Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Húsvétkor nyuszik százezrei kerülnek új gazdáikhoz, s mint minden kedvencnek, nekik is megfelelő ellátásra van szükségük. A Nyíregyházi Állatpark fontos küldetésének tartja a felelős állattartás fontosságának hangsúlyozását, ezért húsvét hétfőn a magyar parasztudvarban a nyuszi simogató mellett szaktanácsadásban is részt vehetnek a látogatók, ahol tippeket kapnak az újdonsült gazdik a helyes nyúltartásról.

nyuszik (33)
Íme a legfontosabb tartási tudnivalók:
A tapsifülesek formagazdagsága óriási—az óriásnyulaktól kezdve a legkisebb tengerimalac nagyságú „toy” nyusziig sok fajtájukat kitenyésztették.
Figyeljük minden nap kedvencünket, az egészséges állat élénk tekintetű, szép bundájú, jó kondícióban van, és óriási mozgásigénnyel bír. Fontos hogy olyan életteret biztosítsunk, amelyben a fajra jellemző életet élhet új családtagunk.

Az állatot mind kint mind bent tarthatjuk, ha kellően odafigyelünk a körülményekre. Ha a lakásban való tartás mellett döntünk, akkor mindig a leghűvösebb, legszárazabb helyiségben legyen a nyúl helye, mivel sem izzadni sem lihegni nem tud, könnyen hőgutát kaphat, ha a hőmérséklet 27°C fölé emelkedik. Az ideális hőmérséklet 15-21°C között van.
Lakásban legegyszerűbben lecsatolható aljú dróthálós nyúlketrecben helyezhetjük el. Ez legyen tágas, legalább hatszor akkora, mint egy kifejlet állat, hiszen fontos hogy mozogni és tisztálkodni tudjon. A ketrec aljába ujjnyi vastagságú forgácsot tegyünk s annak a tetejére rakhatunk egy marék szénát is-ezzel megakadályozzuk a forgács széthordását. A ketrecbe helyezzünk el egy almos dobozt is, melybe üríthet az állat. Ezt naponta takarítsuk, így elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.
Természetesen kültéren is tartható kedvencünk, napsütéstől óvott helyen, de télen a nagy hidegek ellen szénával jól telerakott kuckót kell biztosítani neki. Az állatkereskedésekben számtalan ketrec közül válogathatunk, de arra érdemes odafigyelni, hogy ezek az állatok nagyon jól tudnak ásni. A szökések ellen a földbe függőlegesen leásott fémhálóval lehet védekezni. Érdemes arra is gondolni, hogy a nyúl számos kint élő állat zsákmánya lehet, ezért védelmet kell biztosítani számára a kóbor kutyákkal vagy akár ragadozó madarakkal szemben is.
Fontos kedvencünknek szabad mozgást is biztosítani – persze felügyelettel. Négyhónapos korától speciális nyuszi hámot is adhatunk rá, és kivihetjük legelni a friss fűbe, vagy szabadon is engedhetjük a lakásban megfelelő óvatossággal,mert könnyen megrághat bármit, a kábeleket, a tapétát, illetve a bútorok lábait és növényeinket is.
Nagyon fontos, hogy helyesen tápláljuk kedvencünket, mert nagyon érzékeny emésztőrendszere van, és ha nem megfelelő ételt kap, könnyen megbetegedhet. A legfontosabb, hogy mindig legyen tiszta víz egy önitatóban éa jó minőségű, száraz széna a ketrecében. Az ideális étrend a lehető legjobban közelítse meg a természetes, alapvetően fűből (a közhiedelemmel ellentétben nem répából) álló takarmányát. A folyamatosan pótolt széna mellett hetente többször is kínáljuk meg nyúltáppal, valamint kiegészítő takarmányként különféle zöldségeket adhatunk pl. fehér-, és sárgarépát, paprikát, spenótot, uborkát és zellert . Káposztából vagy karalábéból csak ritkán és csak nagyon kis mennyiség megengedett. Gyümölcsöket a magas cukortartalma miatt csak módjával érdemes adni az állatnak.
Ha a nyuszi korábban nem kapott zöldséget, vagy három hónaposnál fiatalabb, fokozatosan kell rászoktatni arra (kb. 7-10 nap alatt) – egyszerre csakis egyféle zöldséggel próbálkozva – hogy ne legyen hasmenése tőle. A fokozatosság rendkívül fontos minden új eledel bevezetése során.
Mivel a nyulak szeretnek rágcsálni – a folyton növő metszőfoguk miatt erre szükségük is van – biztosítsunk neki rágni valót. Ez lehet akár egy rágófa, vagy szépia.
Nyulunkat rendszeresen vigyük állatorvosi ellenőrzésre, és évente, kora tavasszal oltassuk be a nyulak vérzéses betegsége (RHD) és mixomatózis ellen. Mindkét vírusos betegség gyorsan elhulláshoz vezethet a nem oltott állatoknál.
A családi kedvencként tartott nyulat mindenképpen ivartalanítsuk, ellenkező esetben könnyen antiszociálissá válik, amikor eléri az ivarérett kort. Ivartalaníttatni csak 8 hónapos kor után lehet, ezért az ellenkező ivarú állatokat addig külön kell választani, vagy várni kell a nyúltárs beszerzésével. A nyúl házilagos szaporítása komoly ismeretek nélkül nem javasolt.
A műtéten átesett jószágok kezesek és nyugodtak maradnak életük végéig, rengeteg örömet okozva gazdájuknak.
Odafigyelő gondoskodással akár 8-12 évig is élhetnek velünk hosszúfülű barátaink.

 

Révészné Petró Zsuzsa – Nyíregyházi Állatpark

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22