Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

“Fel fogjuk szántani az országot, mi nem a fotelból fogjuk osztani az észt, hanem küzdeni fogunk, ahogyan eddig.” Olvasható a nyíregyházi jobbik közösségi oldalán-, de mintha ez a harcias kedv nyíregyháza közgyűlésbe nem ért volna ide. Pedig Leveleken még a polgármestert is felnyomták egy okirat-hamisítás miatt.  A jobbik, noha nem is olyan régen a korrupcióról sajtóztak Nyíregyházán arra már nem futotta nekik, hogy a városi ügyekről véleményt alkossanak. No, de nincs ezen mit csodálkozni, hisz az MSZP városi frakcióvezetője, Nagy László sem nyilatkoztatta ki álláspontját folyamatban lévő kínos ügyekről.  Mélyen hallgatnak Ők és nincs ezzel másként a független képviselő, Póka Imre sem.

Nagy László - MSZP
Nagy László – MSZP

A Fidesz meg ami a csövön kifér, csak épp az ellenkező álláspontot szajkózzák: „ itt minden rendben van” – már-már a bakelit lemezjátszó rendszerszintű hibájára emlékeztető felakadással -, miközben  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya végzi a nyomozást 2016. február 10-től a Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó- Gyógyfürdőn projekttel kapcsolatban.

A választásokkor is megfigyelhető volt Nagy részéről ez a passzivitás 

Az ellenzéki összefogás szereposztása elég hamar nyilvánvalóvá vált, Nagyék egy nagyon „simogatós” kampányt bonyolítottak, inkább a párt szociális érzékenységét hangsúlyozva, így Nagy László és az MSZP-s politikusok kampánya enyhén szólva is lagymatagra sikeredett, már-már Fidesz-támogatónak tűnő színjáték volt.

Ami tény

Az MSZP 2014-es nyíregyházi kampányában egyszer sem támadták a városi beruházásokat, egyszer sem volt téma a közbeszerzéseken tapasztalható korrupció gyanú. Még csak érintőlegesen sem volt téma a Sóstó-fejlesztés mindenki számára nyilvánvaló katasztrofális kivitelezési minősége és ez a hozzáállás 2016-ra sem változott.

Látszólag érthetetlen

A Fidesz vezette város, élén dr. Kováccsal, a 2014-es választásokkor több évre elegendő negatív kampánytémára adott muníciót. Az MSZP városi szervezete nem használta ki a lehetőséget. Óhatatlanul arra gondol az ember, hogy az MSZP passzivitásának az oka valamilyen háttérben kötött alku lehet.

A nyíregyházi képviselőtestületben összesen hét, magát ellenzékinek valló képviselő nézz farkasszemet a Fidesz terebélyes frakciójával. Ebből a DK és az Együtt képviselője az, aki valóban mer konfrontálódni helyi ügyekben a polgármesterrel. A többi néma csend!

A DK és az Együtt képviselője arra a kérdésre válaszolva, hogy nem érzik-e magukat egyedül az ellenzékiségben, egyértelműen úgy fogalmaztak, hogy gyakorlatilag csak ketten mernek kiállni a közvéleményt is foglalkoztató helyi ügyekkel kapcsolatban. A következő kérdésre, hogy a többi ellenzéki képviselő miért nem támogatja őket munkájukban, nem kaptunk választ, arra hivatkozva: más pártok belügyével nem kívánnak foglalkozni.

Ami tény: a 2015 októberében kirobbant Sóstó botrány vagy a NYÍRVV ügyvezetőjének bírósági tárgyalása sem a jobbiknak, sem a MSZP nyíregyházi képviselőcsoportjának nem téma. A Jobbik még akkor sem vetődik rá az ügyre, amikor egy cikk a Sóstó beruházással kapcsolatban közvetett kapcsolatról ír a kivitelező cég és az MSZP között. Pedig mint tudjuk, a Jobbik ott rúg egyet az MSZP-be, ahol csak tud; és kommunikációjában lépten-nyomon megfigyelhető az MSZP negligálásának szándéka.  De nem Nyíregyházán!

Persze, nem értünk mi ehhez, vagy ahogyan Nagy László frakcióvezető fogalmazott egy cikkel kapcsolatban „miért kell nekünk mindenkibe belerúgni?”

A nyíregyházi MSZP „frakciója” nem sokban különbözik a Fidesz helyi szervezetétől, vagy legalábbis látható különbséget nehezen lehet felfedezni. Igaz, országos ügyekben – valószínűleg párt direktíváknak megfelelően – hallatják ellenvéleményüket, csakhogy egy városi képviselőnek a helyi, nyilvánvalóan közérdeklődésére számon tartó témákkal kellene foglalkoznia. De nem foglalkoznak vele, mint ahogyan a Jobbik sem tartja időszerűnek a helyi korrupciós, visszaélés gyanús esetekkel foglalkozni; miközben a Jobbik országos pártvezetése frontot nyitott a korrupció ellen.

