépések jogilag nem lehetségesek, de Trump fütyül rá.

Szakemberek viszont figyelmeztetnek, hogy ha Trump visszaállítaná az 1930-ban életbe léptetett Smoot-Hawley vámrendszert Kínára és Latin-Amerikára, akkor más aspektusait is visszahozná annak az évtizednek: a Nagy Depressziót és a globális katonai konfliktusokat.

Káncz Csaba – privatbankar.hu 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22