Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A már azonosított Khalid el-Bakraoui mellett a gyanú szerint egy másik férfi is részt vett a brüsszeli Maelbeek metróállomáson két nappal ezelőtt elkövetett merényletben – jelentette csütörtök reggel a RTBF belga közszolgálati televízió. A csatorna név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt közölte, a biztonsági kamerák rögzítették, hogy egy nagy táskát cipelő ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróban.

g_516936294_europress_eza-1024x576
Az RTBF szerint egyelőre nem tudni, hogy a második gyanúsított is meghalt-e a robbantásban. A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem reagált a közszolgálati televízió híreire.
A hatóságok szerdán azonosították a metróban robbantó Khalid el-Bakraouit, akinek a testvére, Ibrahim egyike volt a repülőtéri merénylőknek.

A belga titkosszolgálatok tudták, hogy támadás érheti a repteret

Az izraeli Haaretz hírportál ír arról, hogy a keddi támadás részleteit az Iszlám Állam fővárosának számító szíriai Rakkában tervelték ki.  A lap szerint mind a belga mind a nyugati titkosszolgálatok pontos figyelmeztetést kaptak arra vonatkozóan, hogy terrortámadás várható Brüsszelben kedden. A titkosszolgálatok állítólag még azt is szinte maximális bizonyossággal tudták, hogy a reptér és a metróhálózat lehet a célpont.

Jelenleg úgy tűnik, mindkét támadásban kulcsszerepe volt a múlt héten, Brüsszelben elfogott Salah Abdeslamnak.

A lap szerint most az általa vezetett terrorsejt attól tartott, hogy Abdeslam a nyomozás során tett vallomásokban esetleg leleplezi a készülő támadást, ezért döntöttek, úgy hogy kedden élesítik a bombákat Brüsszelben.

Bár emelték a terrorkészültségi szintet Európa szerte, aggodalomra adhat okot az a tény, hogy számos olyan alvósejt csatlakozott az Iszlám Államhoz, amelyek a közeljövőben bármikor támadást intézhetnek akár Belgium, de más európai ország ellen is.

Erdogan: az egyik elkövetőt Törökország kiutasította

A keddi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában. Elmondta, hogy


Törökország tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit.

Erdogan hozzátette: a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, s a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről.

A CNN arról értesült, hogy a Törökországból kiutasított férfi nem más, mint Ibrahim El Bakraoui, a reptéri öngyilkosmerénylők egyike.

Forrás: atv.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22