Így a választások után másfél évvel beigazolódni látszik, hogy valamilyen háttéralku köttetett az MSZP városi képviselőcsoportjának vezetője, Nagy László és dr. Kovács között. Azt nem írhatjuk, hogy frakcióvezető, ahogy dr. Kovács és a helyi média címkézi Nagyot: hiszen’ még csak frakciószerződéssel sem rendelkezik az MSZP, DK, Együtt formáció. (Az egy másik kérdés, hogy jogilag ez mennyire van rendben a közgyűlésben.)

Hogy mennyire jól működik az érdek vezérelte rendszer, erre ékes példa a nyíregyházi önkormányzati MSZP-s politikusának, Nagynak az elmúlt egy éves tevékenysége. Csak pár eset ahol az élet önmagát replikázva szinte ugyanolyan ügyeket hozott a felszínre, mint a szocialista városvezetés idején, amikor is Nagy László volt a polgármester-helyettes: Nagy értékű gépkocsi beszerzés, teljesítés nélküli kifizetés, Sóstó és a NYÍRVV botrány.

Nagy László egyszer sem tartotta fontosnak a megszólalást ezekben az ügyekben!

Nagy László, az MSZP városi szervezetének elnöke határozottan cáfolta, hogy alku lett volna bárkivel 2014-ben: „ ezzel csak akkor lehetne vádolni az MSZP-t, ha országosan sokkal több helyen nyertek, volna.”

Viszont, Nagy állítását az azóta eltelt idő nem igazolja. Sőt!

Vond be az ellenséget a beruházásokba és azt csinálsz, amit akarsz, hisz védve vagy.

Két nagy nyíregyházi beruházás csaknem 4,2 milliárdos szerződéseit pár nap eltéréssel 2013 decemberében írták alá. A nyílt közbeszerzésesekkel elnyert munka: a Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó- Gyógyfürdőn elnevezésű kivitelezési, tervezési munkát a  BAU-VERTIKÁL Kft. valamint  MOR-EX Kft. mint konzorciumi tag nyerte.

A konzorcium kisebbik tagja, a MOR–EX Kft. a pályázat elbírálásakor, 2013 novemberében még csak egy egyetlen főt foglalkoztató kisvállalkozás – 2012-es árbevétele 57 millió forint, 2014-ben már több mint 1 milliárd. A céget betéti társaságként alapította 1991-ben Vajda Tamás és Balogh Zsolt, Vad Sándor és Vincziczki Csaba voltak a kültagok.  A bt 1997-ben alakult át kft-vé, 2001 óta Vincziczki Csaba és Balogh Zsolt a tulajdonosok.

Vincziczki – sok más érdekeltsége mellett – 2006-tól a Kelet Út Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A Kelet Út többségi tulajdonosa 2009-től 2014 februárjáig Cseszák Sándor, aki 2007 decemberétől 2010 májusáig fb-tag volt az MSZP új székházát építő Jókai 6. Irodaház Zrt-ben. Cseszák korábban üzleti kapcsolatban állt Dávid Gyula volt MSZP-s képviselővel, a Táncsics Alapítvány felügyelőbizottságának volt tagjával.

Mindezek alapján nehezen lehetne azt mondani, hogy a Nyíregyházán taroló konzorciumnak ne lenne bekötése a korábbi MSZP-s gazdasági holdudvarhoz. A kapcsolatot egyébként nem is nagyon rejtik véka alá: az Agora-projekt kivitelezését elnyerő MOR-EX képviselőivel például a szerződés szerint az xykeletut@gmail.com jellegű mail címeken léphet kapcsolatba az érdeklődő. Mindenesetre nem tűnik légből kapottnak az a helyi vélekedés, hogy a MOR-EX mögött valójában a Kelet Út áll.

Ezek után nem csoda, hogy „nem volt pénz” a 2014-es kampányra

Még a választási kampány kezdetén egy budapesti stáb komplett koncepcióval állt elő, segítve a nyíregyházi MSZP kampánystábját. A budapesti csapat egy ütős, negatív kampányban látta a győzelemre a megoldást, és ha azt figyelembe vesszük, hogy Nyíregyháza fideszes polgármestere, dr. Kovács Ferenc és a bábuként működő frakciója kellő táptalajt is adott a negatív kampányhoz, borítékolható lett volna a siker – legalábbis a kampánystáb akkor úgy látta. De mit is tartalmazott a pestiek által összeállított kampány? Támadni a beruházásokat, a közbeszerzéseket, a kivitelezések minőségét, a mutyizást, a valóságot. De nem így történt, mivel a stratégiai csapat tervére állítólag nem volt pénz, így hazamentek a messziről jöttek – némi értetlenséggel az arcukon. Eközben a párt belső köréből prominens emberek léptek ki, mert nem tudtak azonosulni a döntéssel. Az egyik kilépett tag így fogalmaz: „átléptek egy határt, amit nem lett volna szabad megtenni”.

Ezek után már csak egy kérdés marad: mennyibe kerül nekünk adófizetőknek ez a hallgatás?  És ha, megvan a kérdésre a válasz, akkor a választások után bő másfél évvel, a városi pletykák is értelmet nyernek… Áprilisban az MSZP városi szervezeténél tisztújítás lesz, jó lenne elgondolkodni és értékelni a választások utáni időszakot.

 

Móricz Csaba

A cikk eredetileg a gepnarancs.hu-n jelent meg

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22