Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az ESZOSZ által átvert, tönkretett 2800 munkavállaló tortúráját Önök ismerik. Nyugodtan mondhatom, hogy mi olyanok vagyunk, mint egy túlélő show celeb versenyzői, mindent túlélünk. A különbség annyi, hogy ez a való világ, s a tét is igazi, az életünk. Kálváriánk közel közel 10 hónapja tart, közben túléltük a karácsonyt, megszenvedtük a hideg, fűtetlen lakásokat, s most holnap már itt a húsvét. Remélem azt is túléljük, ha nem is olyan luxus körülmények között, mint az ESZOSZ vezetői, akik valószínűleg jól megszedték magukat, minket kihasználva, s valahol éppen a hasukat süttetik, netán a bankszámlájukban gyönyörködnek. – Áll az ESZOSZ károsultak tájékoztató levelében

This slideshow requires JavaScript.

A károsultak szerint megtehetik, mert úgy néz ki, büntetlenül megússzák a nagy átverést, a kormányt különösebben nem izgatja, hogy mi történt, azzal meg egyáltalán nem foglalkoznak, hogy mi lesz velük, mi történik a nyomorban, kilátástalan helyzetben élő családokkal. Saját bőrükön is tapasztalják:  “mindenki annyit ér, amennyije van”.  A kormány szerint,  értéktelen, élősködő emberek akik nem tudunk jó lakni a sok-sok ígérettel, amivel hitegettek őket- vélekednek a károsultak.

Naponta halljuk, látjuk a reklámokban, hogy a magyar reformok működnek, lényegében megszűnt a szegénység, nincs éhező gyermek.Éhező gyomorral, embertelen körülmények között élve kérdezzük ilyenkor, hogy ezek az urak hiszik is amit mondanak, vagy tisztában vannak azzal, hogy nem mondanak igazat? A mi sorsunk, életünk tényleg nyitott könyv mindenki előtt. Azok vagyunk, akiknek az életükön kívül, semmije sincs, csak a hite, reménye, hogy egyszer még el tudjuk magunkat, családunkat tisztességes munkával tartani. A mi ünnepeink egyformák. Tavaly karácsonykor is sok társunkkal együtt ott voltunk Csapó utcai ételosztáson, most itt vagyunk a Petőfi téren, hogy húsvétkor, legalább egy nap meleg ételt együnk.Igen, így működnek a magyar reformok. Talán,ha Lázár úr és Balogh úr, egy hétre cserélne velünk, akkor a cinikus, üres, semmitmondó ígéreteken túl, mást is tudnának-és gyorsabban-értünk tenni.

Az elmúlt hónapokban ügyünkben lényegében semmi sem történt.

A károsultak nagy részének munkajogi helyzete még mindig nem rendeződött /így lényegében munkát sem tudnak vállalni, közmunkára sem jogosultak, és nem kaphatnak foglalkoztatást helyettesítő támogatást sem, többjük papírjai még mindig a végelszámolónál vannak.. Néhányan hozzájutottak a papírjaikhoz, a többség azonban nem. Bért, az elmúlt 8 hónapban nem kaptak, így legális jövedelme a családok többségének nincs. Időközben voltak akik közmunkához jutottak, de az elszámolás köztük és a cég között nem történt meg.

A kormány vizsgálata még tavaly szeptember végén megállapította az ESZOSZ vezetőinek a felelősségét, erről Lázár úr és Csepreghy úr is többször nyilatkozott. De, hogy a kulisszák mögött mi történt, azt nem tudható.

“Egy biztos, hogy a 2800 ember képviselőivel a kormányzat képviselői nem álltak szóba, levegőnek néznek bennünket”

A szövetkezet október közepén elindította a végelszámolást.  A felkért végelszámoló elkezdett levelezni az emberekkel, hosszú, több oldalas levelekkel, amit a többség nem is értett. A károsultak szerint  ez belátható időn belül nem vezet semmilyen eredményre. Jelenleg már a második végelszámoló próbálja a kusza szálakat kibogozni, kevés sikerrel. A szövetkezetnek vagyona nincs, így csak a kormányra, a bérgarancia alapra számíthatnak.

A családok nagy részének még mindig nincs legális jövedelme, többeket már kilakoltattak, sokuknál kikapcsolták az áramot. A munkaügyi hatóságok széttárják a karjukat, mondván ők nem tehetnek semmit. Ebben az ütemben a 2800 család sorsa még 2016 végén is, a mostanihoz hasonlóan, rendezetlen lesz.

Közel 1000 munkavállaló munkaügyi bírósághoz fordult, az ügyek többségét Szolnokon tárgyalják, ahova nincs pénzük a Hajdú-Bihar megyei károsultaknak elutazni. A bíróság megtehetné, hiszen hasonló perekről van szó – az összegek lehetnek csak eltérőek-, hogy egyesíti a beadványokat, és egy eljárás keretében hozza meg döntését.

Jelenleg többen vannak, akiknek a tárgyalása valamikor 2016 első félévében lesz.  A bíróság eddig minden esetben a munkavállalók javára ítélt, több százezer forintos elmaradt juttatásokról van szó. Van olyan, akiknek 680 ezer forint ítélt meg a bíróság. Mivel a szövetkezetnek tudomásunk szerint nincs vagyona, így ugyan papíron van pénzük, de azért a piacon nem adnak semmit.

Véleményük szerint a megoldás lehetne ha a kormány egy azonnal létrehozandó, kormányzati segélyalapból , gyorssegélyben részesíthetné a károsultaknak, akiknek a névsora minden megyében a munkaügyi központok rendelkezésére áll.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22