Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az Európai Unió különböző szabálytalanságok miatt 121 millió euró (mintegy 37,5 milliárd forint) Magyarországnak járó fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel – tájékoztatta egy neve elhallgatását kérő uniós forrás kedden az MTI-t. A 2007-2013-as pénzügyi ciklusban Magyarországnak járó fejlesztési támogatások közül három programot érintő támogatás folyósításának felfüggesztéséről döntött az Európai Bizottság március 23-án. A neve elhallgatását kérő forrás úgy tájékoztatott, hogy a bizottság 2015 szeptemberében megszakította három uniós finanszírozású program támogatását, majd 2016. március 23-án fel is függesztette a pénzek kifizetését. A múlt szerdai döntés 121 millió euró kifizetését érinti.

Fotó: Kummer János / Napi Gazdaság
Fotó: Kummer János / Napi Gazdaság

A bizottság akkor kezdi meg az összeg további folyósítását, ha a Magyarország kijavítja a szabálytalanságokat és adott esetben büntetést (korrekciót) is elfogad.
Az Európai Bizottság 2015 szeptemberében értesítette Magyarországot arról, hogy megszakítja a programmal kapcsolatos kifizetéseket, mivel az ellenőrzés során szabálytalanságokat találtak a program irányítása körül és ellenőrzési rendszerében. Erről és a szükségeses szabályozások bevezetéséről a bizottság levelet küldött Magyarországnak.
Ezeket a szabálytalanságokat Magyarország azonban nem orvosolta a rendelkezésére álló hat hónap alatt, aminek az lett a következménye, hogy a bizottság szerdán felfüggesztette a kifizetéseket – közölte a forrás.
Tájékoztatása szerint az első, figyelmeztető lépést követően könnyebb lett volna újraindítani a folyamatban lévő programok támogatását, mint most, a második lépést – vagyis a kifizetések felfüggesztését – követően. Ekkor szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá az érintett programot, aminek akár olyan következménye is lehet, hogy az országnak a támogatás egy részét vagy akár egészét is vissza kell fizetnie az uniónak.
Most a magyar hatóságok feladata, hogy a bevezessék a kért szabályozásokat. Amennyiben azok teljesülnek, a bizottság kész akár azonnal folyósítani a támogatási összeget – hangsúlyozta az ügy részleteit ismerő szakértő.
Elmondta: a múlt szerdai döntés három programot érint, amelynek részleteiről Magyarország tájékoztatást adott a bizottságnak. Az unió azok szabályszerűségét ellenőrizni fogja.
A közlés szerint más, függőben lévő kérelmekhez kapcsolódóan Magyarország esetében mintegy 700 millió eurónyi, folyamatban lévő támogatás kifizetését szakította meg vagy függesztette fel az uniós bizottság. Ebbe az összegbe beletartozik a most felfüggesztett 121 millió eurós fejlesztési forrás is.

Több tízmilliárdot érint a felfüggesztés

A portfolio.hu egy közelmúltbeli cikkében már jelezte, hogy készül egy ilyen döntés, amely eltérő forrásai szerint 37,6, vagy 67,6 milliárd forintnyi támogatás felfüggesztését érinti és a TIOP-os pályázatok irányítási és ellenőrzési rendszerével kapcsolatos problémákkal függ össze. Ezek a felfüggesztési mértékek a Portfolio gyors helyzetértékelése alapján a TIOP teljes 7 éves uniós keretének kb. 7,5-13,5%-át tennék ki.

A Portfolio már tavaly ősszel hallotta Brüsszelben, hogy ezen irányítási jogok körüli problémákra akkoriban már az EUTAF is felfigyelt. Azóta az történt, hogy a kifizetésekre vonatkozó megszakítási döntés most átlépett egy még szigorúbb fázisba (nehezebb elérni a Bizottságban a döntés feloldását): a kifizetések felfüggesztésébe. Ilyenre egyébként korábban volt már példa a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) első három prioritásában, ott is a pályáztatási rendszer átfogó problémáival volt gondja a Bizottságnak, és éppen egy éve határozott arról, hogy a kifizetések megszakításából felfüggesztésbe viszi át az ügyet. Aztán a nyári egyeztetések után szeptemberben feloldotta a döntést, így októberben egyszerre bő 200 milliárd forintos tétel zúdult Magyarországra.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22