Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

2015-ben vizsgálatot indított Habony Árpád titokzatos vagyonosodásra ügyében a Vida Ildikó vezette NAV. Kiderült, hogy a tanácsadó 2009 és 2013 között baráti kölcsönökből szerezte a legtöbb pénzt, az említett időszakban nem keresett annyit, mint amennyit törlesztenie kellett. A 444 által megszerzett dokumentumok adnak némi rálátást Habony vagyonszerzésére.

2015 tavaszán vagyonosodási vizsgálatot indított a NAV Habony Árpád ellen. Nem tudni, hogy az akkor még Vida Ildikó vezette NAV önszorgalomból cselekedett-e, vagy bejelentést kapott, de az biztos, hogy nem a vizsgálatot kezdeményező Együtt-elnök, Szigetvári Viktor kezdeményezésére cselekedtek.

habony-arpad1-e1452790583334

A NAV 18 kérdést és számos alkérdést tett fel Orbán tisztázatlan státuszú, de luxuséletet élő stratégiai tanácsadójának azzal kapcsolatban, hogyan tett szert vagyonra 2009 és 2013 között. Habony együttműködő volt, dokumentumokat is küldött az adóhatóságnak a vagyonszerzésről.

A 444 megszerezte a válaszokat, amelyekből a következő tények derültek ki:

Habony Árpád legfőbb bevétele a vizsgált időszakban baráti kölcsönökből állt.
2009 nyarán 20 millió forintot adott neki kölcsön Tombor András, aki jelenleg az állami Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke. Tombor neve felbukkant korábban az UD Zrt.-vel kapcsolatos botrányban is, mint a Dávid Ibolya megbuktatására törő csapat tagja. Tombor lapinformációk szerint Lázár János nem hivatalos tanácsadójaként is működött.
Andy Vajna két ízben is kölcsönt adott Habonynak, mégpedig kamatmentesen. 2010 őszén, filmügyi biztosi kinevezése előtt pár hónappal 100 ezer dollárt (23 millió forintot), 2013 őszén pedig 50 ezer dollárt (11 millió forintot) juttatott neki. Mindkét kölcsönt 2015 végéig kellett visszafizetnie Habonynak.
Habony a vizsgált időszakban nem keresett annyit, mint amennyit kölcsönként kapott. A dokumentumokból megismerhető kereseteiből esélye sem lett volna törleszteni a baráti kölcsönöket.
2009-ben havi átlag (bruttó) egymillió forintot keresett az Adriatiq Islands Group nevű cégnél. Az akkor Vitézy Tamás érdekeltségébe tartozó csoport magyarországi kft.-jének egy ideig ügyvezetője is volt Habony.
2010-ben az Atticus Investments Zrt.-től alig bruttó négymillió forint kapott egész évben. Ezt a céget a korábbi századvéges Heim Péter és a Heti Választ korábban birtokló Lantos Csaba alapította. A felügyelőbizottság elnöke Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró volt.
2011-ben ugyanettől a cégtől évi bruttó 17 millió forintot kapott Habony Árpád.
2011-től 2013-ig egy Press and Belt nevű kft.-től is jövedelme származott Habonynak. Ezt a céget az Halkó Gabriella vezette, aki a Marslakók című kudarcsorozat producere volt, és azóta is nagy beszállítója a köztévének. Itt nagyjából bruttó 3,5 millió forintokat keresett Habony évente.
2013-ban Habonynak egy másik Halkó-cég, a Brand Lab Kft. is fizetett egy kisebb összeget. Ez a cég kölcsönzött a Szépművészeti Múzeumtól tíz antik festményt, darabját havi 15 ezer forintért. A képek aztán abba az ingatlanba kerültek, amelyet Habony volt anyósa bérelt a Szerb utcában.

Forrás: HVG

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22