Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Csütörtökön, Tiszadobon, az Andrássy Kastélyban tartotta kihelyezett ülését a Megyei Védelmi Bizottság, amelyen a BM OKF részéről Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő is részt vett. Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte a bizottság tagjait és a meghívott vendégeket, majd ismertette a hat napirendi pontot, amelyet kihelyezett ülésen tárgyaltak meg a résztvevők. Elsőként, Bán György, Tiszadob polgármestere bemutatta a települést, aki elmondta- közigazgatásilag Szabolcs, kultúrtörténeti gyökereiben inkább Hajdú, megélhetésének kényszervonzalma, főként az elmúlt évtizedek ipari-kenyere nyomán, Borsodhoz köti a települést- amely ezerhektárnyi természetvédelmi területtel rendelkezik.

This slideshow requires JavaScript.

A napirendek tárgyalásánál elsőként Nagy Zoltán tű. alezredes, a bizottság titkára ismertette az SzMSz kapcsán a helyi védelmi bizottságok, valamint az idei feladat és pénzügyi tervvel kapcsolatos teendőket, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója következett, amelyet Varga Béla tű. ezredes, megyei igazgató távollétében, Nagy József tű. ezredes, igazgatóhelyettes ismertetett.

Az ezredes a beszámolóhoz kapcsolódó szóbeli kiegészítésében elmondta: a megye mind a 229 településén ellenőrizték a vízelvezető árkokat, a belvízi védekezéshez szükséges eszközöket, a vízkár-elhárítási terveket, valamint 227 közbiztonsági referenst is felkészített az igazgatóság a védelmi igazgatás rendszeréből. Az igazgatóhelyettes kiemelte: a járási és települési mentőszervezetekkel a köteles polgári védelmi szervezet tagjaival együtt, több mint 12 ezer ember vonható be egy esetleges ár, vagy belvízi védekezésbe, nagy hangsúlyt fektetett az igazgatóság a veszélyes üzemek ellenőrzésére, a különböző gyakorlatokra az elmúlt esztendőben, amelyek az idei évben folytatódnak.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a vízügyi védvonalak mentén elkészült fejlesztésekről, műtárgyakról beszélt, valamint röviden ismertette a 2020-ig megvalósuló és betervezett hét fejlesztést, amelyek a megyében élők biztonságát növelik, így a tivadari híd is megújulhat, hiszen a folyómederben és az ártéren elhelyezkedő hídpilléreknek jelentős a visszaduzzasztásuk, ez pedig problémát okoz az árvizek levezetésében, emellett pedig a Túr gátrendszere kiépülhet- hangzott el a bizottsági ülésen.

A honvédségi beszámolót követően a kihelyezett ülés végén a résztvevők megtekintették a felújított Andrássy kastélyt, amely romantikus stílusban épült Meinig Arthur építész tervei alapján 1880-1885 között, Magyarország miniszterelnöke és az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere, gróf Andrássy Gyula megbízásából.

A kastély egyik különlegessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, az év 12 hónapjának megfelelően 12 tornya, 52 hetének megfelelően 52 szobája és 365 napjának megfelelően 365 ablakszeme van – hangzott el a bejáráson kapott tájékoztatón.

Tudósító-fotó: Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22