Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Bűnszervezetben elkövetett csődbűncselekmény bűntettével, illetve közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyész egy nyíregyházi ügyvéd által vezetett bűnszervezet tagjait és a velük együttműködő személyeket. A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratának lényege szerint a büntető ügyekben jártas helyi ügyvéd pár évvel korábban elhatározta, hogy létrehoz egy olyan bűnszervezetet, amelynek keretein belül különböző bűncselekményeket fog elkövetni társaival azért, hogy meggazdagodjanak.

This slideshow requires JavaScript.

A bűnszervezet – egyebek mellett – foglalkozott prostitúcióval, illegális cigarettaforgalmazással, valamint gazdasági társaságok színlelt értékesítésével és azok vagyonának eltüntetésével.

A szervezetet irányító ügyvéd a magyar cégtulajdonosoktól esetenként 500.000,- forintot kért azért, hogy a cégüket olyan ukrán személyeknek játsza át, akik azt működtetni nem kívánják, ténylegesen nem is fizetnek a cégért, sőt ők, mint „vevők” kapnak párezer forintot a szükséges okiratok aláírásáért. Olyan is előfordult, hogy az ügyvéd megtévesztette a magyarul nem értő ukránokat, akik azt hitték, hogy magyarországi munkavállalással kapcsolatos iratokat írnak alá.

Az ügyvéd egyik társának az volt a feladata, hogy felkutassa az eladni szándékozott cégeket, illetve az új ukrán tulajdonosokat, míg a másik társa székhelyet biztosított az így külföldi tulajdonba került cégeknek a saját lakásán.

A fenti módon 49 magyar cég került ukrán tulajdonosok nevére. Ezek közül 6 cég jelentős – esetenként több tízmilliós – vagyonnal is rendelkezett, azonban ezt a korábbi magyar tulajdonosok az ügyvéd és társai segítségével maguknak tartották meg. Ezekből az összegekből főként az adótartozásokat kellett volna kifizetni, azonban ez a bűncselekmények miatt elmaradt, ugyanis a vagyon eltűnt.

A 40000 oldalnyi nyomozati irat feldolgozása után a bűnszervezetet vezető ügyvéddel és két társával szemben az ügyész fegyházbüntetés kiszabására, foglalkozástól eltiltásra és vagyonelkobzásra tett indítványt a bíróságnak, míg a többi 37 vádlott esetében – akik a cégek magyar eladói és ukrán vevői közül kerültek ki – ennél enyhébb büntetésre, illetve intézkedésre.

Az ügyvéd és két társa közel nyolc hónapja előzetes letartóztatásban vannak.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22